20 Temmuz 1969’da ABD Ay’a indi. Neil Armstrong Dünya dışındaki başka bir gezegene inen ilk insan oldu. 17 Aralık 1972 tarihinde Apollo-17 Projesi tamamlandı. Ay’a 12 Astronot inmiş oldu. O projenin devamı olan 18-19 ve 20 gizlice yapıldı. Ay’dan elde edilen bilgiler NASA’da halen saklanıyor.

Ay uçuşları sonrasında 2000’li yıllarda Ay’da uzay üssü kurulacağı açıklandı ama aradan 50 yıl geçti, ortada hala üs falan bulunmuyor. Bugün ise Uzay Turizmi’ne doğru gidiliyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile Uzay uçuşları durdu. Bunun nedeni de roketlerin Kazakistan’da bulunan Uzay Üssü Baykonur’dan fırlatılmasıydı. Savaş bitip de Avrupa’da hayat normale döndüğünde Uzay Turizmi patlayacaktır. Projeler hazırlanıyor. En önemli proje de Ayın yörüngesine bir uzay istasyonu yapılması ve Ay’da Üs kurmak geliyor. ABD  'Artemis Projesi'ni bunun için başlattı.

Uzayda tatil yapmak oldukça ekstrem bir şey olsa da şimdi bile ilk uzay turistleri kısa yörünge uçuşlarına başladılar ve yakında daha ileri gidebilirler. Ünlü milyarder Richard Branson’ın hayali Ay’da bir otel yapmak.

TURİZM SEKTÖRÜNÜN HAYALİ: UZAYDA OTEL

Uzaya giden ilk milyonerlerden Virgin Group ve Virgin Galactic kurucusu Richard Branson, “Bir gün, hep hayalini kurduğum Ay’da bir otel inşa edecek miyiz, yoksa bunu çocuklarıma mı bırakacağım, bunu görmemiz gerekecek” diyerek Ay’da bir otele sahip olma rüyasını dile getiriyor.

Bu hayal sadece Branson’a da ait değil. 1969’da, Neil Armstrong Ay yüzeyine ilk defa ayak basmadan kısa bir süre önce, otel girişimcisi Conrad Hilton şunları söylemişti: “Uzayda otellerimiz olacağına kesinlikle inanıyorum.

BİR KOKTEYL İÇMEK İÇİN UZAYA GİDECEKLER

Dünyanın ilk lüks uzay uçuşu deneyimi şirketi olan Space Perspective'den fütüristik bir uzay balonu yolculuğu olan Spaceship Neptune, yolcuları neredeyse 20 mil yükseklikten atmosferin üst yüzde birine taşıyacak. 125 bin dolarlık biletler ise şimdiden tükenmiş durumda.

AY’DA OTEL SÖZÜ VERDİLER

Budget Suites of America otel zincirinin sahibi Robert Bigelow da 2017’de 2022 yılına kadar şişme bir Ay otelinin faaliyete geçeceğine söz vermişti. Bugün proje gerçekleşemedi ama bunlar hazırlanıyor.

Daily Star’ın haberine göre; Nükleer enerjiyle çalışan bir Ay tatil beldesi olan Patron Moon'da 2019’un sonlarında duyurulmuştu. O zamanlar, projenin arkasındaki Rus şirket, Ay’daki otelinin on yıl içinde rezervasyon almasını umduğunu söylemişti. Ancak bu proje, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle şu an için ertelendi.

UZAY YOLCULUĞUNUN ALTIN ÇAĞI

Eski pilot John Blincow tarafından yönetilen yeni bir inşaat şirketi olan Orbital Assembly Corporation ise 2027 yılına kadar lüks bir uzay oteli açmayı planlıyor. Blincow CNN’e verdiği demeçte, “Halkın, uzay yolculuğunun bu Altın Çağının hemen köşede olduğunu fark etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Hızla geliyor” dedi.

ÇİN’DE UZAY TURİZMİNE HAZIRLANIYOR

Tiangong Uzay İstasyonu’nun temel amacının bilimsel olduğu söylense de Çin uzay ajansı, on yıl içinde Tiangong’u turizme açma planlarını duyurarak, projeyi finanse etmenin olası bir yolu olarak uzay turizmini izliyor. “Gökyüzündeki Saray” anlamına gelen Tiangong’a gitmek için ise çok sayıda potansiyel müşteri var.

UÇAN OTEL İÇİN İDDİALI KONUŞTU

Geçtiğimiz günlerde de 5 bin yolcuyu lüks içinde taşıyabilecek “uçan otel” için iddialı bir tasarım görücüye çıktı. Nükleer füzyonla çalışan 20 motora sahip AI pilotlu Sky Cruise, asla iniş yapmayacak şekilde tasarlandı. Bunun yerine, geleneksel uçaklar yolcuları Sky Cruise’a taşıyacak. Sıra dışı uzay aracının ayrıntılı maketini yaratan Hashem Alghaili, nükleer enerjiyle çalışan gökyüzü yolculuğunun ulaşımın geleceği olabileceğini söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde uzaya film ekibi göndererek uzayda ilk uzun metrajlı filmin çekilmesine ön ayak olan Rusya Federal Uzay Ajansı’nın (Roscosmos) Genel Müdürü Dmitriy Rogozin, dünyanın birçok ülkesinden uzaya turistik gezi için talepler aldıklarını belirterek, Roscosmos’un yan kuruluşu olan Glavkosmos’tan bu yönde ilk adım geldiğini aktardı.

Glavkosmos’un Genel Müdürü Dmitry Loskutov, 2024 yılında Soyuz uzay aracı ile iki ticari uçuş için bir ön anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Bu anlaşmanın hangi firmalar ile imzalandığı konusunda bilgi vermeyen Loskutov, ön protokolün imzalanmasından sonra imza atılan şirketle anlaşmanın daha sonra detaylandırılacağını ifade etti.

Geçtiğimiz haziran ayında Roscosmos bünyesinde faaliyet gösteren uzay ve havacılık şirketi RKK Energiya’nın uzay turistleri için 2024 yılına kadar 2 Soyuz MS insanlı uzay aracı üreteceğini duyurmuş ve RKK Energiya’nın yönetim kurulu tarafından onaylanan proje için 5 milyar ruble (yaklaşık 68 milyon Dolar) bütçe ayrıldığı belirtilmişti.

RUSYA’DAN UZAY TURİZMİ ADIMI

Amazon’un kurucusu ve sahibi milyarder iş insanı Jeff Bezos'un sahibi olduğu uzay araştırmaları şirketi Blue Origin, geçtiğimiz temmuz ve eylül aylarından uzaya iki turistik uçuş gerçekleştirmişti. Söz konusu uçuşların sonuncusunda uzaya dünyaca ünlü bilimkurgu dizisi Star Trek'te Kaptan Kirk'ü canlandıran 90 yaşındaki usta oyuncu William Shatner da gönderilmiş, Shatner uzaya çıkan en yaşlı insan unvanını almıştı.

İngiliz iş insanı Richard Bronson geçtiğimiz temmuz ayında uzay şirketi Virgin Galactic’in geliştirdiği araçla uzayın başladığı nokta olarak kabul edilen 100 kilometre yüksekliğe seyahat etmişti. Toplam 6 kişiyi taşıyan Unity-2 uzay aracı, ABD’nin New Mexico eyaletinden fırlatılarak, sorunsuz şekilde yeryüzüne inmeyi başarmıştı. Bronson, uzaya çıkan ilk milyarder unvanını almıştı.

Dünyaca ünlü girişimci Elon Musk’ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, geçtiğimiz ağustos ayında ise içinde astronot bulunmayan bir roketi başarılı bir şekilde fırlatmayı başarmış, Dünya çevresinde 3 günlük bir seyahat vadeden ve uzay turizmi için önemli bir adım olarak görülen Inspiration4, sivil mürettebatı ile de dikkat çekmişti.

38 yaşındaki milyarder iş insanı Jared Isaacman’ın finansmanını üstlendiği ve yolculara liderlik ettiği uçuşta NASA tarafından 2009’da yapılan astronot seçmelerinde 47 finalist arasında yer alan, ancak sonunda ajansa katılmaya hak kazanamayan 51 yaşındaki fen bilimleri eğitmeni Sian Proctor da yer almıştı. Doktor asistanı olan ve daha önce kanseri yenen 29 yaşındaki Hayley Arceneaux ve Lockheed Martin’de veri mühendisi olan 42 yaşındaki Christopher Sembroski de uçuşa katılan diğer isimler olmuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.