‘İkili ötanazi’ Hollanda’da giderek büyüyen bir olgu haline mi geliyor?

Hollanda’da Eski Başbakan ve eşi, ötanazi hakkını kullanmıştı.

İkisi de 93 yaşında olan Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt’ın eşi Eugenie ile el ele ölmesinin ardından ‘ikili ötanazi’, Hollanda’da dikkat çeken bir olgu haline geldi.

Agt ve eşi Eugenie Krekelberg birlikte hayata veda etti. Çift 70 yıldan fazla bir süredir birlikteydi. Geçtiğimiz pazartesi günü gerçekleşen ötanazi, Hollanda’da çiftlere yönelik ‘ikili ötanaziye’ yönelik artan eğilimin bir parçası olarak görülüyor.

Van Agt’ın sağlık durumu 2019’da felç geçirmesinin ardından kötüydü. Hristiyan Demokrat Van Agt, birkaç yıl Adalet Bakanlığı görevini yürüttükten sonra 1977-1982 yılları arasında Hollanda Başbakanı olarak görev yapmıştı.

Eski Başbakan, birkaç yılını Filistinlilerin hakları için kampanya yürüterek geçirdi. Bu nedenle ‘Hak Forumu’nu kurdu ve 2021’de partiden ayrıldı. Son yıllarında partisinin İsrail politikasını şiddetle eleştirdi.

Ötanazi, Hollanda’da belirli koşullar altında yasa dışı sayılır. İngiliz gazetesi The Telegraph'ın haberine göre, çiftlere yönelik ötanazi, ilk kez 2020 yılında tüm vakaların incelenmesinin ardından 26 kişiye partnerleriyle aynı anda uygulandığında kaydedildi.

Toplam 9 bin ötenazi vakasında sayılar bir sonraki yıl 32’ye, 2022’de ise 58’e yükseldi.

Hollanda’da yılda yaklaşık bin kişinin ötenazi dileklerini yerine getiren Ötenazi Uzman Merkezi’nin sözcüsü Elke Swart, herhangi bir çiftin yardımlı ötenazi başvurularının birlikte değil, bireysel olarak katı şartlara göre incelendiğini söyledi.

Swart, “Bu konuya ilgi artıyor ancak hala nadir görülüyor” ifadelerini kullandı.

The Guardian gazetesinin ortaya çıkardığına göre, “İki kişinin aynı anda hiçbir kurtuluş umudu olmadan dayanılmaz acılar çekmesi sadece bir tesadüf... İkisi de ötanazi yapılmasını istiyor” ifadelerine yer verdi.

Ötanazi ve tıbbi yardımlı intihar, Hollanda’da 2002’den beri dayanılmaz acılar, kurtuluş umudunun olmaması ve bağımsız, uzun vadeli ölme arzusu da dahil olmak üzere 6 koşulun olması durumunda yasal sayılıyor.

Ülke yasaları, ötanazi isteğinin doğrulanması için ikinci bir uzmanın onayını gerektiriyor. Ötanazilerin çoğu, evde bir aile doktoru tarafından gerçekleştiriliyor.

Ötanaziye bağlı ölümlerin küçük bir yüzdesini çiftler oluştursa da uygulamayı destekleyen NVVE Vakfı'nın başkanı Fransien van ter Beek, birçok kişinin bu isteğini dile getirdiğini söyleyerek, “Fakat bu pek sık olmuyor çünkü bu kolay bir yol değil” ifadelerini kullandı.

Ötenazi Uzmanları Merkezi’nden Constance de Vries ise Hollanda gazetesi De Volkskrant’a verdiği röportajda, “Birçok insan, özellikle 80’li yaşlara ulaştıklarında ve artık yeterli esnekliğe sahip olmadıklarında, hayata tek başına devam etmek zorunda kalma olasılığından korkuyor” değerlendirmesinde bulundu.  

Amsterdam: Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.