Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mehmet Fatih Kacır

bursaarena.com.tr - Mehmet Fatih Kacır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mehmet Fatih Kacır haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

TÜBİTAK'ın 2232 Programı sonuçlandı... 75 araştırmacı Türkiye'ye geliyor Haber

TÜBİTAK'ın 2232 Programı sonuçlandı... 75 araştırmacı Türkiye'ye geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK'ın Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı (2232-A) ile Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı (2232-B) 2025 yılı 1. dönem çağrı sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Program kapsamında 49'u Türk vatandaşı olmak üzere toplam 75 lider ve genç araştırmacı, projelerini Türkiye'de yürütmek üzere destek almaya hak kazandı. ANKARA (İGFA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tersine Beyin Göçü" vurgusu yaparak, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı sonuçlarının açıklandığını duyurdu. 49'u Türk vatandaşı olan 75 lider ve genç araştırmacı daha ülkemize gelerek projelerini gerçekleştirmek için destek kazandığını ifade eden Bakan Kacır, "Harvard, Stanford, Oxford gibi üniversitelerde deneyim kazanmış araştırmacılar, bilim ve Ar-Ge altyapımıza güç katacak. Çalışmalarını Türkiye'de sürdürerek ülkemizin geleceğine katkı sunacak tüm araştırmacılara başarılar diliyorum" dedi. TÜBİTAK'tan yapılan açıklamaya göre, programlarla yurt dışında çalışma deneyimine sahip nitelikli araştırmacıların Türkiye'ye kazandırılması hedefleniyor. Değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından destek almaya hak kazanan 75 araştırmacı, Türkiye'de bilimsel çalışmalarını yürütecek. Destek kapsamındaki araştırmacılar, QS ve Times Higher Education (THE) dünya üniversite sıralamalarında yer alan seçkin üniversiteler ile Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nin yayımladığı dünyanın en fazla Ar-Ge harcaması yapan ilk 2 bin 500 şirketi ve Scimago sıralamasındaki önde gelen araştırma kurumlarında görev yapan isimlerden oluşuyor. Program kapsamında araştırmacılara yaşam gideri bursu, aile yaşam gideri desteği, sağlık sigortası ve yol desteğinin yanı sıra başlangıç paketi ödeneği, araştırma desteği, proje ekibine yönelik burslar ve proje teşvik ikramiyesi sağlanacak. Başvuru sonuçları ise BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi üzerinden "Başvurularım" bölümünden görüntülenebiliyor.

Türk bilim heyeti Arktik yolunda... İklim değişikliğini yerinde inceleyecekler Haber

Türk bilim heyeti Arktik yolunda... İklim değişikliğini yerinde inceleyecekler

6. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi (TASE VI) başladı. 24 Temmuz'a kadar sürecek sefer kapsamında Arktik Okyanusu'nda 12 bilimsel proje yürütülecek. ANKARA (İGFA) - Türkiye, kutup bölgelerindeki bilimsel çalışmalarını güçlendirme hedefi doğrultusunda 6. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'ni (TASE VI) başlattı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda, TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen sefer, 24 Temmuz 2026 tarihine kadar devam edecek. Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun şekilde hissedildiği Arktik bölgesinde gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında oşinografi, biyoloji, kimya, meteoroloji, atmosfer bilimleri, jeodezi ve uydu sistemleri alanlarında 12 farklı bilimsel proje hayata geçirilecek. BAKAN KACIR: GENÇLERİMİZ DE BİLİM HEYETİNDE Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bilim heyetinin küresel iklim değişikliğinin etkilerini yerinde incelemek üzere yola çıktığını belirtti. Kacır, ekipte 3 yabancı araştırmacının yanı sıra TÜBİTAK İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması'nda dereceye giren 3 lise öğrencisinin de yer aldığını ifade etti. ARKTİK'TE KRİTİK VERİLER TOPLANACAK Sefer boyunca araştırmacılar, farklı koordinatlar ve derinliklerden su ile deniz tabanı çökeli örnekleri toplayacak. Yapılacak analizlerle Arktik Okyanusu'ndaki sıcaklık, tuzluluk ve mikroplastik yoğunluğu incelenecek. Ayrıca atmosfer dinamikleri izlenecek ve jeodezik GNSS gözlemleri gerçekleştirilecek. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı ve TÜBİTAK KARE Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy'un koordinatörlüğünde yürütülen seferde 12 araştırmacı görev alıyor. Türkiye'den kamu kurumları ve üniversitelerin yanı sıra Arjantin, Bulgaristan ve Uruguay kutup araştırma enstitülerinden bilim insanları da çalışmalara katılıyor. Seferin dikkat çeken bir diğer yönü ise geleceğin bilim insanlarına kapı açması oldu. TÜBİTAK'ın iklim değişikliği yarışmasında derece elde eden üç lise öğrencisi, geliştirdikleri projeleri ilk kez Arktik koşullarında test etme imkânı bulacak. Böylece Türkiye'nin kutup araştırmalarındaki bilimsel kapasitesinin yanı sıra genç araştırmacıların yetişmesine de katkı sağlanması hedefleniyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.