21 Mart Nevruz Bayramı kutlu olsun!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türk kültürünün önemli günlerinden, baharın müjdecisi 21 Mart Nevruz Bayramı, Türk coğrafyalarında bugün kutlanmaya başladı. “Yenigün” anlamına gelen bayram gününde, Türk halkları, gece ve gündüzün eşitlenmesiyle baharın gelişini çeşitli etkinliklerle kutluyor. Ateşin üzerinden atlama başta olmak üzere bu günde yumurta boyama ve yumurta tokuşturma, dilek tutma gibi etkinlikler de boy gösteriyor.

Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı bugün Anadolu ve Orta Asya coğrafyalarında kutlanmaya başladı. 21 Mart gününde kutlanan Nevruz Bayramı baharın müjdecisi olarak kaydediliyor. Yenigün anlamına gelen bu gün gece ve gündüzün eşit olması önemini taşıyor. Güneşin bu günde Kuzey Yarım Küreye yönelmesi dolayısıyla çiçeklerin açtığı, havanın ısındığı, karların erimeye başladığı bir Yenigün ilan ediliyor.

NEVRUZ BAYRAMI NEDİR? TÜRK KÜLTÜRÜNDEKİ YERİ NEDİR?

Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. Göktürklerin, Ergenekon’dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan’dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, M.Ö. 8’nci yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart’ta kutlanır.

Türk Takvimi’nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Her bir çağ ise sekiz Keh’ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır. Bu güne ve yeni yılın başladığı âna Yılgayak denir.

NEVRUZ NASIL KUTLANIR?

Genellikle Orta Asya ve Anadolu coğrafyalarında kutlanan bayramda, çeşitli etkinlikler boy gösterir. Etkinlerde, baharın gelişini kutlamak üzere ateşin üzerinden atlanır. Kadınlar rengarenk kıyafetler giyerken, kadın erkek çocuk ateşin etrafında dans ederler. Aynı zamanda bu günün anlamlı olduğuna inanan halk çeşitli dileklerde bulunarak ağaçlara mendil bağlarlar.

Yanı sıra baharın müjdecisi bu günde yumurta boyama ve tokuşturma da yapılan etkinlikler arasında. Ayrıca, bu bayramın kutlandığı yerlerde helva ve pilav da dağıtılır.

KIRIM TATAR TÜRKLERİNDE NEVRUZ BAYRAMI

Navrez, Nevruz Bayramı’nın Kırım Tatarları arasında söylenen adıdır. Kırım Tatarları bu bayramda erkenden kalkarlar. Ağaçtan bir dal keserler. Bu dala Çiğdem, Kardelen gibi erken bahar çiçekleri asarlar. Çocuklar bu dalı alıp topluluklar halinde kapıları tek tek gezerler. Kapıda Navrez türküsünü söylerler. Ev sahipleri çocuklara hediye olarak yumurta, şeker gibi yiyecekleri sepetlere koyar, verdikleri mendilleri de dala bağlarlar. Bütün evler dolaşıldığında çocuklar verilenleri kendi aralarında pay ederler.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.