ÖZKAN GÜNAL yazdı: "İnsan Nedir? -4-"

Deizmdeki gibi ben Allah’a inanıyorum deyip diğerlerinin hepsini reddetmek, kulluğumuzu, merkezdeki insanı reddetmek olur. Çünkü bu anlayışı benimseyen için insan, dünyadaki bulunduğu haldir. Onlar kendilerini bu dünyadaki maddesellik hali olarak görürler. Bir bedendir, kendisi de o bedenden ibarettir. “Ben babadan olma anadan doğma dünyada var olmaya başladım ve ben sadece bu bedenim” anlayışı taşırlar. Oysa bizim insan diye zikredip merkeze koyduğumuz, Allah’a inanan, meleklere inanan, Kur’an’a inanan, peygambere inanan, ahirete ve kadere inanandır. Beden, Zat-ı Hakk’ın zahirliğidir, insan bu zahirlikdeki bilinçtir. Bilinç dünyevî olursa avam, tevhidî olursa mümin ismini alır. Her iki durumda da bedende değişme olmaz! Beden hep aynıdır, Hakk’tır. Ankebut suresi 44. Ayeti kerimede bu hakikat,

Allah gökleri ve yeri Hakk üzere yarattı. Şüphesiz bunda iman edenler için ibret vardır.

Denilerek vurgulanmaktadır. Diyelim ki öldün, ne kalktı ortadan? Hayatiyet, irade, ilim, kudret, görme, işitme, kelam kalktı. Kimin için kalktı? O beden için kalktı. Yoksa hayatiyet kalkmadı, irade kalkmadı, ilim, kudret, görme, işitme, kelam ve tekvin yani yaşamın içindeki işlevsellik kalkmadı. O bedenle tecelli etmek kalktı.

Yazının devamı için tıklayınız

Anahtar Kelimeler:
Özkan Günalİnsan Nedir
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.