Bursa Arena E'Gazete
2023-12-28 14:49:14

İrade Gücü..

FUNDA ALTINOK

28 Aralık 2023, 14:49

Birey kendisini nasıl görüyorsa kendisi hakkında da öyle düşünür. Sağlıklı düşünceler sağlıklı sonuçlar doğurur. Çünkü düşünceler duygulara, duygular davranışlara, davranışlar eylemlere, eylemler ise sonuçlara sebep olur.

Birey sağlıklı bir hayat yaşamakta kararlı ise düşünceleri de bu yönde oluşur.

İrade gücünü geliştirmek ve korumak için kişi sağlıklı ve pozitif alışkanlıklar edinmelidir. Sağlıklı alışkanlık geliştirince artık birey alışkanlık sonucu sağlıklı tercihler yaparken irade gücüne ihtiyaç duymaz ve irade gücü boşuna harcanmamış olur. İrade gücü bu şekilde korunduğunda yapılması gereken pek çok eylem için irade gücü yeterli olur.

Örneğin çatışan isteklerin arasında sağlıklı olanı tercih etmek, düşüncelerin ve dürtülerin yönetimi, hızlı şekilde bir projenin bitirilmesi vb. gibi birçok eylem irade gerektirir. İrade gücü korunduğu ve geliştirildiği zaman bu gibi eylemler için irade gücü devreye girer.

İrade gücünü koruduğumuz zaman daha güçlü bir irade inşa edebiliriz.

Güçlü bir irade oluşturmak için kişi küçük işlerle başlamalıdır. Büyük işler irade gücünü hızla tüketebilir. Oysaki birey küçük işlerde başarılı olarak irade gücünü artırabilir. Sonrasında büyük işlerde iradesini daha verimli kullanabilir.

İrade gücünü artırmak için bir diğer unsur ortamın düzenli ve temiz olmasıdır. Dağınık ve kirli ortam kişinin motivasyonunu düşürür, iradeyi zayıflatır.

Bir diğer unsur ise boşluklar oluşmasıdır. Birey aynı anda çok şey düşünür, planlar ve çözmeye çalışırsa boşluklar oluşur. Bu durumda da irade gücü tükenir, birey ne yapacağını bilemez, yorulur, depresyona girer. Bunun için kişinin kendi irade kapasitesini bilmesi, yapacaklarını planlaması gerekir. Örneğin akşam yorulup işten gelince önceden hazırlamış olduğu sağlıklı yiyecekleri yemesi onun yorulmuş iradesini zorlamaz ve sağlıklı beslenmek için çabalamak zorunda olmaz.

İradeyi zekice ve bilgece kullanarak kişi iradesini güçlendirebilir. Birey bu şekilde mutlu ve sağlıklı yaşayabilir. İrade gücü sayesinde insan öz kontrollü, öz disiplinli, öz güvenli yaşayarak başarılı, sağlıklı, anlamlı, huzurlu bir yaşam sürebilir.

Birçok insanın istediği halde değişememesinin nedeni hayat tarzını değiştirememesidir. Hayat tarzının değişmesi ancak bireyin kendisinin değişmesi ile mümkün olabilir. Değişim teknikleri uygulayarak birey içsel bir değişim yaşayarak kalıcı olarak kendisini değiştirebilir.

Dünya Değişim Akademisi’nde sunulan “İradeli Olma Sanatı” Değişim programı ile irademizi kalıcı olarak güçlendirebiliriz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.