ABD'li ünlü diplomat Henry Kissinger öldü

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) en ünlü diplomatı, ülkenin 2. Dünya Savaşı sonrası dış politikasını şekillendiren, kimilerine göreyse savaş suçlusu olarak yargılanması gereken eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger 100 yaşında öldü.

ABD'nin en tartışmalı, en ünlü diplomatı, ülkenin 2. Dünya Savaşı sonrası dış politikasını şekillendiren, kimilerine göreyse savaş suçlusu olarak yargılanması gereken eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger 100 yaşında öldü. Siyasi danışmanlık şirketi Kissinger Associates'ten yapılan açıklamada, eski diplomatın Connecticut'taki evinde öldüğü belirtildi.  

“ÇİN HALKININ ESKİ VE İYİ DOSTU”

Henry Kissinger, ABD ve Çin arasındaki ilişkileri de düzeltmesiyle tanınıyor. 1971’de gizlice Pekin'e gidip, iki ülke arasındaki ilk teması kuran ve Çin’in Mao sonrası izolasyonunda çıkmasında büyük katkısı olan Kissinger’in adı Çin’de hala saygıyla anılıyor. Kissinger neredeyse her yıl Çin'i ziyaret etmiş ve ölene kadar Çin’e 100’den fazla defa giderek üst düzey Çinli yetkililerle görüşmüştür.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kissinger için “Çin halkının eski ve iyi dostu” denildi.

KİSSİNGER JAPONYA BAŞBAKANINA VE KABİNESİNE AĞIR HAKARETLER ETMİŞTİ

Kissinger’ın 1972’de, Çin-ABD yakınlaşmasını istemediği için dönemin Japonya Başbakanı Kakuei Tanaka ve kabinesi için ağza alınmaz hakaretler kullanmıştı. Kissinger’ın hakaret içeren sözleri, 2006’da gizliliği kaldırılan belgelerde ortaya çıkmıştı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.