Bakan Murat Kurum TOKİ konutlarının taksitlerine ilişkin açıklamada bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2023 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TOKİ taksitlerindeki artış oranları ile ilgili "Son 3 yılda sosyal konutlarımıza memur maaş artış oranı tam olarak uygulanmamış, vatandaş lehine düzenlenmiştir" açıklamasında bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2023 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Bakan Kurum, Komisyon toplantısının sonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Komisyonda her türlü görüşün, önerinin paylaşıldığını ve bunları dikkate alacaklarını kaydeden Kurum, “TOKİ Projelerimizde aylık taksitler, altı ayda bir, önceki altı aylık dönemdeki memur maaş artış oranları baz alınarak güncellenmektedir. Ancak burada vatandaşlarımızın ekonomik durumları göz önüne alınarak, artış oranları vatandaşımızın lehine memur maaş artışlarından daha düşük olarak uygulanmaktadır. Son 3 yılda sosyal konutlarımıza memur maaş artış oranı tam olarak uygulanmamış, vatandaş lehine düzenlenmiştir. Örneğin, geçen yıl memur maaş artış oranı yüzde 80’nin üzerinde olmasına rağmen, yüzde 25 oranı uygulanmıştır” şeklinde konuştu.

Bakan Kurum’un açıklamalarından satır başları:

Bugün 50 Bin Konut Kampanyasında 142 aktif projede 52 bin 128 konutumuzu; yine 100 bin Sosyal Konut Projesi kapsamında 252 aktif projede 97 bin 483 yeni yuvamızı hak sahiplerine etaplar halinde teslim ediyoruz. Şu an 150 bin sosyal konutumuzun, büyük bölümünü vatandaşlarımıza teslim ettik, yılsonuna kadar da 60 bin konutu teslim edeceğiz, kalanların da inşaatları hızla devam ediyor.

TOKİ yedi gün 24 saat Sayıştay denetimine tabidir. TOKİ’miz genel bütçeden pay almıyor. TOKİ kendi dinamikleriyle; konut, işyeri ve arsa satış gelirleri, kredi geri dönüşleri, yurtdışı çıkış harçları, yapım işleri hizmet payı ve benzeri gelirlerle konut projelerinin finansmanını gerçekleştiriyor. TOKİ’miz bugüne kadar 1 Trilyon 317 milyar liralık yatırım değeriyle, 1 milyon 170 bin konutu yapmış bir kurumdur. Yeni projelerimizi de aynı gücü göstererek ve kaynak üreterek yapacaktır. Hiç endişeniz olmasın. Biz gücümüzü milletten alıyoruz. 250 bin konutumuzu da milletimize söz verdiğimiz tarihe kadar yapacağız. Ayrıca şunu da ifade edeyim. Kaynak kaynak diyorsunuz. Biz de her defasında söylediğimiz gibi kaynak bu millettir, bu milletin özgüvenidir, teminatı da garantisi de, bundan öncekilerde olduğu gibi bu dev projemizde de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır.

Bütçelerin görüşüldüğü an Iğdır’da 550, Batman’da 1850 konutun kurası çekildi. Projeyi açıkladıktan 40 gün sonra temellerini atan, 50 gün sonra kuralarını çeken bir iktidar var. Bu ülkeyi gecekondulara ve çarpık kentleşmeye mahkûm eden, afet zamanında milletini terk eden, afetin haberini medyadan alan, milletin sorunlarına, ihtiyaçlarına sırtını dönen o eski Türkiye artık tamamen geride kalmıştır. Aslında biz de size sormak isteriz; 2023 seçimlerine dair yatırımınız nedir? Ülkemiz için, milletimiz için, vatandaşlarımız için, gençlerimiz için hangi projeyi sunuyorsunuz? Milletimizin derdine deva olacak hangi hamleleri yapıyorsunuz? Bu ülkede çevreye, şehre ve iklime dair projeniz, vizyonunuz nedir? Biz de bunları öğrenmek istiyoruz. Ben şu ana kadarki konuşmacıların dikkatle hepsini dinlemeye çalıştım. Bırakın seçim yatırımını ki onu bile kabul ederim, geleceğe dair tek bir düşüncenizi görmedim, duymadım, dinleyemedim.

“İlk Evim, İlk İş Yerim” projesini eleştirenlerin yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyleyerek, “Şu an sahada fiilen devam eden 250 bin konut projemiz var, dönüşüm projemiz var ve dönüşüm ofislerimizde arkadaşlarım sizleri misafir etsinler, detaylı bir şekilde bilgi versinler. Projede biz ne yapıyoruz, vatandaşa ne sunuyoruz, bu projenin herhangi bir kenarında, köşesinde rant var mıdır, yok mudur cevabını siz verin. Eğer ‘Var’ diyorsanız, eğer o projede ‘Vatandaşın lehine bir adım yok’ diyorsanız biz de dört buçuk yıl yaptığımız bu şerefli mesleği bırakmaya hazırız, çok net söylüyorum.

(Yerel mimari ve dokuya uygun modern şehirler) Siz demediniz mi ‘Dönüşümü siyaset üstü görelim, siyaset üstü anlayışla bakalım’ deyip de gidip bütün kentsel dönüşüm projelerimizde siyaset yapıp, projeyi engellemeye çalışarak maalesef vatandaşımızın konutunu erken almasına müsaade etmiyorsunuz. Projemizi engelleme girişimlerinize rağmen biz kararlı bir şekilde yürütüyoruz. Tabi aramızdaki fark şu: Sizler geçmiş iktidarlarınızda şehir yerine gecekondu mahalleleri oluştururken, biz planlı şehirleşmeyle, sosyal devlet anlayışıyla eser üreten ve yerel mimariye, yerel dokuya uygun, modern şehirler oluşturuyoruz.

(Kentsel dönüşüm) Siz de şu kavga dilinde, bu algı ve tezvirat dilindeki başarınızı hayırlı işlerimizi de alkışlamada gösterseniz emin olun kazanacaksınız. Gelin, hep birlikte milletimizin mutluluğuna şahit olun ve ortak olun; inanın hiçbir şey kaybetmezsiniz. İlaveten, biz ‘Kentsel döşünüm, yerinde olacak, hızlı olacak, gönüllü anlayışıyla olacak’ dedik ve bu anlamda, ifade etmek isterim ki temelimizi attığımız her yerde anlaşmayı ve vatandaşımızın aynı yerde kalmasını esas aldık. Orada, Ayşe ablamız, Fatma teyzemiz, Mehmet amcamız yine komşularıyla birlikte yaşasın istedik; orada hatıralarını tekrar yâd etsin istedik; oradaki hüznü, mutluluğu birlikte paylaşsın istedik.

(Rant iddiaları) Bakın 766; çok basit hesap. 763’ünü hak sahiplerine veriyoruz. Dükkânların tamamı hak sahiplerine gidiyor. Şimdi bunun neresinde rant var? Okmeydanı'nda, Sarıyer'imizde, Kartal'ımızda yaptığımız projelerde de gördüler ki konutların değeri bittiği zaman 4,5-5 milyon oluyor, 2+1 daireden bahsediyorum. Şimdi, rant varsa; evet, milletimizin lehine var, milletimizin faydasına var ve biz bundan mutlu oluyoruz, gurur duyuyoruz.” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.