Dr. ELVİN ABDURAHMANLI: "3 Ekim “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü" Kutlu Olsun

3 Ekim 2009 tarihinde Nahçıvanda, Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında arasında  imzalanan Nahçıvan Anlaşması neticesinde, 3 Ekim tarihi “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği” Günü olarak ilan edilmiştir ve o günden itibaren her yıl kutlanmaktadır.

Nahçıvan Anlaşmasının detaylarından bahsedersek: 3 Ekim 2009 tarihinde 9. Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi esnasında katılımcı devletlerden Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında imzalanan ve Türk Keneşi'nin kurulmasına atılan ilk adımdır. Anlaşmanın temel amacı ve perspektiflerinde esasen, anlaşmaya taraf devletler arasındaki işbirliğinin resmileşerek kurumsallaştırılması öngörülmüştür.

Bu anlaşma neticesinde “Türk Konseyi / Türk Keneşi” adı altında bir uluslararası örgütün temeli atılmıştır.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde yaptılan zirveye Dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ve Türkmenistan Devlet Başkanının Yardımcısı Hıdır Saparliyev katılım sağlamıştır.

TDT- Türk Devletleri Teşkilatının günümüzde esas üyeleri olarak: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, gözlemci statüsünde üyeleri ise Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan yer almaktadır. Türk Devletleri Teşkilatının uluslararası bir kuruluş olarak hedefi, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek şeklindedir.

Bu vesile ile bizler de 3 Ekim tarihi “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü" nü kutlar, birliğimizin daim olmasını dileriz.

Dr Elvin ABDURAHMANLI

KİAMP-Karabakh is Azerbaijan Milli Platformu Türkiye Cumhuriyeti Genel Koordinatörü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.