REUTERS: Rus göçmenler, Navalny'nin yasını tutmak ve Putin'i kınamak için Avrupa çapında toplandı

Çoğu Rus göçmen olan yüzlerce protestocu, Kremlin eleştirmeni Alexei Navalny'nin ölümü üzerine öfkelerini ifade etmek için Cuma günü Avrupa ve diğer ülkelerde toplandılar.

Çoğunlukla Rus büyükelçiliklerinin önünde toplanan bu kişiler, eylemcinin ölümünden sorumlu tuttukları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştiren sloganlar attılar, onu "katil" olarak nitelendiren ve hesap verilmesini talep eden pankartlar taşıdılar.

Cezaevi yetkilileri, Putin'in en zorlu yerli rakibi Navalny'nin, otuz yıl hapis cezasını çekmekte olduğu Kuzey Kutbu'ndaki ceza kolonisinde yaptığı yürüyüş sonrasında Cuma günü bilincini kaybettiğini ve öldüğünü söyledi.

Almanya'nın Berlin kentindeki Rusya Büyükelçiliği önünde düzenlenen anma töreninde bir adam, "Ölüm değil cinayet" yazılı pankart taşıyor

Berlin'de, polisin tahminlerine göre 500 ila 600 kişilik bir kalabalık, şehrin Unter den Linden Bulvarı'nda toplanarak Rusça, Almanca ve İngilizce karışımı sloganlar attı. Bazıları, Ukrayna'da işlenen olası savaş suçlarını araştıran uluslararası ceza mahkemesine atıfta bulunarak "Putin Lahey'e" şeklinde sloganlar attı.

Polis, Rus büyükelçiliği ile kalabalık arasındaki yolu kapatmak için bariyerler kullandı.
Mavi-beyaz savaş karşıtı bayrağa sarılı bir Rus adam, adını yalnızca Ilia olarak vererek, "Alexei Navalny, Rus muhalefetinin lideridir ve biz her zaman onun adına umudumuzu koruduk" dedi.

Eskiden Moskova'dan yönetilen ancak şimdi NATO ve Avrupa Birliği üyesi olan ve oldukça büyük bir göçmen topluluğuna ev sahipliği yapan Litvanya'da protestocular, Navalny'nin portresinin önüne çiçekler ve mumlar koydular.

2022'de Rusya'dan ayrıldığından beri Vilnius'ta yaşayan 26 yaşındaki Pussy Riot aktivisti Lyusya Shtein, "O her zaman yanımızdaydı, bu yüzden her şey gerçeküstü" dedi. "Hiçbirimiz henüz ne olduğunu anlamadık".

Rusya'da savcılar Rusları Moskova'daki herhangi bir kitlesel protestoya katılmamaları konusunda uyardı. Polis, bazı Rusların eski KGB genel merkezinin gölgesindeki Sovyet baskısının kurbanları için yapılan anıta gül ve karanfil bırakmaya gelişini izledi.

Rusya'da toplanma özgürlüğüne ilişkin haber yapan hak grubu OVD-Info, Navalny anısına düzenlenen mitinglerde 100'den fazla kişinin gözaltına alındığını söyledi. Reuters raporu hemen doğrulayamadı.

Gruplar ayrıca diğerlerinin yanı sıra Roma, Amsterdam, Barselona, ​​Sofya, Cenevre ve Lahey'de de toplandı.

100'den fazla protestocu Rusya'nın Londra büyükelçiliği önünde durarak Putin'i savaş suçlusu olarak adlandıran pankartlar taşırken, Lizbon'da yüzlerce kişi sessiz nöbet tuttu. Portekiz'de yaşayan 28 yaşındaki Rus Pavel Elizarov, Navalny'nin "özgürlük ve umudun sembolü" olduğunu söyledi.

Yaklaşık 100 protestocunun toplandığı Paris'teki Rus büyükelçiliği yakınında Natalia Morozov, Navalny'nin kendisi için de bir umut sembolü olduğunu söyledi. Morozov, "Duygularımı ifade etmek benim için çok zor çünkü gerçekten sarsıldım" dedi. "Artık geleceğin güzel Rusya'sı için umudumuz kalmadı" dedi.

Navalny'nin ölümü, eğer doğrulanırsa, Putin'e karşı çıkan dağınık grupları bir figürden mahrum bırakacak ve onun ölümüyle ilgili hoşnutsuzluğu kitlesel protestolara yönlendirecek açık bir aday da kalmayacak.

Navalny'nin eşi Yulia, Cuma günü Münih'teydi ve orada da nöbet tutuldu. Münih Güvenlik Konferansı'nda kocasının öldüğünden emin olamayacağını çünkü "Putin ve hükümetinin sürekli yalan söylediğini" söyledi ancak onaylanması halinde "sorumluluğu üstleneceklerini" bilmelerini istediğini söyledi.

Atlantik'in diğer tarafında, New York City'deki Rus konsolosluğunun önünde düzenlenen nöbette Violetta Soboleva, Navalny'nin 2017'deki başkanlık kampanyasına gönüllü olarak katıldığını söyledi.

New York'ta doktora öğrencisi olan Rus Soboleva, "Onun o olduğuna ve Rusya'yı daha iyi bir geleceğe götürebileceğine gerçekten inandım" dedi. "Ve şimdi bu geleceği sonsuza kadar kaybettik."

Berlin'den Rachel More, Vilnius'tan Andrius Sytas, Paris'ten Tassilo Hummel ve Yiming Woo, Lizbon'dan Sergio Goncalves ve Miguel Pereira, New York'tan Aleksandra Michalska ve Londra'dan Hannah Ellison ve Peter Nicholls; Tassilo Hummel ve Rosalba O'Brien yazdı; Düzenleme: Barbara Lewis ve Cynthia Osterman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.