Bulgaristan geçici hükümeti, Yunanistan ile gaz bağlantısını engelledi

Bulgaristan’da Yunanistan’dan gelen doğalgaz bağlantısını engellemek için adımlar atıldı. Söz konusu hamle geçici hükumetin Cumhurbaşkanı Radev’in, Bulgaristan’ı enerji açısından Rus Gazprom’un etkisi altına almayı planladığına ilişkin yorumlara yol açtı.

Bulgaristan basınında çıkan haberlere göre, Bulgaristan’ın yeni geçici hükumeti Yunanistan ile Bulgaristan arasındaki ve yakında Azerbaycan’dan gaz tedarik etmesi beklenen doğalgaz bağlantısını engellemek için adımlar attı.

Balkan Insight’ın (BIRN, Balkan Investigative Reporting Network–Balkan Araştırma Raporlama Ağı) haberine göre, Geçici Enerji Bakanı Rosen Hristov’un henüz konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmadığı, projenin onaylanmasıyla ilgili sorunların ortaya çıktığı ve süreci engellemeye başladığı öne sürüldü. Bu gelişme Bulgaristan’ın, Rusya’nın gaz devi Gazprom’un – Bulgaristan ile Polonya’nın 27 Nisan’da ilişkilerini kestiği şirket – etkisi altında geri dönebileceğine dair endişelerini körükledi.

Gazeteci Ivaylo Stançev (Stanchev) haftalık Bulgar gazetelerinden Capital Weekley’in yeni sayısında, “Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından gaz kaynaklarının güvenliği ve çeşitlendirme öncelikler olarak açıklanmasına rağmen, atadığı kabinenin ilk eylemi bu güvenliği ve çeşitlendirmeyi sağlayacak doğalgaz boru hattını engellemek oldu. Ara bağlantı olmadan Gazprom’un Bulgar pazarına dönüşü daha da kesin görünüyor.” dedi.

HATTIN SON DURUMU VE GEÇİCİ HÜKUMETİN HAMLELERİ

Ara bağlantı, yeni koalisyonun iktidara gelmesiyle birlikte 2021’in sonunda eski Başbakan Kiril Petkov ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis tarafından planlanmıştı. 8 Temmuz 2022’de söz konusu hattın teknik olarak tamamlandığı açıklandı, ancak çalışabilirlik sertifikası bekleniyor. ABD (Amerika Birleşik Devletleri) gaz şirketleriyle anlaşmalar için de adımlar atıldığı ifade ediliyor.

Bununla birlikte, 1 Ağustos’ta iktidara geldiğinden beri, Cumhurbaşkanı tarafından seçilen ve sosyal politika danışmanı Gılıb Donev (Galap Donev) tarafından yönetilen geçici hükümet, önceki hükumet tarafından yapılan anlaşmaları gözden geçirmek için iddialı bir süreç başlattı. Reformist koalisyonu 22 Haziran’da devrilen “Değişime Devam Ediyoruz” lideri ve eski Başbakan Kiril Petkov, Donev’in kabinesini eleştirdi. Eski Başbakan Petkov, 5 Ağustos 2022’de Facebook’ta “Neden bir adım ileri gittik ve şimdi en önemli anda iki adım geri gittik?” diye yazdı ve yeni hükümetin durumu düzeltmek için hiçbir gaz ortağıyla temas kurmadığını iddia etti. Petkov açıklamasında, “Bulgaristan bir dönüm noktasında. Ülkeye çok pahalıya mal olan feodal bağımlılık modeli, sahne arkası entrikaları ve yıkıcı stratejiler her açıdan saldırmaya hazır.” ifadesinde bulundu.

Öte yandan 5 Ağustos 2022’de, geçici Enerji Bakan Yardımcısı Elenko Bozhkov televizyonda Gazprom ile yeni bir uzun vadeli sözleşmeyi mutlaka kötü görmediğini söyledi ve “Kapılar aniden kapandı, yavaşça açıldı” yorumunu yaptı. Bundan önce 3 Ağustos’ta ise geçici Başbaka n Donev, bir enerji krizini önlemek amacıyla strateji oluşturmak için gece gündüz çalışacak özel bir uzman ekibinin kurulduğunu duyurdu.

Radev’in geçici hükümetine karşı iki protesto düzenleneceği duyuruldu. Protestolardan birinin son koalisyonun bir parçası olan Demokratik Bulgaristan’ın “Bulgaristan: Gazprom’dan Bağımsız” sloganı altında düzenleneceği belirtildi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.