Dr. MEHMET ÖZDEMİR yazdı: "Umutlar Tükenmesin"

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2026 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2026 15:04

Nüfusun önemli bir kısmı yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Güncel verilere göre, dünyada gıda enflasyonu sıralamasında 175 ülke içinde üçüncü sıradayız. Güney Sudan ve İran’dan sonra biz geliyoruz. Arjantin de dördüncü sırada. Ekonomik sıkıntılar ve gelir dağılımındaki adaletsizlik umutları köreltiyor. Her yerde umutsuzluk ve çaresizlik. Geçtiğimiz hafta YKS sınavları yapıldı. İki milyondan fazla öğrenci bu sınavlarda ter döktü. Sınava geç kalan bir gencimizi polis memurunun motosikletiyle sınava yetiştirmeye çalıştığını, yine sınava zar zor yetişen bir kız öğrenciye velilerin “hadi kızım çabuk ol, sınavına yetiş” tezahüratlarını ve bir başkasının da çocuklar acıkmıştır diye sınav sonunda simit dağıttığını görüyoruz. Bunlar kendiliğinden gelişen şeyler. Her ne olursa olsun bu milletin mayasındaki iyilik ve dayanışma duygusu yok edilemiyor. Yeri geldiğinde umutları yeşertiyor.

Soma’daki maden faciasında 301 canımızı kaybettik. İnsan hayatının bir önemi var mı? Kazadan yaralı kurtulan bir işçi çamurlu kıyafetiyle ambülansa binmek istemediğini, sedyeyi kirletmemek için ısrarla çizmelerini çıkarmak istediğini gördük. Bu görüntü hepimizin yüreğini parçaladı. Şu duyarlılığa ve saygıya bakın.

Muğla İkizköy’deki orman katliamında çam ağacına sarılan Zehra Nine ağaçları kestirmem, bunlar bizim aşımız ekmeğimiz diyerek o yaşında direnişin sembolü oldu. Zehra Nine ve İkizköy halkının azmi, cesareti hukuki kazanımların elde edilmesine imkân sağladı. Bu da tüm doğa dostlarına umut oldu. Filenin Sultanları’nın başarı hikayesini bilmeyen yoktur. Türk Kadın Sporcularının takım ruhu, çalışma disiplini ve başarıya olan inançları olmasaydı şampiyonlukta yoktu.

Başarılı Türk bilim kadını Canan Dağdeviren’i anlatalım biraz. Kendisi Sivaslı orta düzey bir ailenin kızı. Azimli, zeki ve çalışkan bir öğrenci. Nobel Ödüllü Fransız fizikçi ve kimyager “Marie Curie” hakkındaki kitabı okumasıyla bilime merak salıyor. Lise yıllarında Erdal İnönü ile tanışıyor. Onun “Anılar ve Düşünceler” adlı kitabını okuyor. Elbette Atatürk’ün aydınlanmacılığından, mücadelesinden de etkileniyor. Bütün bunlar çalışkan, pırıl pırıl bu genç kızı motive ediyor. Hacettepe Üniversitesi Fizik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlıyor. Daha sonra Sabancı Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesi alıyor. Sonra mı? Kimi başarılı öğrencilerin yaptığı gibi o da ver elini okyanus ötesi. Fulbright bursuyla “Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği” bölümünde doktorasını tamamlıyor. Ardından, ABD’nin en prestijli iki üniversitesi olan “Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)” ve “Harvard Üniversitesi”nde çığır açan bilimsel çalışmalara imza atıyor. Başarıya bakar mısınız? Hayran olmamak elde değil. Prof. Dr. Canan Dağdeviren’in biyomedikal mühendesliği alanında çok önemli buluşları var. Bunlardan en ses getireni meme kanserini erken teşhis etmek amacıyla geliştirdiği “giyilebilir ultrasyon yamasıdır”. Genç yaşında, ismi Forbes dergisinin her yıl seçtiği “30 yaş altı başarılı 30 genç bilim insanı arasında” yer aldı. Ayrıca “Harvard Bilim İnsanları Topluluğu” onu bilim kategorisinde en yüksek oyla “Harvard Genç Akademi Üyeliğine” seçti. Türkiye’den bu ünvanı alan ilk bilim insanı oldu. Daha birçok ödül ve başarılı akademik çalışmalar sayılabilir.

Canan Hoca Sivaslı bir ailenin kıt kanaat imkânlarıyla okudu. İşte bilim sevgisi, azmi, çalışkanlığı ve mücadelesi onu bilim dünyasında saygın bir yere taşıdı.

Canan Dağdeviren’i ve ailesini “Sarıyer Edebiyat Günlerinde” tanımak, sohbet etmek büyük bir şanstı. Kendisi güler yüzlü, samimi ve alçak gönüllü bir kişilik. Türkülere eşlik etmesi de güzeldi. Sohbetinden yurt dışında birçok zorlukla karşılaştığı, umudunu hiç yitirmediği ve mücadele ederek bunları aştığı anlaşılıyor.

Öyle ya “umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim” sözüyle Başöğretmen Atatürk koşullar ne olursa olsun, başarmak için çalışmanın, mücadele etmenin, azmin ve kararlılığın önemini vurguluyor. Bu sıkıntılı günlerde hepimizin ondan ilham almaya daha çok ihtiyacımız var.

.....

Yazarın tüm yazıları için tıklayınız