Türkiye'nin ilk kamyon üreticisiydi! 62 yıllık dev şirket ekonomik krize dayanamadı, kepenk indirdi

Türkiye'nin ilk kamyon üreticisi olan ASKAM, kepenk indirdi, tarihe karıştı.

1962 yılında kurulan ABD merkezli Türk kamyon ve ticari araç üreticisi ASKAM, Türkiye'nin en büyük kamyon üreticisi olmayı başardı. Uzun süre faaliyet gösteren bu dev firma, sonraki yıllarda zorlu bir sürece girdi ve faaliyetlerini sonlandırdı.

DODGE, FARGO, DESOTO MARKA KAMYONLARI ÜRETTİ

Chrysler, 1962'de Orta Doğu'da bir pazar payı elde etmek amacıyla Türkiye'ye adım attı ve Çiftçiler Holding ile birlikte ortak bir girişim başlattı.

Bu girişimin %60'ı Chrysler'a, %40'ı ise Çiftçiler Holding'e aitti. İşbirliği başladıktan sonra Dodge, Fargo, DeSoto gibi markalar altında kamyon satışları gerçekleştirildi. Ancak beklenen başarı sağlanamadı ve şirketin ayrılma süreci başladı.

8f3bfcf107a83411a50a4c9e78de062c2f71f7e3.jpeg

2000 YILINDA ÇIKAN EKONOMİK KRİZ FİRMAYI VURDU

Halk Tv'nin haberindeki açıklamalara göre, firmanın karlılığı zirve yapmışken 2000 yılında küresel bir ekonomik kriz patlak verdi. Bu kriz, şirketi etkisi altına aldı, üretimin durmasına neden oldu.

Krizin nedeni, hammaddenin Dolar cinsinden alınması, borçlanma ve borcun geri ödenmemesi olarak belirtildi.

Şirket, bu zorlu dönemin sonucunda ASKAM adını benimsemeye karar verdi. 2002 yılında Daimler Benz ve Chrysler'in birleşmesiyle firma, ASKAM Kamyon İmalat ve Ticaret A.Ş. olarak yeniden yapılandı.

917471edcdf2b9f88855e41319916c904776716f.jpeg

ASKAM, yaptığı bir dizi hamle ve çabaya rağmen istediği seviyeye ulaşamadı. Özellikle BMC, Mercedes ve Ford gibi önde gelen firmaların gerisinde kaldı.

Şirket, 2007 yılında kamyon üretimini durdurdu. Fakat 2014 yılına kadar yedek parça satışına devam etti.

Günümüzde Çiftçiler Holding'in resmi sitesinde ASKAM için "Yeniden yapılanma doğrultusunda çalışmalar devam etmektedir" deniliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.