Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anmak, Anlamak, Yaşamak, Yaşatmak

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2026 00:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2026 00:21

“Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner.” Türkiye İktisat Kongresi, İzmir, 17 Şubat 1923.

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir; fendir.” Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, II. Cilt, Samsun’da öğretmenlere hitaben, 22 Eylül 1923.

"Hangi bağımsızlık vardır ki yabancıların nasihatleriyle, planlarıyla yükselebilsin. Tarih böyle bir hadise kaydetmemiştir. Tarihe böyle bir hadise kaydetmeye teşebbüs edenler, acı sonuçlarla karşılaşmışlardır." TBMM Gizli Celse Zabıtları, Cilt 17, sayfa 6, 6 Mart 1922.

“Cumhuriyet sizden ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesiller ister.” 25 Ağustos 1924, Türkiye Muallimler Birliği Kongresi.

“Memleketimiz üzerinde istilâ emellerini besleyecek olanların her türlü ümitlerini kıracak surette, siyasette, idarede ve iktisatta kuvvetli olmak gerekir.” Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Cilt II, 6 Aralık 1922.

“Tam bağımsızlık denildiği zaman, elbette siyasi, malî, iktisadî, adlî, askerî, kültürel ve benzeri her hususta tam bağımsızlık ve tam serbestlik demektir.” Nutuk, II. cilt, sayfa 623–624.

“Arzumuz, dışarda bağımsızlık, içerde kayıtsız ve şartsız millî egemenliği korumaktan ibarettir.” 1923; Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, II. cilt, sayfa 71–72.

“Şüphe yok, yükselme adımları, dediğim gibi, kadın ve erkek tarafından beraber, arkadaşça atılmak ve ilerleme ve yenilik alanında birlikte yol alınmak gerekir. Böyle olursa devrim başarılı olur.” Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, Cilt II, sayfa 166–171.

“Bugünün gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bu sebeple kadınlarımız da okumuş ve bilgi sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğrenim aşamalarından geçeceklerdir.” Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, Cilt II, sayfa 85-86.

“Eğitimde feda edilecek tek bir fert dahi yoktur.” Ankara / Maarif (Eğitim) Kongresi / Temmuz 1921.

Mustafa Kemal Atatürk’ün önemli bulduğum sözlerinden bazılarıydı bunlar…

Çok uzatmaya gerek olduğunu sanmıyorum. Kaynaklar ve bu paylaştıklarımdan çok daha fazlası yazılı olarak orada…

İlkelerinin sembolü altı oku, numaralı ve numaradan cumhuriyetçilerin fiilde reddettikleri, mücadele ettiği her tür teali cemiyet ve uzantılarının güç ve iktidar sahibi olduğu şu günlerde…

Bağımsızlığın karakteri olduğunu söyleyen, “benim sözlerimle bilim çatışırsa bilimi seçin” diyecek kadar özgüvenli ve insanını, toplumunu tanıyan bir lider olarak Atatürk ve kurduğu cumhuriyetin, özellikle gençler ve kadınlar başta olmak üzere geleceğe umutla ve güvenle bakmak isteyenlerin ve muradı bağımsızlık olanların gözünde bugünün yükselen değeri olması boşuna değildir.

Sahte mağdur etnikçilerin ve din istismarcılarının hastalıklı zihinlerinin ürünü akla hayale sığmayan iftiralarına rağmen…

Şunu da sormadan edemiyor insan:

“En büyük eserim” dediği ve “naçiz vücudu toprak olsa da ilelebet yaşayacağını” söylediği, kimsesizlerin kimi olan cumhuriyeti ne kadar yaşayıp yaşatabildik?

Her şeyi bırakın, yukarıda paylaştığım birkaç sözüne bakacak olursak…

Durum ortada değil mi?

***************************************************************************************************************************************

Haftanın Notu:

Rusların, Alman Marx’tan faydalandıkları kadar biz Mustafa Kemal Atatürk’ten faydalanabilseydik, ülkemiz de Ortadoğu coğrafyası da hatta dünya da bambaşka olabilirdi.

10 Kasımlarda, Atatürk’ü sevgi, saygı ve rahmetle anmak demek ayağa kalkmak, yaptıklarını, yapmak istediklerini anlamaksa hedefe doğru koşmak demektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.