Bursa Arena E'Gazete
2023-12-22 00:25:21

Bencillik Olgusu

FUNDA ALTINOK

22 Aralık 2023, 00:25

Bencillik acı verici bir olgudur. Acı çekmekten bıkmış insan neden acı çektiğini sorgulamaya başlar. Böylece bilgi edinerek bencilliğin neden olduğu acılar uyandırıcı olur ve bu durumu değiştirmek isteyen insan değişmek için yol ve yöntem aramaya başlar.

Değişim teknikleri uygularsa bu kişi bencilliğin giderilmesini sağlar. Değişim teknikleri bireyin pozitif yönde değişimini sağlar ve olgunlaşmaya başlayan kişi bencillik yüzünden acı çektiğinin farkına varır ve kurtulmak için harekete geçer.

Aslında insan bencil olmasa hayatta kalamazdı, bebek belirli bir yaşa gelene kadar hayatta kalmak için bencil olmak zorundadır. Ama zamanı gelince bencillik doğallıkla kendiliğinden bırakılmalıdır.

Bencilliğin kendiliğinden bırakılması için bireyin tekâmül etmesi, olgunlaşması gerekir. Bunun için de değişim tekniklerinin uygulanması zorunludur.

Bebek benmerkezcidir doğal olarak. Ergen olunca hayatına devam edebilmesi için bencilliğin gelişimin bir parçası olduğunu anlaması gereklidir.

Birey olgunlaştığı zaman kendinin hayatın merkezi olmadığını fark eder ve aydınlanma yaşar. Bu durumda neyin merkez olduğunu araştırmaya başlarsa, kendini bulmak, kendini keşfetmek, gerçek kendisi olmak vb. olgularla ve nihayetinde de ebedi ruhi özüne merkezlenme olgusu ile karşılaşır. Ebedi ruhi öz, bireysel merkezdir.

Bencillik doğal olarak ortaya çıktığı için, değişim teknikleriyle kendiliğinden doğallıkla buharlaşır. Bencillikten kurtulmak için çabalamak gerekmiyor, sadece olgunlaşmak, pozitif yönde değişim gerekiyor.

Gelişimin bir parçası olan bencillik kötülenmemeli, yargılanmamalıdır. Bebeğin yetişkine dönüşebilmesi için bencilliğe ihtiyacı var. Ancak yetişkin olgunlaştığında bencilliğe ihtiyacı kalmaz. Birey tekâmül ve değişim için çaba harcadığı zaman bencillik kendiliğinden kaybolur.

Bencillik olgusu çok karmaşıktır. Kişi yeterince olgunlaşmadan bencillikten kurtulmaya çalışır, onu kötüler, onunla savaşırsa geri teper ve daha da bencilce davranmaya başlar. O zaman kurtulmak için daha fazla çaba harcamak zorunda kalır. Bu yüzden farkındalıkla ve dikkatli hareket etmek, acele etmemek gerekir.

Tek çözüm bencilliği gözlemlemek, onun farkında olmak, bencil istekleri gerçekleştirmemek ama fazla mücadele içinde olmadan. Bencilliğin zararlı olduğunu fark eden birey değişmeye başlar. Bencilliğin giderilmesi bir değişime, dönüşüme neden olur.

Etkili bir değişim için Dünya Değişim Akademisi’de bir değişim uzmanından yardım alınarak “Bencilliği Aşma Sanatı” değişim programı uygulanabilir.

Değişim çalışması iki bölümden oluşur; her çalışmanın temasını oluşturan kısa teorik bölüm ve çalışmanın asıl pratik bölümü.

Pratik bölüm; nefes, beden hareketleri, derin gevşeme bölümlerinden oluşmaktadır.

Pratik çalışmanın ilk aşamasında yapılan nefes tekniği ile vücut gevşetilerek stres atılır, zihin sakinleştirilir ve böylece beden pratik çalışmaya hazır hale getirilir.

Programın konusuna uygun olarak uzmanlar tarafından seçilen Değişim hareketleri dinamik şekilde uygulanır.

Çalışmanın sonunda yapılan kısa bir gevşeme çalışması ile vücut yapılan çalışmayı sindirir, bu arada verilen olumlama cümlesi zihinsel olarak tekrarlanır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.