Genel olarak diaspora, bir ulusun veya inanç mensuplarının ana yurtları dışında yaşadıkları yer, anayurttan ayrılmış mülteci, misafir işçi, sürgün topluluğu, yurt dışı topluluğu, etnik ve inanç toplulukları, azınlık, soykırım ve zorunlu göçün bir kolu olarak tarif edilir. Bir topluluğun diaspora olabilmesi için:

1. Köken olarak kendi ülkesi dışında yaşaması,

2. Örgütlü olması,

3. Bulunduğu ve yaşadığı ülkeye aidiyet duymaması, dışlanması,

4. Anavatanıyla aynı geçmişe sahip ve anavatanında gelecek için planlarının olması,

5. Anavatana olan ilişkisini her ne şekilde olursa olsun devam ettirmesi, şarttır.

Köklü ve en eski tarihe sahip olan Türk Milleti'nin Anavatanı Türkiye ve Bağımsızlığına kavuşmuş olan Orta Asya’daki Türk Devletleri’dir. Yani, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan'dır. Macaristan ile birlikte kurulan “Türk Devletler Teşkilatı” bünyesindeki Türkler arasında kültür birliği ve kültürel diplomasinin geliştirilmesi, Türk Diaspora bilincinin artırılmasında en büyük rolü oynayacaktır.

Türk Kültür Birliğinin sağlanması için de organizasyon, roller ve sorumluluklar ile yönetim ilkeleri belirlenmeli; yeniliği teşvik etmek, ve sevgi platformları oluşturmak için de araştırma geliştirme fonları hazırlanmalıdır.

Robin Cohen'e göre, diasporanın sınırlarını belli bir kalıba oturtması literatürde ön plana çıkmıştır. Diaspora'yı oluşturan milletlerin, sadece zorunlu göçle değil, aynı zamanda ticari sebeplerle de vatanlarını terk eden insanlar olabileceği de ileri sürülmektedir.

Cohen'e göre 5 tip diaspora vardır. Bunlar:

1. Almanca da 'Opferdiaspora’ denilen "Kurban Diasporası" ki bu grupta başta Türkler, Yahudiler ve Afrikalılar yer alır.

2. Almanca da 'Arbeiter Diaspora' denilen yani "İşçi Diasporası”nda yine Türkler birinci sırada, İtalyanlar, Kuzey Afrikalılar ve Çinliler yer alır.

3. İmperiale Diaspora, yani “İmparatorluk Diasporası”nda, Büyük Britanya ve Fransa'nın kolonyal güç olarak bulunduğu ülkelerden gelen azınlıklar anlaşılmaktadır.

4. Almancada Handler Diaspora, yani “Ticaret Diasporası”nda ise, Lübnanlılar, Çinliler, Hintliler ve Japonlar yer alır.

5. Deterritorialisierte Diaspora ise, “Düzensiz Diaspora” demektir. Bu bölümde ise ABD, Hollanda, Fransa da yaşayan Karayip Halkları, Mumbai'deki Sindhiler ve İranlılar yer alır.

Diaspora’nın temel özelliği "Geri Dönüş Fikri" dir. M.Ö. 586’daki Babil esaretinden sonra Yahudi kavminin tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte ortaya çıktığı konusunda araştırmacılar ortak düşünceye de sahiptirler. Travmatik güç ve göç deneyimi olmayanlar aslında diaspora grubuna girmiyor, ama anavatana bağlantıların devamına, etnik bilince, kültürel hafızaya sahip olmalarından dolayı günümüzde "Diaspora" olarak kabul görmektedir.

"Diaspora" Üyeleri yaşadıkları her ülkede anavatan ile bağlantılarının kurulması, var olan bağlantıların canlı tutulması için etkin faaliyetler gerçekleştirebiliyorlar. Kültür merkezleri, dernekler, cemiyetler, spor kulüpleri, folklor ekipleri, tiyatro grupları, müzik ve sanat eserlerinin, kanaat önderleri, şair ve yazar yetiştiren okullar, vakıflar vb gibi sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler gruplarıyla faaliyet yaparak, hem kişilerin, hem de atalarının göç yollarıyla geldiği ülkedeki beraberliğin sağlanmasına, anavatanla olan bağlantılarının kopmamasına özen gösteriyorlar. Türk Diasporası ayrışmacı değil, birleştirici, kucaklayıcı, ortak akıl geliştirici ve temelinde "İnsan Sevgisine Değer Veren" stratejisiyle medeniyetler arasında bir köprüdür. Türk Diasporası illegal değil, legal bir kuruluş olarak özellikle Türkler'in yaşadığı Almanya, Rusya, İran, ve Çin’de, o ülkelerin iç işleri kurallarına uygun hareket etmeli, yurtta ve dünyada barışı sağlamak için gereğini yapmalıdır.

Stratejik Türk Diasporası, Türk Kültür Hazinesinde yaşayan çınarlarımız, Maturidi, Hoca Ahmet Yesevi, Ahi Evran, Mevlânâ, Hace Bektaşi Veli, Nasreddin Hoca, Yunus Emre ve Mustafa Kemal Atatürk'ten ilham alarak Türkiye ve Türkistan çevresindeki sınırdaş ülkelerde, Türklerin Temel Hak ve Hukuklarının korunmasına ve bu çağda yeni bir medeniyetin sağlamasını temin edebilir.

Devam edecek..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.