Bursa Arena E'Gazete
2020-10-02 06:35:42

HAFTALIK - TBMM İşbaşı Yaptı, Ermenistan'a Resti Çekti..

REMZİ DİLAN

02 Ekim 2020, 06:35

Bu haftaki yazımı Ankara’da yaşananlara, özellikle, 65 gün süren yaz tatilinden sonra çalışmaya başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden notlara ayırdım.

İşgalci Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’dan çıkarma savaşı veren Azerbaycan’a, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Yeni Yasama Yılı’nın açılışında destek üstüne destek geldi.

TBMM’de Grubu bulunan AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti, ortak bir bildiri yayınlayarak Ermenistan’ı kınadı. Bu ülkenin saldırgan tutumunun "Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olduğu" kaydedilen bildiride, Ermenistan’a, BM Güvenlik Konseyi ile AGİT kararlarına uyma ve "işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilme" çağrısı yapıldı.

Yabancı misyondan sadece Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim'i yeni yasama yılının açılış toplantısına davet eden, diğer ülkelerin büyükelçilerini ise, korona virüs salgını nedeniyle çağırmayan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, birleşimi açarken yaptığı konuşmada, Ermenistan’ı kınadı, Azerbaycan’a desteğini dile getirdi.

TBMM’nin 27. dönem 4. Yasama Yılı Açılış toplantısında, Türk Milleti adına Azerbaycan’a en açık ve net desteği Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Kürsüsünden, merhum şair Abdürrahim Karakoç'un şiirini okuyarak verdi. Erdoğan’ın konuşmasının bu bölümü Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

Ermenilerin, kadim Azerbaycan toprağı Karabağ'ı işgaline ve gerçekleştirdikleri sivil katliamlarına karşı kör, sağır, dilsiz kalanların, bugün sergiledikleri tavır da ikiyüzlülüktür. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) İşgalcilere sessiz kalıp vatanlarını savunanları ve onların yanında yer alanları suçlayanların sözünün bizim nezdimizde kıymeti yoktur. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Türkiye olarak, kendimizi "İki devlet tek millet" olarak gördüğümüz Azerbaycanlı kardeşlerimize tüm imkânlarımızla ve tüm kalbimizle destek vermeyi sürdüreceğiz. (AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar) Karabağ'ın işgal edildiği dönemde, rahmetli Abdürrahim Karakoç'un şu dizelerinde dile getirdiği hissiyatı, bugün âdeta canlı olarak yaşıyoruz:

"Böyle geldi, böyle gitmez bu oyun

Zalimleri iflah etmez bu oyun

Umdukları gibi bitmez bu oyun

Mazlumların ekmeği, tuzu bizdedir

Sizdeki yaranın özü bizdedir."

(AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar)

Evet, zalimleri iflah etmeyen bu alçak oyun, inşallah, bozuluyor. (AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar) Bu bölgedeki kalıcı barışın yolu, Ermenilerin işgal ettikleri her karış Azerbaycan toprağından geri çekilmelerinden geçiyor. Ermenistan yönetimini, her şeyi bir kenara bırakıp ısrarla Türkiye'ye iftira atma gayreti de kurtaramayacak. Bu haydut devlete destek verenleri, kendilerine insanlığın ortak vicdanı önünde hesap sorulacağı konusunda ikaz ediyorum.

Rabb'im Azerbaycanlı kardeşlerimizin yâr ve yardımcısı olsun.."

(AK PARTİ sıralarından "Amin." sesleri)

AYM’NİN YAPISI VE İDAM TARTIŞMALARI

Ankara’da, Anayasa Mahkemesi’nin, ‘Şehirler arası yollarda gösteri yürüyüşleri yasaklanamaz’ kararı üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu yüksek mahkemenin başkanını eleştirmesi üzerine tartışma başlamıştı. Ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Anayasa Mahkemesi’nin yapısında değişiklik yapılmalı’ teklifi geldi. Bahçeli’nin ayrıca, ‘bazı suçlar için idam cezası yeniden getirilmeli’çıkışı tartışmaların tuzu biberi oldu. Ayrıca, Cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50 artı bir barajını yüzde 40’a indiren Anayasa değişikliği önerisi bir süredir tartışılıyordu.

Bu 3 konu, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasından sonra kuliste gazetecilerle karşılaşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a soruldu. Erdoğan, sanki Meclisteki en çok milletvekiline sahip AKP’nin lideri değilmiş ve bir işaretiyle partisi hemen harekete geçiremezmiş gibi topu TBMM’ye attı: Meclis bu projeleri görüşüp kabul ederse ben hemen onaylarım dedi.

Açıkçası Erdoğan şimdilik ‘ipe un seriyor’du…

Erdoğan’ın Meclis Genel Kurulu’na girişinde CHP milletvekilleri ayağa kalkmadı, liderleri Meral Akşener izleyici locasında oturan İyi Partililerin bazıları kalktı, bazıları yerinden alkışladı, Kobani olaylarına ilişkin gözaltıları protesto eden HDP’liler ise salona girmedi, bahçede oturma eylemi yaptı. HDP’lilerin protestosu sorulan Erdoğan, ‘onların yeri ya sokaktır Ya da dağdır’ yanıtını verdi.

İYİ PARTİDE KILIÇLAR KININA SOKULDU

İYİ Parti'nin 2. Olağan Kurultayı’nda, Genel İdare Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyeleri seçimi öncesi “İlk 75'te de Olsa Tercih Edilmeyecekler” listesi dağıtılması kriz yaratmış, kılıçlar çekilmişti.

İstifa edecekleri öne sürülen, aralarında Ahmet Çelik, Aydın Sezgin, Ayhan Erel, Aytun Çıray, Hasan Subaşı, Hayrettin Nuhoğlu, Hüseyin Filiz, İsmail Koncuk ve Ümit Özdağ'ın da olduğu 14 milletvekili, yayınladıkları bildiride, eleştirilerini ve endişelerini dile getirmelerine karşın, “partimize katkı vermeyi sürdüreceğiz” ifadesini kullanıyordu.

Bu ortamda Mecliste yeni yasama yılının ilk grup toplantısını yapan İyi Parti, grup yöneticilerini seçti. Ardından gerçekleştirilen Genel İdare Kurulu toplantısında Genel Merkez yöneticileri belirlendi, sonra da görev bölüşüm tamamlandı.

İyi Parti lideri Meral Akşener, parti içinde yaşanan tartışmaların hatırlatılması üzerine, “Bizim derdimiz memleket meselesi. Derdimiz işsizlik, mutsuz gençler. Dolayısıyla iç meselelerimizle Türkiye’yi meşgul etmeyi doğru bulmuyorum” diyordu.

Anlaşılan, Akşener liderliğini göstermiş, tarafları yatıştırmış, kılıçlar şimdilik kınına sokulmuştu.

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.