Bulgaristan'da meclis başkanlığına Türk kökenli Vecdi Raşidov seçildi

Siyasi krizlerle çalkalanan Bulgaristan’da 2 Ekim’de yapılan erken genel seçimin ardından 3 gün süren oturumlar nihayetinde, “Bulgaristan Anayasası’na göre en büyük makam ve mevki” olan Halk Meclisi Başkanı görevine, Türk kökenli ve en yaşlı Milletvekili Vecdi (Vejdi) Raşidov seçildi.

Bulgaristan’da 2 Ekim 2022’de gerçekleştirilen erken genel seçimin ardından oluşturulan 48. meclisin 3 gün süren ilk oturumunun sonunda en yaşlı Milletvekili Vejdi Raşidov (70) başkan seçildi. 218 milletvekilinin katıldığı oylama sonucu Raşidov, 79’a karşı 139 oyla başkan oldu. Raşidov, 240 üyeli mecliste yapılan 11. oylamada yeni görevinde seçildi. Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinden Raşidov, oylama sonrası “Hayatımın son yıllarının bir bölümünü Bulgar halkı için feda edeceğim. Bu topraklarda öleceğim, onlar benim için kutsaldır.” şeklinde konuştu.

Bulgaristan’da halk, ardı arkası kesilmeyen siyasi krizler sonucu son bir buçuk yılda 4 kez sandık başına gitti.

VECDİ (VEJDİ) RAŞİDOV KİMDİR?

Vecdi Raşidov, 14 Aralık 1951 yılında Dimitrovgrad şehrinde doğdy ve 4. sınıfta, babası Kırcaali’de maden ocaklarında çalışırken annesini kaybetti. Annesi Rodopların Bülbülü, ünlü Türk şarkıcı ve türkücü Kadriye Latifova’dır. 7.sınıfa kadar Öksüzler Okulunda okudu. Sofya’da Güzel Sanatlar lisesine devam eden Raşidov, 1978 yılında Sofya Güzel Sanatlar Akademisinden “Heykeltıraşlık” sınıfından mezun oldu. Burada öğretim görevlisi olarak çalışan Raşidov, Bulgaristan’da, Avrupa’da, Dünya Kültür Merkezlerinde sergiler açtı.

50.yıldönümü vesilesi ile 2002 yılında Bulgaristan’ın en büyük nişanlarından olan “Stara Planina” nişanı ile ödüllendirilen Raşidov, Bulgaristan’da 5 Temmuz 2009 tarihinde yapılan genel seçimlerde Boyko Borisov’un partisi GERB’ten Kırcaali milletvekili seçilip Bulgaristan Kültür Bakanı oldu. Raşidov, 2009-2013 ve 2014-2017 yılları arasında Bulgaristan Kültür Bakanlığı yaptı.

Raşidov, Ekim 2022’de ise Yeni Halk Meclisinde oy çokluğuyla Meclis Başkanı seçildi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.