Hindistan'da etnik çatışmalar durdurulamıyor: Manipur iç savaşın eşiğinde

Hindistan'da etnik çatışmalar durdurulamıyor: Manipur iç savaşın eşiğinde

60 bin kişinin yerinden olduğu şiddet olaylarında, ibadethaneler ve siyasilerin evleri kundaklandı

Şimdiye dek hiçbir müdahale, Manipur'daki çatışmaların engellenmesini sağlayamadı (AFP)

Son dönemde sık sık etnik çatışmalara sahne olan Hindistan'ın Manipur eyaletinde iç savaş endişesi yaşanıyor.

Yaklaşık iki aydır farklı etnik gruplar arasında karşılıklı saldırıların gerçekleştiği Manipur'da şimdiye dek en az 100 kişi yaşamını yitirirken, 400 kişi de yaralandı. 

Açıklanan resmi rakamlara göre, 60 bine yakın kişi yerinden oldu ve eyalette farklı noktalara kurulan 350 kampa sığındı. Aralarında polis ve askerlerin de yer aldığı 40 bine yakın güvenlik gücü şiddet olaylarını durdurmaya çalışıyor.

Yüzlerce evin, işyerinin ve tapınağın yerle bir olduğu eyalette çatışmalar, çoğunlukla dağlık bölgelerde yaşayan Kuki etnik grubuyla, ovalarda yaşayan Meitei halkı arasında yaşanıyor. 

Nüfusun yüzde 53'ünü oluşturan Meitei topluluğu, "planlanmış kabile" kategorisine dahil edilmedikleri gerekçesiyle gösteriler düzenlerken, nüfusun yaklaşık yüzde 43'ünü oluşturan Kuki ve Nagaların da aralarında bulunduğu grupların buna itirazı şiddet olaylarına yol açtı.

Yaklaşık 3,3 milyon kişinin yaşadığı eyalette Meiteiler, Hindu inancına mensupken, Kukilerin çoğuysa Hıristiyan. 

Protestolar, 3 Mayıs'tan itibaren şiddet olaylarına dönüşmüş, 4 Mayıs'taysa askere "vur emri" verilmişti.

Bunun ardından yetkililerin açıkladığı rakamlara göre çatışan gruplar, polisin cephaneliğinden en az 4 bin silah çaldı. Bunların yalnızca dörtte birinin gönüllü olarak güvenlik güçlerine iade edildiği bildirildi.

Ayrıca bazı protestocular, iktidardaki radikal sağcı Hindistan Halk Partisi'nden (BJP) eyalet yönetimindeki siyasilerin evlerini de yakmaya çalıştı.  

Hindistan'da "planlanmış kabile" kategorisinde yer alan topluluklara siyasi temsil, okullarda kota ve memuriyet gibi olanaklar sağlanıyor.
 

manipur.jpg

Manipur'daki çatışmalarda 200'den fazla kilise kundaklandı (AFP)

Yasalara göre dağlık alanlara yerleşmelerine izin verilmeyen Meiteiler, eyalette Myanmar ve Bangladeşli göçmen nüfusunun artması nedeniyle zorluklarla karşılaştıklarını da savunuyor. 

Kuzeydoğu Hindistan Barış İçin Kadın Girişimi'nden Binalakshmi Nepram, Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC'ye şunları söyledi: 

Bu, Manipur tarihinin en karanlık anı. Şiddet olaylarının başladığı ilk iki gün içinde evler yakıldı, insanlar linç edildi ve işkence gördü. Manipur modern tarihinde bu tür bir şiddetle karşılaşmadı.

Eyalet hükümetinin başında, BJP'den N. Biren Singh yer alıyor. Meitei grubuna mensup Singh, şiddet olayları nedeniyle yerinden edilenler için yaklaşık 4 bin konut inşa edileceğini de duyurdu. 

Ayrıca eyaletteki çoğu bölgede akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanırken, internete erişim de kısıtlanıyor. 
 


BBC'nin "iç savaşın eşiğinde" diye nitelediği eyaletteki etnik gruplar arasında yaşanan çatışmaların sebeplerinden biri de uyuşturucu ticareti.

Eyalette yaşanan büyük uyuşturucu krizinin ardından Singh hükümeti, çoğu Kukilerin yaşadığı topraklarda yer alan 7 bin 280 hektarlık alandaki afyon tarlalarını yok etmişti. 

Afyon üretimine getirilen yasak, Kukilerle eyalet yönetimi arasında anlaşmazlığa yol açtı. Grup, martta birçok yerde eyalet yönetimine karşı protestolar düzenledi. 

Öte yandan şiddet olayları artarken Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sonunda sessizliğini bugün bozarak, muhalefetteki partileri sorunun çözümü için görüşmeye çağırdı. 

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Modi'nin muhalefete danışmasının sık rastlanmayan bir durum olduğuna da dikkat çekti.

"Bu işin kendilerini aştığını fark ettiler" diyen siyasi analist Neerja Chowdhary ise şu değerlendirmeyi yaptı: 

Manipur kanunsuzluğun eşiğinde ve hükümet bu durumun daha fazla devam etmesine izin verilemeyeceğini anladı. Şimdiye dek hiçbir şey işe yaramadı. Mesele sadece Manipur değil. Durum düzelmezse, çok değişken bir yapıya sahip olan ülkenin kuzeydoğusundaki her yer bundan etkilenecek.

BJP ve muhalefet partilerinin eyaletteki kaosa çözüm bulunması için yarın bir araya gelmesi bekleniyor.


Independent Türkçe, BBC, AFP, Guardian, AA  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.