Suudi Arabistan, Şanghay İşbirliği Örgütüne katıldı!

Suudi Arabistan yönetimi, diyalog ortaklığı statüsünü kabul ederek; Çin ve Rusya'nın başını çektiği Şanghay İşbirliği Örgütüne katıldı.

Çin hükumeti, Ortadoğu'daki etki alanını giderek genişletiyor. En son İran ve Suudi Arabistan arasında ilişkileri tesis ederek yeni bir etki alanı bulan Çin, bu kez bölgedeki uzun vadeli ortaklarından Suudi Arabistan'ın Şanghay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) katılma kararını destekledi.

Örgütün 2021 yılındaki Duşanbe Zirvesi'nde Suudi Arabistan, Mısır ve Katar’a Diyalog Ortaklığı Statüsü verilmesi kararlaştırılmıştı. Diyalog ortağı statüsünün onaylanması, Suudi Arabistan'a tam üyelik verilmeden önce örgüt içinde bir ilk adım olarak değerlendiriliyor.

SUUDİ ARABİSTAN'IN YATIRIMI SÜRECİ HIZLANDIRDI

Suudi Arabistan'ın örgüte katılma onay kararı, Çin'deki milyarlarca dolarlık yatırımını artıran Suudi Arabistan petrol grubu Aramco'nun Çin'in kuzeydoğusunda planlanan bir ortak girişimi tamamladığı ve özel bir petrokimya grubundan hisse aldığına dair açıklamaların ardından geldi. 

ÇİN VE RUSYA'NIN BAŞINI ÇEKTİĞİ ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ

2001 yılında Çin, Rusya ve bölge ülkeleri tarafından kurulan Şangay İşbirliği Örgütüne, 2017 yılında Hindistan ve Pakistan, geçen yıl ise İran üye oldu.  Afganistan, Moğolistan ve Belarus ise gözlemci ülke statüsüne sahip.

2012 yılından örgütte diyalog ortağı statüsü kabul edilen Türkiye, 2017 yılında statüyü onaylayarak iç hukuk onay sürecini tamamladı. Türkiye'nin yanı sıra bu statüye sahip olan diğer ülkeler  Azerbaycan, Sri Lanka, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Suudi Arabistan, Mısır ve Katar. 

Örgüt üyesi ülkelerin, ağustos ayında Rusya'nın Çelyabinsk bölgesinde sözde terörizmle mücadele tatbikatı düzenleyeceği duyuruldu.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.