Araç sahiplerine bir darbe daha: Benzin ve motorine peş peşe zamlar

Geçtiğimiz hafta akaryakıta gelen üst üste indirimler sonrası benzinin fiyatı 17 liraya kadar geriledi. 12 Aralık haftasında ise benzin ve motorin fiyatlarında yurtdışında yaşanan gelişmelere bağlı olarak artışlar yaşandı. Benzinin litre fiyatına 1 lira 7 kuruşluk zam geldi. Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre; dün geceden itibaren motorine 1 lira 75 kuruşluk zam geldi. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yükselişin nedeninin Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin tonlu konuşmaları sonrası brent petrolde yaşanan değer artışı olduğu ifade ediliyor.

Yurtdışında brent petrol fiyatlarında yaşanan artış yurtiçinde akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdı. Benzine geçtiğimiz hafta gelen indirimlerle litre fiyatı 17 liraya kadar düştü. Benzer şekilde motorinde de gerileme söz konusu oldu. Ancak merkez bankalarının faiz kararları ve ABD'ye günlük 600 bin varilden fazla petrol taşıyan Keystone boru hattının bir bölümündeki arızalar brent petrolde ibrenin yeşile dönmesine neden oldu. Akaeyakıta bu hafta yeni zamlar gelmesi ile beraber fiyatlar yeniden değişti.

FED KARARLARI DOLARA OLAN TALEBİ ARTIRDI

Tüm hafta boyunca gözler ABD Merkez Bankası Fed’in açıklayacağı faiz kararındaydı. Kararın açıklanmasından önce analistler 50 baz puan artışının yüksek bir ihtimal olduğunu ifade ettiler. Fed piyasa beklentisi doğrultusunda hareket etti. Bununla beraber FOMC toplantı sonrası artırım hızını yavaşlatmasına rağmen federal fonlama faiz oranı 4,25-4,50 yükseldi. Ayrıca Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarında hissedilen şahin tutum dolara olan talebin artmasına bağlı olarak brent petrolde artışların yaşanmasına neden oldu. 

BRENT PETROL SON DURUM NEDİR?

Geçtiğimiz hafta küresel petrol fiyatları son bir yılının en düşük seviyesine geriledi. Brent petrol yılın ilk çeyreği itibari ile yüzde 70 oranında primlendi. Buna karşın yılın ikinci çeyreğinde düşüşe geçti ve tüm kazançları kaybetti.12 Aralık haftasında ise diplerden toparlanarak 75 dolar seviyesinden 83 dolar seviyesine kadar yükseldi. Dün tüm piyasalarda güne 82 dolar seviyesinde başladı.

ABD HAM PETROL STOKLARINDA ARTIŞ GÖZLENDİ

Öte yandan dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi olan ABD ham petrol stoklarında da artış gözlendi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 10 milyon 200 bin varil artarak 424 milyon 100 bin varile yükseldiğini açıkladı. 

KEYSTONE FAALİYETLERİNE YENİDEN BAŞLADI

TGRT'de yayınlanan habere göre, Kanadalı TC Energy Corp, Kanada'dan ABD'ye günlük 600 bin varilden fazla petrol taşıyan Keystone boru hattının bir bölümünde yaşana arıza da petrol fiyatlarının etkileyen gelişmelerden biri oldu. 14 Bin varilden fazla petrolün sızması sonrası yapılan açıklamada boru hattının yeniden faaliyetlerine devam edeceği ifade edildi. 

MOTORİN VE BENZİNE ZAM MI GELDİ?

Tüm aralık ayı boyunca benzine yaklaşık olarak 2,76 TL civarında bir indirim yapıldı. Bununla beraber litre fiyatı aylar sonra 17 liraya kadar geriledi. Yapılan yeni zamla beraber fiyatı 18,5 TL oldu.  Benzin kadar fiyat gerilemesi yaşamamakla beraber motorin fiyatlarında da aşağı yönlü hareketlenme gözlendi. Motorin 21,05 liradan satılıyor. Bu geceden itibaren motorin fiyatlarına 1 lira 75 kuruşluk zam bekleniyor. Zamla beraber fiyatının 22,75 TL olması bekleniyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul

Benzin fiyatı: 18,51 TL
Motorin fiyatı: 22,80 TL

Ankara

Benzin fiyatı: 18,70 TL
Motorin fiyatı: 22,96 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 18,70 TL
Motorin fiyatı: 23,04 TL

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.