Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Yunanlı Eva Kaili'nin rüşvet skandalı!

Belçika Federal Savcılığı, Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) rüşvet skandalı ile ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında, 1,5 milyon eurodan fazla nakit paraya el konduğunu açıkladı.

Parlamento kararlarını etkilemek amacıyla Katar'dan yüklü miktarda rüşvet almakla suçlanan AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili, görevinden alındı. 

AP'de yapılan oylamada 625 üye Kaili'nin görevden alınması yönünde oy kullandı. Sadece bir üye "Hayır" oyu kullanırken, iki üye de çekimser kaldı.

Federal savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre, Belçika polisinin Cuma günü çok sayıda adrese yaptığı baskında, toplam 1,5 milyon euro nakit para ele geçirildi. 

Belçika medyasına göre, bunlar eski  AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili ile eski AP üyesi İtalyan parlamenter Pier Antonio Panzeri’ye ödenen olağan dışı miktardaki paralar. 

Le Soir gazetesine göre, eski Avrupa Parlamentosu üyesi İtalyan politikacı Pier Antonio Panzeri’nin evinde yaklaşık 600 bin euro nakit para ele geçirildi.

Daha sonra da Kaili’nin babası 600 bin euro nakit parayla Brüksel’deki bir otelden çıkarken yakalandı.

Belçika medyasına göre polis, Kaili’yi de lüks bir çanta içinde 150 bin euro nakit para ve değerli eşyalar ile gözaltına aldı. 

Eva Kaili'nin erkek arkadaşı ve yardımcısı Francesco Giorgi'nin evinde bulunanlarla birlikte, operasyonlarda 1,5 milyon eurodan fazla nakit paraya el kondu.

Belçika polisi dün de Avrupa Parlamentosu milletvekillerine ait 10 ofiste daha arama yaptı.

Kamu yayıncısı VRT'ye göre, Belçika Federal Savcılığı'ndan Eric Van der Sypt, "Söyleyebileceğimiz tek şey, bir Körfez ülkesinin parlamenterlere ve parlamenter yardımcılarına nakit ödemeler ve ayni yardımlar yoluyla rüşvet vermeye çalıştığıdır" dedi.

Belçika polisi, operasyon sırasında el konulan paraların görüntülerini yayınladı. 

Metsola

KAYNAK, GETTY IMAGES

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, grup başkanlarının kararı oy birliğiyle aldığını söyledi.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda milletvekillerinin çoğunluğu, rüşvet sakandalının soruşturulması için bir meclis komisyonu oluşturulmasını önerdi.

 AP'deki siyasi grup temsilcileri, soruşturma komisyonu kurulması konusunda anlaştı. 

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Eva Kaili, Katar'dan rüşvet almakla suçlanması sonrası görevden alındı. AP'de bugün yapılan oylamada 625 üye Kaili'nin görevden alınması yönünde oy kullandı. Sadece bir üye "Hayır" oyu kullanırken, iki üye de çekimser kaldı.

AP'deki siyasi grupların liderleri, geçen hafta gözaltına alınan Yunan üye Eva Kaili'nin görevinden alınmasını istemişti.

AP Başkanı Roberta Metsola, grup başkanlarının bu kararı oy birliğiyle aldıklarını açıklamıştı.

Parlamentonun 14 başkan yardımcısından birinin görevden alınabilmesi için üyelerden en az üçte ikisinin oyu gerekiyordu.

Metsola bugünkü açıklamasında, yolsuzlukla mücadele için görev yaptığını belirterek, demokrasiye zarar veren her türlü gelişmeye karşı duracaklarını ve rüşvet iddialarının geçiştirilmesine izin vermeyeceklerini söylemişti.

Kaili'nin avukatı: Müvekkilim masum, Katar'dan rüşvet almadı

 Eva Kaili, Katar ve Kuveyt'ten AB ülkelerine seyahat eden yolculara vize muafiyeti konusunda yoğun şekilde lobi yaparken Katar'dan rüşvet almakla suçlanıyor.

Kaili'nin avukatı Michalis Dimitrakopoulos ise müvekkilinin Katar'dan rüşvet almadığını ve masum olduğunu söyledi.

Yunanistan'da yayın yapan Open TV'ye konuşan Dimitrakopoulos, Kaili'nin, Belçika polisi tarafından bir çanta dolusu parayla suçüstü yakalandığı haberleri ile ilgili olarak "Paranın bulunup bulunmadığı ve ne kadar olduğu konusunda hiçbir fikrim yok" dedi. 

Yolsuzlukla mücadele eden Uluslararası Şeffaflık Örgütü Direktörü Michiel van Hulten ise AP ile ilgili rüşvet iddialarını, "benzeri görülmemiş büyüklükte bir olay" diye değerlendirdi.

Hulten, Hollanda'da yayın yapan RTL News kanalına yaptığı açıklamada, "Bu, lobi ve çalışanların dürüstlüğüyle ilgili olarak Avrupa Parlamentosu'nda geçerli olan kuralların gerçekten yeterli olmadığını gösteriyor" dedi. 

Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Grubu Üyesi Muhammed Chahim de, rüşvet iddialarını, "korkunç bir haber” diye değerlendirerek, şunları söyledi:

“Son derece kızgınım ve hayal kırıklığına uğradım. Kaili ile Katar da dahil olmak üzere karmaşık konularda elbette fikir ayrılıklarımız oldu ama bunun temelinde yolsuzluğun yattığını gerçekten beklemiyorduk.” 

Öte yandan AP'de Sosyal Demokrat Grubu, Eva Kaili’nin yanı sıra, rüşvet soruşturması kapsamında evi aranan Belçikalı parlamenter Marc Tarabella’nın üyeliğini de askıya aldı.

Grup Başkanı Iratxe Garcia Perez, soruşturma sonrası Tarabella’nın yeniden gruba alınıp alınmayacağına karar verileceğini söyledi.

Belçika'nın Fransızca konuşan Valon bölgesindeki Sosyalist Parti (PS) de, soruşturma sona erene kadar Tarabella'nın üyeliğini askıya aldı. 

Avrupa Parlamentosu’nda 2004 yılından bu yana milletvekili olan Tarabella, Arap ülkeleriyle ilişkilerden sorumlu komisyonun başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.

Belçika Federal Savcılığı'nın emriyle Pazar günü, Roberta Metsola’nın gözetiminde, Tarabella’nın Liege kentindeki evinde arama yapılmıştı.

Tarabella gözaltına alınmamış ancak bilgisayar ve telefonuna el konmuştu.

LE SOİR  ve BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.