Yapay zekanın Doğu Türkistan ve Uygur Türkü tanımı Çin’i rahatsız etti

Çin yönetimi, ülkedeki teknoloji şirketlerine hizmet sağlayan ABD merkezli yapay zeka dil modeli ChatGPT uygulamasına Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri yorumu nedeniyle yasak getirdi.

Pekin yönetiminin, ABD merkezli yapay zeka firması OpenAI şirketinin geliştirdiği ChatGPT'nin, Çin'in işgal ettiği Doğu Türkistan ve diğer bölgeler ile ilgili yaptığı yorumları ve bilgileri yaydığı gerekçesiyle yasaklandığı bildirildi.

Ülkenin en büyük sosyal medya platformu veya diğer bir ifadeyle "Twitter'ı" olarak bilinen Weibo'da konu gündeme geldi. ChatGPT'nin Çin yönetiminin Uygur Türklerine karşı ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduğuna yönelik haberlerden bahsetmesi üzerine videodaki sunucunun verdiği yanıt Çin’i rahatsız etti.

"DOĞU TÜRKİSTAN, İŞGAL EDİLEN BİR BÖLGEDİR"

ChatGPT, Doğu Türkistan’ın Çin tarafından işgal edilen bir bölge olduğunu bildirdi.

DOĞU TÜRKİSTAN İŞGAL EDİLEN BİR DEVLET MİDİR?

“Doğu Türkistan, İslam cumhuriyeti olarak bilinen, Çin tarafından işgal edilen bir bölgedir. Bu bölge, Çin tarafından Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi olarak adlandırılmaktadır. Doğu Türkistan, Türklerin ve Uygurların yaşadığı bir bölge olarak kabul edilmektedir. Ancak, İslam cumhuriyetinin resmi bir devlet olarak kabul edilmediğini ve Çin tarafından işgal edildiğini belirtmek gerekir.”

ÇİN HÜKUMETİ UYGURLARAIN İNSAN HAKLARINA VE ÖZGÜLÜKLERİNE SAYGI GÖSTERİYOR MU?

"Uygur azınlığının insan hakları ve özgürlükleri konusunda Çin hükümeti ile ilgili olarak çok sayıda rapor, eleştiri ve endişe dile getirilmiştir. Çin hükümeti, Uygur Müslümanlarına karşı ayrımcılık, zulüm ve insan hakları ihlalleri yaptığı iddialarıyla karşı karşıyadır.

Çin hükümeti, Uygur Müslümanlarına yönelik baskıcı politikalar yürütmektedir. Bu politikalar arasında, Uygur azınlığının dinini ve kültürünü yasaklamak, gözaltı merkezleri ve toplama kampları gibi yerlerde zorla çalıştırmak, ayrımcılık yapmak, keyfi tutuklamalar ve işkence uygulamak gibi uygulamalar yer almaktadır"

"Uluslararası insan hakları örgütleri ve bazı devletler, Çin hükümetini bu uygulamaları sona erdirmeye ve Uygur Müslümanlarının haklarına saygı göstermeye çağırmaktadır. Ancak Çin hükümeti bu eleştirilere yanıt vermemekte ve uygulamalarını savunmaktadır.

Bu nedenle, Uygur Müslümanlarına yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin hükümeti eleştirilmekte ve insan hakları savunucuları tarafından endişeyle izlenmektedir"

UYARILDIKTAN SONRA ERİŞİM KALDIRILDI

Yeni kararla birlikte ülkenin bir diğer büyük sosyal medya platformu WeChat, Alibaba ve Çin'in en büyük arama moturu Baidu gibi teknoloji devlerine, ChatGPT hizmetlerini durdurma talimatı verdi. Bu noktada herhangi bir chatbot veya yapay zeka hizmeti başlatmak isteyen şirketlerin artık düzenleyicilere bildirmesi ve izin alması gerektiği belirtildi.

ÇİN ÇEVRİMİÇİ PLATFORMLAR KONUSUNDA DÜNYANIN EN KISITLAYICI ÜLKELERİNDEN

Dünya kamuoyu bu hamleye şaşırmış olsa da, Çin'in teknoloji sektörü yasağın geleceğini görmüşlerdi. Çin, haberleri, çevrimiçi ortamı ve sosyal medya platformlarını kontrol ettiği için internet ve medya konusunda dünyanın en kısıtlayıcı ülkeleri arasında yer alıyor. Son yasağın ardından ChatGPT'de ülke çapında engellenen Facebook, Instagram, Reddit, YouTube, Wikipedia ve diğer bazı Google hizmetleri arasında yer aldı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.