Türk Dış Diplomasisinde Azerbaycan Politikası isimli panel yoğun ilgi gördü

Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi – TUDPAM ve KİAMP-T.C Genel Koordinatörlüğü tarafından düzenlemiş olan “Türk Dış Diplomasisinde Azerbaycan Politikası” ve “İkinci Karabağ Zaferi Perspektifinde Zengezur Koridoru” başlıklı iki panelli webinar dün akşam gerçekleştirildi.

Büyükelçi (E) Hulusi Kılıç ve KİAMP-“Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu” Türkiye Cumhuriyeti Genel Koordinatörü Sayın Dr.Elvin Abdurahmanlı’nın konuk olduğu programa ilgi oldukça yoğundu. Yaklaşık iki saat süren programa Türk Devletleri Teşkilatına üye devletlerin Devlet görevlileri, Akademisyenler, Öğrenciler ve vatandaşlar katılım sağlamıştır. TUDPAM-Başkan Yardımcısı Mustafa Metin Kaşlılar Moderatörlüğünde geçen programda moderatör tarafından programa katılan misafirlerden alınan sorular panel konuşmacılarına soruldu.

Panel konuşmacılarından E. Büyükelçi Hulusi Kılıç'a yöneltilen sorular:

1- Türkiye Dış Politikasında Azerbaycanın ne gibi önemi vardır?
2- Azerbaycanın Bağımsızlığının Kazanmasından sonraki Son 30 yılda Türkiyenin Azerbaycan ile İlişkilerini Nasıl değerlendiriyorsunuz?
3- Azerbaycanda Büyükelçilik yaptığınız dönemlerde bildiğimiz kadarıyla şahsi insiyatifinizle eğitim ve Kültürel alanlardada ilişkiler gerçekleştirmişsiniz. Biraz bahsedenseniz memnuniyet duyarız.
4- Azerbaycanın İkinci Karabağ savaşında Türkiyenin politik duruşunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
5- Türkiye Dışişlerinde Büyükelçi ve diplomat olarak yılların verdiği deneyim kapsamında Azerbaycanın Karabağ bölgesinde bundan sonra Türk dünyasını neler bekliyor ve neleri öngörüyorsunuz?
6- Azerbaycan Cunhuriyeti Ermenistanın 30 yıldır işgalde tuttuğu bölgedeki verdiği zararla ilgili Uluslararası mahkemece tazminat davasına başvuracak mı?
7- Bakü-Tiflis-Ceyhan ve diğer ekonomik projelerin Azerbaycan ve Türkiye ekonomisine verdiği önem, Zengezur koridorunun açılmasından sonra bölgede ekonomik açıdan nasıl bir stratejik değişimine sebeb olabilir?

Diğer panelist olan Dr. Elvin Abdurahmanlı'ya yöneltilen sorular:

1- Birinci ve ikinci Karabağ Savaşını soft power ve hard power diplomasisi perspektifinde değerlendirme yapabilir misiniz?
2- Azerbaycan Cumhurbaşkanının geçtiğimiz günlerde Hankendi ve Hocalı şehrinde Azerbaycanın 3 renkli bayrağını göndere çekmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
3- Bundan sonraki süreçte Azerbaycanın Karabağ Ekonomik bölgesinde hangi gelişmeleri ön görüyorsunuz?
4- Ermenistan Barış anlaşması diplomasi masasına oturacak mı? Öngörünüz ne yöndedir?
5- Zengezur koridorunun Azerbaycan ve Türk dünyası için önemi nedir?
6- Nahçıvan-Minçivan-Bakü Yolu hakkında bilgi verir misiniz?
7- Zengezur koridorun açılmasına Ermeni Diasporasının engelleme ve spekülasyonlarına karşı Azerbaycan Cumhuriyeti nasıl önlem alıyor?
8- İran'ın Zengezur koridorunun açılmasına bakış açısını değerlendirir misiniz?
9- Türk Devletleri Teşkikatı'nın Astana görüşmesi sonrası diplomatik mesajları ve yapılan açıklamaları değerlendirir misiniz?

Oldukça verimli geçen programa katılım sağlayan ve kayıt yaptıran kişilere TUDPAM tarafından e-sertifika gönderimi sağlanacağı da açıklandı.

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.