ELVİN ABDURAHMANLI yazdı: "Dağlık Karabağ’da Güncel Durum"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

9 Ekim 2020 tarihinde Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Moskovada bir araya geldi. Bu görüş Rusya Dışişleri Bakanının katılımıyla kapalı şekilde 11 saat sürdü.

11 saat süren görüşme sonucunda Rusya Dışişleri bakanı Lavrov Azerbaycan ve Ermenistan arasında anlaşmaya varıldığını ve ateşkes konusunda iki tarafında anlaştığını belirtti. Anlaşmada 4 konuyu içermektedir.

  1. 10 Ekim 2020 tarihinde 12:00-da ateşkes süresi başlamalı.
  2. Sülh yapılması konusunda diplomasi görüşmeleri tekrar başlayacak.
  3. Ateşkes anlaşması başladığı saatten itibaren iki taraf cesetlerin ve esirlerin değişime başlaması gerekmektedir.
  4. Ateşkes anlaşması konusunda ilave maddeler kısa zaman içerisinde taraflarca belirlenecektir.

11 Ekim gecesi Ermenistan ordusu Azrbaycan’ın siviller yaşayan Gence şehrini bombaladı ve uluslararası hukuku hiçe sayarak ateşkes anlaşmasını bozdu. Ermenistan’ın Gence şehrine bombalı saldırısı sonucu 10 Azerbaycan’lı sivil hayatını kabetti. Ermenistan’ın bu saldırısı Hocalı soykırımından sonra Azerbaycan’lı sivillere yönelik en büyük saldırısı olarak görüldü. 27 Eylül- 15 Ekim tarihleri ​​arasında Ermeni ordusu 41 Azerbaycanlı sivili öldürdü, 205 sivili yaralandı. Ermenistan saldırısı sonucu yeniden onarılmaya ihtiyaç 1165 ev, 57 apartman ve 146 devlet kurumu binası mevcuttur. 14 Ekim 2020 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı sosyal medya açıklamasında Azerbaycan Ordusu tarafından Fuzuli şehrinin Qaradağlı, Hatunbulaq, Qarakollu, Xocavend şehrinin Bulutan, Melikcanlı, Kəmərtük, Təkə, Tağaser köyleri Ermeni işgalinden kurtarıldığını söyledi. 16 Ekim tarihinde Azerbaycan ordusu Cebrayıl şehrinin Doşulu, Hocevend şehrinin Edişe, Düdükçü, Edilli, Çiraquz köylerini, Fizuli şehrinin Arış köyünü Ermenis ordusunun işgalinden kurtardı. 17 Ekim tarihinde gece saat 01:30’da Ermenistan ordusu Azerbaycanlı sivil halkın yaşadığı Gence ve Mingeçivir şehrine uzun menzilli füze saldırısı düzenledi. Ermenistan’ın saldırısı sonucunda 13 Azerbaycanlı sivil ve 3 çocuk öldü. 53 sivil ise yaralandı. 17 Ekim tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev basın açıklaması yaptı ve şu kelimeleri ifade etti: Azerbaycan ordusu Füzuli şehrinin Koçehmedli, Şiven, Cuvarlı, Pirehmed, Musabeyli, İşıqlı, Dedeli köyünü ve Füzuli şehrini Ermeni işgalinden kurtarmıştır. Zengilan şehrinin tam olarak işgalden kurtarılması ile Azerbaycan ve İran arasında sınır hatları tekrar belirlendi. Zengilan şehri 30 yıldır Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. İran’dan getirilen silah, Uyuşturucu maddeler olan ‘‘Eroin, Kokain’’ Zengilan şehiri vasıtasıyla yurtdışına gönderilmekteydi. Zengilan şehri Ermenistan için silah kaçakçılığı ve uyuşturucu kaçakçılığı için önemli bir transit şehir idi.

18 Ekim Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsızlık günü olduğu için Ermenistan ile geçici ateşkes yapıldı. İlham Aliyev yaptığı açıklamada geçici insanı ateşkes ilan etti. Ermenistan halkı Azerbaycan’ın silvi yerleşimleri olan Xızı, Abşeron,Tovuz, Şemkir, Gence, Göygöl, Goranboy, Terter, Berde, Ağdam, Gebele, Ağcebedi, Füzuli şehirlerine uzun menzilli füzelerle saldırı düzenledi. 20 Ekim 2020 tarihinde Azerbaycan Ordusu, Zangilan yöresinin Minjivan kasabasını, Hurama, Humarlı, Sarıl, Babaylı, Üçüncü Ağalı, Hacallı, Girah Müşlan, Udgün, Turabad, İçeri Müşlan, Melikli, Cahangirbeyli, Baharlı köyleri, Füzuli şehrinin Gecegözlü, Aşağı Seyidehli, Zerger köylerini, Cebrayıl şehrinin Belend, Papı, Tulus, Hacılı, Tinli köylerini işgalden kurtardı.

21 Ekim 2020 tarihinde Azerbaycan Dışişleri Bakanı ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Moskovada tekrar görüştürle. Bu görüş hiçbir sonucu olumlu bir gelişme olmadı ve taraflar anlaşamadı. Diğer taraftan ise, Ermenistan sivil Azerbaycan halkına saldırılarını devam ettirdi. Ermenistanın sivil Azerbaycanlılara saldırısı sonucunda 65 sivil Azerbaycanlı hayatını kaybetmiş, 297 sivil insan ağır yaralanmış, 2174 müstakil ev yararsız duruma düşmüş, 90 apartman zarar görmüş, 398 resmi iş yerleri yararsız hale düşmüştür. 26 Ekim 2020 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ulusa seslendi ve bu kelimeleri ifade etti:

Qüdretli Azerbaycan ordusu Gubadlı şehrini Ermeni işgalinden kurtamıştır. Yaşasın Azerbaycan ordusu! Yaşasın Azerbaycan! Dağlık Karabağ Azerbaycanındır!

Azerbaycan ordusunun Gubadlı şehrini işgalden kurtarması büyük bir gelişmedir. Gubadlı Laçın şehrine yakın ve stratejik bir şehirdir. Azerbaycan ordusu Gubadlı şehrini işgalden kurtarmakla Laçın şehrine ilerleme fırsatı bulmuştur. Laçın şehrini Azerbaycan için stratejik önemli bir şehirdir. Laçın şehri Ermenistan’dan geri alınırsa o zaman ermeni ordusu Dağlık Karabağda mağlup olacaktır. Laçın şehri Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’a bağlayan bir köprüdür. Azerbaycan Laçın şehrini işgalden kurtarırsa Ermenistan Dağlık Karabağ’a ordu gönderemeyecektir.

27 Ekim tarihinde Ermenistan bir kez daha uluslararası hukuku hiçe sayarak ve çiğneyerek uzak menzilli ‘‘Smerch’’ isimli füzelerle Azerbaycanın sivil yerleşim şehri Berdeni vurdu. Olay akşamüzeri gerçekleşti. Ermenistanın Azerbaycanlı sivillere uzak menzilli füzelerle saldırısı sonucunda 1 çocuk 4 sivil Azerbaycanlı öldü, 13 sivil ağır yaralandı. Bu salddırıdan bir gün sonra 28 Ekim 2020 tarihinde Ermenistan, Azerbaycanın Berde, Terter ve Goranboy şehirlerinde sivillere ateş açtı. 28 Ekim öğlen saatlerinde Ermenistan ordusu Azerbaycan’ın sivil yerleşim şehri Berde’ni uzak menzilli ‘‘Smerch’’ isimli füzelerle ve misket bombalarıyla vurdu. Misket bombası 2010 yılında uluslararası alanda kullanımı yasaklanmıştır. Ermenistan bir kez daha misket bombası ile Azerbaycanlı sivilleri öldürerek uluslararası hukuku hiçe saydı. Uluslararası kuruluşlar bu saldırıyla ilgili hiçbir açıklama veya kınama bildirisinde bulunmadı. Azerbaycanın Berde şehrine sivillere yönelik yapılan bu ermeni terörüne dünya halkları, uluslararası kuruluşlar sessiz kalmaya devam etmektedir. Saldırı sonucunda resmi açıklamada 21 Azerbaycanlı sivil hayatını kaybetmi, 8-i çocuk olmak üzere 70 sivil ağır yaralnmıştır. Ermenistanın Azerbaycanlı sivillere yönelik bombalı saldırısının ardından Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ve Pakistan Dışişleri Bakanlı bu terör saldırısını kınadı. 28 Ekim tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkan sosyal medya paylaşımında şu kelimeleri ifade etti:

Ermeni ordusunun bombalı terörü sonucunda Berde şehrinde Azerbaycanlı siviller hayatını kyabetmiştir. Allahdan ölenlere rahmet, ailelerine başsağlığı dilerim, yaralılara ise acil şifalar dilerim. Ermenistan ordusunun bu terör saldırısına Azerbaycan savaş meydandakı gerekli cevabı verecektir. Kudretli Azerbaycan Ordusu Zengilan şehrinin ‘‘Birinci Ağalı, İkinci Ağalı, Üçüncü Ağalı, Zerneli, Füzuli şehrinin Mandılı, Cebrayılın Qazaneəmi, Xanağabulaq, Çüllü, Quşçular, Qaraağac, Qubadlı şehrinin Qiyaslı, Edilce, Qılıcan köylerini Ermeni işgalindan kurtarmıştır. Yaşasın Azərbaycan Ordusu! Karabağ Azərbaycandır!

Uluslararası hukuku hiçe sayarak sivillere misket bombası ile saldıran ermenistan’a karşı devletler ve hukuksal alanda bir çözüm yolu bulunmamıştır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunun 4 kararnamesi olan ‘‘884, 874, 823, 853’’ numaralı karanameleri ermenistan 30 yıldır hiçe sayıyor. Son gelişmeler gösteriyor ki, Azerbaycan ordusu Dağlık Karabağ’da ilerlemeye devam edecek ve Ermeni işgalinde topraklarını kurtaracaktır. Azerbaycan kendi hukukunu ve devlet bütünlüğünü korumak için Dağlık Karabağda savaşmaktadır.

Yazar: Dr Adayı Elvin ABDURAHMANLI 

Kurum: Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora Bakanlığı: Karabakh is Azerbaijan Milli Platformunun Türkiye Koordinatörü ve Uluslararası İstihbarat Uzmanı:

*****

*****

*****

Current Situation in Nagorno-Karabakh

On October 9, 2020, the Ministers of Foreign Affairs of Azerbaijan and Armenia met in Moscow. This view lasted 11 hours in closed form with the participation of the Russian Foreign Minister.

At the end of the 11-hour meeting, Russian Foreign Minister Lavrov stated that an agreement was reached between Azerbaijan and Armenia and that both sides agreed on a ceasefire. The agreement includes 4 issues.

1.The ceasefire period should begin at 12:00 on 10 October 2020.

2. Diplomacy talks on making a resolution will begin again.

3. From the time of the ceasefire agreement, the corpses and prisoners of the two parties should begin to change.

4. Additional articles regarding the ceasefire agreement will be determined by the parties in a short time.

On the night of October 11, the Armenian army bombed the Azerbaijani civilian city of Ganja and broke the cease-fire agreement in disregard of international law. 10 Azerbaijani civilians lost their lives as a result of the bomb attack on the city of Ganja in Armenia. This attack of Armenia was seen as the biggest attack on Azerbaijani civilians after the Khojaly genocide. Between 27 September and 15 October, the Armenian army killed 41 Azerbaijani civilians, 205 civilians were injured. There are 1165 houses, 57 apartments and 146 state institution buildings in need of repair as a result of the Armenian attack. On October 14, 2020, in his social media statement, the Azerbaijani President said that the city of Fuzuli, Qaradağlı, Hatunbulaq, Qarakollu, Xocavend, Bulutan, Melikcanlı, Kəmərtük, Təkə, Tağaser villages were liberated from the Armenian occupation. On October 16, Azerbaijani army liberated Doşulu of Jabrayil city, Edişe, Dükükçü, Edilli, Çiraquz villages of Hocevend, Arış village of Fizuli from the invasion of the Armenian army. On October 17, at 01:30 at night, the Armenian army launched a long-range missile attack on the cities of Ganja and Mingecivir, where Azerbaijani civilians live. 13 Azerbaijani civilians and 3 children died as a result of the attack by Armenia. 53 civilians were injured. On October 17, Azerbaijani President Ilham Aliyev made a press statement and stated the following words: The Azerbaijani army liberated the village of Fuzuli, Kocehmedli, Shiven, Cuvarli, Pirehmed, Musabeyli, Işıqli, Dedeli and Fuzuli from Armenian occupation. With the complete liberation of the city of Zangilan from occupation, the border lines between Azerbaijan and Iran were re-determined. Zangilan city has been occupied by Armenia for 30 years. Weapons brought from Iran were sent abroad through the city of Zengilan, which are drugs called "Heroin, Cocaine". The city of Zangilan was an important transit city for arms smuggling and drug trafficking for Armenia.

Since October 18 is the independence day of the Republic of Azerbaijan, a temporary ceasefire was made with Armenia. Ilham Aliyev declared a temporary humanitarian ceasefire in his statement. The people of Armenia attacked the silvi settlements of Azerbaijan, Xizi, Absheron, Tovuz, Şemkir, Ganja, Goygol, Goranboy, Terter, Berde, Agdam, Gebele, Agcebedi and Fuzuli with long range missiles. On October 20, 2020, the Azerbaijani Army sent the town of Minjivan of Zangilan region, Hurama, Humarlı, Hug, Babayli, Third Agali, Hacalli, Girah Müşlan, Udgun, Turabad, İç Müşlan, Melikli, Jahangirbeyli, Baharlı villages, Nightgözlü of Füzuli city, Aşağı Seyidehli, Zerger He saved the villages of Jabrayil, Belend, Papi, Tulus, Hacılı and Tinli from invasion.

The Minister of Foreign Affairs of Azerbaijan and the Ministers of Foreign Affairs of Armenia meet again in Moscow on 21 October 2020. No result of this opinion was a positive development and the parties could not agree. On the other hand, Armenia continued its attacks on the civilian Azerbaijani people. As a result of Armenia's attack on civilian Azerbaijanis, 65 civilian Azerbaijanis lost their lives, 297 civilians were seriously injured, 2174 detached houses became useless, 90 apartments were damaged, 398 official workplaces became useless. On October 26, 2020, Azerbaijani President Ilham Aliyev addressed the nation and expressed these words:

The powerful Azerbaijani army liberated the city of Gubadli from Armenian occupation. Long live the Azerbaijani army! Long live Azerbaijan! Nagorno-Karabakh belongs to Azerbaijan!

It is a great development that the Azerbaijani army liberated the city of Gubadli from the occupation. Gubadli is a strategic city close to the city of Lachin. Azerbaijani army had the opportunity to move to Lachin city by liberating the city of Gubadli from occupation. Lachin city is a strategically important city for Azerbaijan. If the city of Lachin is taken back from Armenia, then the Armenian army will be defeated in Nagorno-Karabakh. Lachin city is a bridge connecting Armenia to Nagorno-Karabakh. If Azerbaijan liberates Lachin city from occupation, Armenia will not be able to send an army to Nagorno-Karabakh. On October 27, Armenia once again hit Azerbaijan's civic settlement city of Berdeni with long-range missiles named "Smerch", in violation of international law. The event took place in the afternoon. As a result of Armenia's attack on Azerbaijani civilians with long-range missiles, 1 child, 4 civilian Azerbaijanis were killed, 13 civilians were seriously injured. One day after this attack, on 28 October 2020, Armenia opened fire on civilians in the Azerbaijani cities of Berde, Terter and Goranboy. On October 28, at noon, the Armenian army hit the civil settlement city of Azerbaijan, Berde, with long-range missiles called "Smerch" and cluster bombs. Cluster bombs were banned from international use in 2010. Armenia once again disregarded international law by killing Azerbaijani civilians with a cluster bomb. International organizations made no statements or condemnations regarding this attack. The peoples of the world and international organizations continue to remain silent against this Armenian terror against civilians in the city of Berde in Azerbaijan. As a result of the attack, 21 Azerbaijani civilians lost their lives and 70 civilians, 8 of them children, were seriously injured in the official statement. Armenia after bomb attacks against civilian Azerbaijani Republic of Turkey Ministry of Defense and Ministry of Foreign Affairs of Pakistan condemns this terrorist attack. On October 28, the President of Azerbaijan stated the following words in his social media post:

Azerbaijani civilians lost their lives in the city of Berde as a result of the terrorist bombing of the Armenian army. I wish mercy to those who died from God, my condolences to their families, and I wish urgent healing to the wounded. Azerbaijan will give the necessary response to this terrorist attack of the Armenian army on the battlefield. The mighty Azerbaijani Army rescued the villages of Zangilan, Qiyasli, Edilce, Qılıcan from the Armenian occupation of the city of Zangilan ‘‘ First Agali, Second Agali, Third Agali, Zerneli, Mandil of the city of Fuzuli, Jabrayil Qazanemi, Xanagabulaq, Chullu, Qushchular, Qaraagac, Qubadli. Long live the Azerbaijan Army! Karabakh is Azərbaycandır!

Armenia, which attacks civilians with cluster bombs, disregards international law, and states have not found a solution to this problem in the field of law. For 30 years, Armenia has ignored the 4 resolutions of the United Nations Security Council numbered "884, 874, 823, 853". Recent developments show that the Azerbaijani army will continue to advance in Nagorno-Karabakh and liberate its territories occupied by Armenia. Azerbaijan is fighting in Nagorno-Karabakh to protect its law and state integrity.

Author: PHD Candidate Elvin ABDURAHMANLI

Institution: Azerbaijan Republic Ministry of Diaspora Nagorno-Karabakh, Turkey Coordinator of the Azerbaijan National Platform and expert in international intelligence:

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.