Küresel ısınmayı durduracak çeşitli tedbirler Dünya ülkeleri tarafından alınmaya çalışılırken, konu ile ilgili bazı ilginç önerilerde bilim dünyasında açıklanıyor. Son çözüm önerilerinden bir tanesi ise Dünya genelinin yüzde 2'sini beyaz boya ile boyamak. Bu çalışmayı Kaliforniya Üniversitesi profesörlerinden Jeremy Munday, açıkladı. Dünya yüzeyinin sadece %2'sinin beyaza boyanması halinde küresel ısınmanın duracağına inandığını söyledi.

Bilim adamı, yakın zamanda geliştirilen ve üzerine düşen ışığın %98'ini yansıtabilen beyaz bir boya kullanmayı öneriyor. Dünya yüzeyi ne kadar yüksekse, yani güneş ışığını ne kadar çok yansıtıyorsa, yüzeyin ve atmosferin o kadar az ısındığı bilinmekte. Amerikalı profesörün hesaplamalarına göre, küresel ısınmayı durdurmak için Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde ikisini beyaz boyayla kaplamak yeterli olacak. ABD ve Çin topraklarına eşit bir alanın beyaza boyanması. Ancak, boya tabakası Dünya'nın tüm yüzeyine eşit olarak dağıtılmalı. Dünya yüzeyinin %1'i için yaklaşık 500 yüz milyar litre boya kullanılması gerekeceği düşünüldüğünde, küresel ısınmayla mücadelenin bu yolu çok ütopik görünüyor. Zira Dünya yüzeyinin %2'sini boyamak için bunun iki katı daha fazla boya gerekecek. Bu projenin çok masraflı olacağını düşünürsek bu işin olmayacağını da düşünebiliriz. Detayları bilinmiyor.

Küresel Sıcaklıkların Azaltılması

Küresel sıcaklıkların 1,5 santigrat derecede tutmak üzerine dünyanın birçok ülkesinde çalışmalar yapılıyor insanlığı korkutan olay buzulların eriyip deniz seviyesinin yükselmesine neden olan, kavurucu sıcakların, sel baskınlarının, on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan iklim krizi ile mücadele etmek için bazı önlemler devreye sokuluyor.

1- Fosil Yakıtların Azaltılması

Petrol, gaz ve özellikle kömür gibi fosil yakıtların yakılması, atmosfere karbondioksit (CO2) salarak ısıyı hapsediyor ve küresel sıcaklıkları yükseltiyor. Sıcaklık artışları, tehlikeli iklim değişikliği için kritik seviye olan 1.5 C ile sınırlandırılması için, hükümet düzeyinde ele alınması gereken bir konu olarak öne çıkıyor. Bu nedenle iklim değişikliği ile mücadele için, fosil yakıtların kullanımının kısıtlandırılması ve buna bağlı olarak yer altından çıkarılmaması gerekiyor.

2- Metan Gazının Azaltılması

Birleşmiş Milletler (BM) raporu, metan emisyonlarının azaltılmasının dünya için acil durumla mücadeleye önemli bir katkı sağlayabileceğini öne sürdü. Petrol çıkarma sırasında yanan doğalgazın önemli miktarda metan saldığı ve teknik düzeltmelerle durdurulabileceği belirtiliyor.

3- Yenilenebilir Enerji Arttırılmalıdır

Elektrik ve ısı üretimi, küresel emisyonları herhangi bir sektörden daha fazla arttırıyor. Fosil yakıtlar ve karbondan arındırmak, mevcut iklim hedeflerine ulaşmak için kritik önem taşıyor. Ülkelerin net sıfır hedeflerine ulaşması için 2050 yılına kadar rüzgar ve güneş enerjisi kullanımı dünyada artmak zorunda.

4- Petrol’den Uzaklaşın

İklim değişikliği ile mücadele etmek için kamyonların ve otobüslerin, ideal olarak yenilenebilir enerji kullanılarak üretilen hidrojen yakıtı ile çalıştırılabileceği belirtilirken, bilim insanlarının uçaklar için yeni ve daha temiz yakıtlar üzerinde çalışıyorlar..

5- Ormanların Korunması Gerekiyor

Dünyanın nefesi Amazon Ormanları başta olmak üzere insanlık için lazım olan ağaçların korunması gerekiyor. 2018'deki bir BM raporu, küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derecenin altında tutmak için havadan karbondioksiti (CO2) çıkarmamız gerektiğini belirtmişti. Ormanlar, küresel ısınma için kritik önem taşıyor. Türkiye’de ise çevre düşmanlığı sürüyor.

6- Sera Gazları Sorunu

Dünyanın çeşitli yerlerinde havadaki sera gazını temizleyen tesisler kurulmaya başlarken, yerleştirilen büyük fanlar havadaki karbondioksiti emerek küresel ısınmayla mücadelede kritik önem taşıyor.

7- Zengin Ülkelerden Yardım

Bilim insanları yoksul ülkelerin yeşil enerjiye doğru ilerlemelerine yardımcı olmak için sürekli finansal desteğe ihtiyaç duyacağına inanıyor. Örnek ise, ABD, AB ve İngiltere kısa süre önce Güney Afrika'nın kömür kullanımını aşamalı olarak durdurmasına yardımcı olmak için 8,5 milyar dolar sağlaması oldu.

Bu günlerde sıcaklardan bunalan Ülkemizde ne gibi iklim çalışmaları yapılıyor. Bilinmiyor. Bu noktada ormanları korumalıyız ve şehirlerin çevresini, için ağaçlarla, ormanlarla donatmazsak gelecek yıllardaki sıcaklıklar bizi daha da korkutacak gibi duruyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.