Merkez Bankası faiz kararı: Politika faizi 100 baz puanlık indirimle yüzde 14'e düşürüldü

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 100 baz puan daha indirdi. Politika faizi, yüzde 15'ten yüzde 14'e düşürüldü. Dolar/TL kuru karar sonrası 15,72'yi aştı. Türk Lirası'nın bugünkü değer kaybı yüzde 5'i geçti.

Reuters haber ajansının anketine göre de TCMB'nin politika faizini 100 baz puan indirmesi bekleniyordu.

PPK'nın karar metninde para politikasıyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:

"Enflasyonda Kasım ayında gözlenen yükselişte; döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır.

"Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir.

"Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir."

BDDK'dan kredi uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise kredilerin amacına aykırı kullanılmaması uyarısında bulundu.

BDDK'dan yapılan açıklamada, "Bireysel veya tüzel müşterilere Türk Lirası cinsinden kullandırılan kredilerin amacına aykırı işlemlere konu edilmemesine yönelik gerekli kontrollerin azami seviyede oluşturulması hususunda Kurumumuz, gözetim ve denetimi altındaki kuruluşları talimatlandırmıştır. Söz konusu talimatlarımız kapsamında gerekli inceleme ve değerlendirmelerimiz devam etmekte olup, tespit edilen aykırılıklar hakkında gerekli idari işlemler tesis edilmektedir" denildi.

Reuters'ın anketinde 2022 yılı sonu için faiz oranı tahmini sorulan sekiz ekonomistin yanıtlarının ortalaması ise yüzde 13 oldu.

TCMB, Eylül ayında politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 18'e indirmişti.

Son üç ayda enflasyondaki hızlı yükseliş ve Türk Lirası'ndaki tarihi değer kaybına rağmen faiz indirimleri sürmüştü.

18 Kasım'daki PPK toplantısında politika faizi yüzde 15 seviyesine indirilmişti.

Bu kararın ardından Dolar/TL kurundaki yükselişe Merkez Bankası dört kez müdahale etti. Ancak bu müdahalelere karşın kurdaki yükseliş sürdü.

BBC 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.