2 milyon dolara aldığı madenin değeri 37 milyar dolara fırladı

1952'den beri ilk kez böylesi bir maden keşfedildi.

ABD'de yatırımcı Randal Atkins'in 12 yıl önce 2 milyon dolara aldığı kömür madeninin değeri 37 milyar dolara fırladı.

Ramaco Resources adlı metalurjik kömür firmasının CEO'su Atkins'in, Wyoming eyaletindeki Sheridan bölgesinde yer alan madeninde yapılan araştırmalarda, yeraltında nadir toprak elementlerinin (NTE) bulunduğu ortaya çıktı.

ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Ulusal Enerji Teknolojisi Laboratuvarı'ndan (NETL) ekiplerin bir süredir yürüttüğü çalışmada, Brook Madeni'ne ait yaklaşık 65 bin kilometrekarelik alanın neredeyse çeyreğinde 1,1 tonluk NTE tespit edildi.

Eylülde şirketle paylaşılan test sonuçlarına göre, bunlar arasında neodimyum, praseodim, disprozyum ve terbiyum gibi nadir toprak elementleri yer alıyor. Firma, bölgedeki araştırmaların sürdüğünü ve daha fazla numunenin çıkarılıp laboratuvara gönderileceğini belirtti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a konuşan 71 yaşındaki Atkins, sonuçlar eline ulaştığında şoke olduğunu belirterek, "Madeni satın aldığımda, nadir toprak elementleriyle nadir bozuk paralar arasındaki farkı bile bilmiyordum" dedi.

Haberde, bunun 1952'den beri ABD'de keşfedilen ilk yeni nadir toprak elementi madeni olduğuna dikkat çekildi. 

Yarıiletken çiplerin üretiminden elektrikli araçlara ve rüzgar türbinlerine kadar birçok farklı teknolojide kullanılan NTE'ler, ABD ve Çin arasındaki sanayi rekabetinin de önemli bir parçası.

Çin, son olarak temmuzda NTE sınıfında yer almayan ve füze sistemlerinden güneş enerjisi panellerine kadar farklı alanlarda kullanılan germanyum ve galyumun ihracatına sınırlama getirmişti. WSJ, Pekin yönetiminin denetimini sıkılaştırdığı bu elementlerin de Atkins'e ait madende bulunduğunu aktardı.

Ramaco CEO'su, yeni keşfin çok önemli olduğunu belirterek, "Burada yaptığımız şey özellikle gençler için heyecan verici. Nadir toprak elementleri, bu toplum için tamamen farklı ufuklar açıyor" dedi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Post

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.