İran, Kaşkay Türklerinin milli kıyafetlerini yasakladı!

İran'da yaşayan Kaşkay Türklerinin milli kıyafetleri, "İran’ın ihtişamını zedelediği" iddiası ile yasaklandı.

İran, Türklere yönelik geniş çaplı asimilasyon politikasını sürdürmeye devam ediyor. Son olarak Kaşkay Türklerinin yurdu olan Firuzabad’da milli kıyafetlerin halka açık yerlerde giyilmesi yasaklandı. Firuzabad Bölgesi Kontrol Komisyonu Başkanı Said Cokar, iş yerlerine, eğlence-turizm merkezlerine, restoranlara ve birçok işletmeye söz konusu husus ile ilgili talimat verdi.

MİLLİ KIYAFETLER, İRAN’IN İHTİŞAMINI ZEDELİYOR

İran devlet yetkilileri tarafından 2 Temmuz 2023 tarihinde verilen talimat kapsamında hizmet sektöründe bulunan çalışanların milli kıyafetlerinin kullanımı yasaklandı. Devlet yetkilileri tarafından yollanan talimat belgesinde, "eski çağlardan kalma" olduğu bahane edilerek bu milli kıyafetlerin "İran’ın ihtişamını zedelediği" iddia edildi. Bu kurala uymayan iş yerlerinin devlet tarafından mühürleneceği kaydedildi.

KAŞKAY TÜRKLERİ KİMDİR?

Kaşkay Türkleri, İran’da Güney Azerbaycan Türklerinden sonra nüfusu en kalabalık olan ikinci Türk topluluğudur. Kaşkay Türkleri; Şiraz, Firuzabad, Feraşbend, Kazerun, Abade ve Semirom şehirlerinde yoğun olarak ikamet ederler. Firuzabad şehrinin nüfusu tamamen Kaşkay Türklerinden oluşmaktadır.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.