GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE PARA GİRİŞİ DEVAM EDİYOR
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE PARA GİRİŞİ DEVAM EDİYOR


            Gelişmekte olan ülkelere para girişini gösteren emerging markets ( em ) endeksi yükselişini sürdürüyor. EM endeksinin yükselişi gelişmekte olan ülkelere para girişinin devam ettiğinin göstergesi sayılıyor.

            Geçtiğimiz haftalarda yapılan Brexit ( Birleşik Krallığın Avrupa Birliği'nden çıkışı ) oylaması sonucunda, ingilizlerin çoğunun çıkış yönünde oy verdiği görülmüştü. Oylamanın sonuçlanmasının ardından; İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın, Avrupa Birliği'nde kalmak istedikleri için, Birleşik Krallık'tan ayrılma referandumu yapmak üzere, yetkili organlarını harekete geçireceği duyurulmuştu. Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde, Birleşik Krallığın ekonomik görünümüne ait risklerin artacağı ve birçok büyük firmanın ülkeden ayrılacağı konuşuluyor.

            Brexit kararının bir diğer önemli etkisinin de, Avrupa Birliği üzerine olması bekleniyor. Avrupa Birliği'ndeki birçok ülkenin Birleşik Krallığın yolundan gideceği ve AB'den çıkış için referandum yapabileceği ihtimali, Avrupa varlıklarının riskini artırıyor. Avrupa merkez bankası, bu risklere karşı elindeki enstrümanları kullanacağını ve piyasalara parasal genişleme tedbirleri aracılığıyla destek olacağını açıklamıştı. Büyük merkez bankalarının aynı yöndeki açıklamaları, riskli varlıklara olan talebi artırdı ve gelişmekte olan ülkelere olan para girişinin devam etmesini sağladı.

            Amerikan Federal Merkez Bankası ( FED ) 'in son toplantısında, Brexitin gerçekleşmesi halinde, artacak risklerin izleneceğini açıklaması da, FED'in faiz artış kararlarını bir süreliğine askıya alacağı beklentilerini artırdı. Bu beklentiler de gelişmekte olan ülkelere olan para girişinin artmasını ve devam etmesini sağlayan bir diğer etken oldu. 


YASAL UYARI : Burada yeralan bilgi, yorum ve analizler yatırım tavsiyesi değildir. Bu bölümde yayınlanan yazılar, yazarların kişisel analiz ve yorumlarına dayanmakta olup, risk tercihlerinize veya kar beklentilerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece bu yorum ve analizler doğrultusunda yatırım yapmanız ve bu yatırım sonucunda beklentilerinize uygun kar elde edememeniz veya zarar etmeniz halinde, bu sonuçlardan yazarlarımız ve kurumumuz mesul değildir. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.