Çin'den Doğu Türkistan'da yeni baskı politikası: Çin geleneklerine tam itaat!

Çin, Doğu Türkistanlıların mimari, dini ve kamusal alanlardaki kültürlerine yönelik yeni bir politikayı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Doğu Türkistan'da Türk ve Müslüman halka uyguladığı soykırım ile bilinen Çin, bu sefer Doğu Türkistanlıların mimari, dini ve kamusal alanlardaki kültürlerine yönelik yeni bir politikayı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

KÜLTÜR, ÖRF VE ADETLER ÇİNLİLEŞTİRİLECEK

Çin devlet kontrolündeki Global Times gazetesinin 6 Ocak 2024 tarirhli haberine göre, Xinjiang Daimi Halk Komitesi tarafından "Kuruluşların ve şahısların (sözde) dini terörizm ve aşırılıkları yaymasını engelleme" konulu yeni bir düzenleme kabul edildi. Düzenlemeyle birlikte Doğu Türkistanıların örf ve adetleri ve gelenkleri, İslam anlayışı, yönetim, adalet, eğitim ve diğer devlet sistemlerinde tamamen Çin gelenekleri uyarlanacak.

UYGUR MİMARSİ ÇİNLİLEŞTİRİLECEK

Haberde ayrıca, Çin denetimindeki dini eğitim veren okulların da artık eğitimde, Çin geleneklerini izleyecekleri belirtildi. Mimari de yeni yönetmeliğin müdahale edeceği alanlar arasında olduğu ve Uygur mimarisinin tamamen Çinlileştirileceği bildirildi. Yeni yapılan, restore edilen ya da genişletilen dini mekanlar, mimari, heykel, resim ve dekorasyonda Çin geleneklerini yansıtmak zorunda olacak.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.