7.6 Büyüklüğünde deprem Japonya'yı sarstı

REUTERS Haber Ajansı'ndan , ve 'nin haberine göre, bugün Japonya'nın orta kesimini vuran güçlü deprem, en az bir kişinin ölümüne, binaların yıkılmasına, on binlerce evin elektriğinin kesilmesine ve bazı kıyı bölgelerinde yaşayanların daha yüksek yerlere kaçmasına neden oldu.

Ön büyüklüğü 7,6 olan deprem, Japonya'nın batı kıyısı ve komşusu Güney Kore boyunca yaklaşık 1 metrelik dalgalara neden oldu.

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) ilk olarak Ishikawa vilayeti için büyük bir tsunami uyarısı yayınladı - Mart 2011'de kuzeydoğu Japonya'yı vuran ve yaklaşık 20.000 kişinin ölümüne neden olan deprem ve tsunamiden bu yana ilk kez - böyle bir uyarıda bulundu.   

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu'na göre bu, kırk yılı aşkın süredir bölgede yaşanan en güçlü depremdi.

Hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi gazetecilere verdiği demeçte, evlerin yıkıldığını, yangınların çıktığını ve kurtarma operasyonlarına yardım etmek üzere ordu personelinin gönderildiğini söyledi.

NTV yayıncısının yerel polise dayandırdığı haberine göre, Ishikawa'nın Shika Kasabasında bir binanın çökmesi sonucu yaşlı bir adamın öldüğü bildirildi. Yerel basında çıkan görüntülerde Suzu şehrinde bir binanın toz bulutu içinde çöktüğü ve Wajima'da paniğe kapılan ebeveynlerin çocuklarını kucakladığı bir yolda büyük bir çatlak olduğu görüldü.

Sosyal medya platformu X'teki bir tanık, Hakui sahiline yakın Keta Büyük Tapınağı'nın depremde sallanırken ziyaretçi kalabalığının görüntülerini yayınladı. "Sallanıyor" diye haykırıyor. "Bu korkutucu!"

Milyonlarca Japon, yeni yılın başlangıcını kutlamak için geleneksel olarak 1 Ocak'ta türbeleri ve tapınakları ziyaret ediyor.

Yakınlardaki popüler bir turistik yer olan Kanazawa'da, endişeli ibadet edenlerin baktığı görüntülerde başka bir tapınağın girişine saçılmış parçalanmış bir taş kapının kalıntıları görülüyordu.

Sarsıntı komşu Nagano vilayetinin dağlarında da hissedildi.

Nagano'yu kayak tatili için ziyaret eden Tayvanlı turist Jonny Wu, Reuters'e şöyle konuştu: "Elektrik tellerinden gelen kar düştü ve ayrıca çatıdan da kar yağdı ve tüm arabalar titriyordu ve bu nedenle herkes paniğe kapıldı."

JMA yetkilisi Toshihiro Shimoyama, sismik aktivitenin üç yıldan fazla süredir devam ettiği bölgede önümüzdeki günlerde daha güçlü depremlerin meydana gelebileceğini söyledi.

Rusya ve Kuzey Kore de bazı bölgeler için tsunami uyarısı yaptı.

Japon hükümeti, Pazartesi gecesi itibarıyla Japonya'nın ana adası Honshu'nun batı kıyısındaki dokuz bölgeden 97.000'den fazla kişinin tahliye edilmesi emrini verdiğini söyledi. Geceyi genellikle acil durumlarda tahliye merkezi olarak kullanılan spor salonlarında ve okul spor salonlarında geçireceklerdi.

'TSUNAMİ!  

Depremin ardından "Tsunami! Tahliye edin!" yazan parlak sarı bir mesaj görüldü. Televizyon ekranlarında, sahilin belirli bölgelerinde yaşayanlara derhal tahliye etmeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Lake ürünleriyle tanınan yaklaşık 30.000 nüfuslu bir kasaba olan Wajima'da en az 30 binanın çöktüğü ve yangının çok sayıda binayı sardığı bildirildi.

Deprem, karşı kıyıdaki Wajima'ya yaklaşık 500 km uzaklıktaki başkent Tokyo'daki binaları da sarstı.

Pazartesi günü Japonya'nın orta kesimindeki Ishikawa vilayetinde 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

NÜKLEER TESİS

Japonya Başbakanı Fumio Kishida Pazartesi günü geç saatlerde gazetecilere verdiği demeçte, kapalı yollar nedeniyle depremden etkilenen bölgelere erişimin zor olmasına rağmen arama ve kurtarma ekiplerine hayat kurtarmak için mümkün olan her şeyi yapmaları talimatını verdiğini söyledi.

İmparatorluk Hane Ajansı, felaketin ardından İmparator Naruhito ve İmparatoriçe Masako'nun Salı günü yapılması planlanan Yeni Yıl kutlamalarını iptal edeceğini söyledi.

Deprem, Fukushima'daki nükleer erimeyi tetikleyen 2011 depremi ve tsunamiden bu yana bazı yerel halkın şiddetli muhalefetiyle karşı karşıya kalan Japonya'nın nükleer endüstrisi için hassas bir zamanda gerçekleşti. Felaket nedeniyle tüm kasabalar yerle bir oldu.

Japonya, 2011'deki tsunamiden bu yana çevrimdışı olan dünyanın en büyük nükleer santrali Kashiwazaki-Kariwa'ya uygulanan işletme yasağını geçen hafta kaldırdı.

Nükleer Düzenleme Otoritesi, Kansai Electric Power'ın (9503.T) Ohi ve Fukui Eyaletindeki Takahama tesislerinde bulunan beş aktif reaktör de dahil olmak üzere, Japonya Denizi boyunca uzanan nükleer santrallerde herhangi bir düzensizliğin doğrulanmadığını belirtti.

Ajans, depremin merkez üssüne en yakın nükleer güç istasyonu olan Hokuriku'nun Ishikawa'daki Shika santralinin, düzenli denetimler için depremden önce iki reaktörünü zaten durdurduğunu ve depremden herhangi bir etki görmediğini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.