Prof. Dr. Hilmi Özden yazdı; "Türkçe Anayasa’nın teminatı altında devletin yegâne resmi dilidir"

2023 Yılı seçimleri için Cumhurbaşkanlığı bağımsız aday adaylığını ilan eden Prof. Dr. Hilmi Özden'in, Türkçe, Anadil ve Resmi Dil konusunda kaleme aldığı araştırma yazısı BURSA ARENA okurları için aşağıda sunulmuştur. Özden'in yazısı şöyle;

""Türkiye coğrafyasında Türkçe’nin resmi dil olarak ilk kez kabul edildiği tarih 13 Mayıs 1277’dir. Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanıyla Türkçe resmi dil ilan edilmiştir. 1876 yılında Osmanlı Devleti’nin son döneminde ise Kânûn-ı Esâsî Anayasası ilan edilerek meşrutiyete geçilmiştir. Kânûn-ı Esâsî’nin 18. maddesinde, “Devletin resmi dili Türkçe’dir ve Osmanlı fertlerinden her biri devlet hizmetinde istihdam olunmak için resmi dili bilmesi şarttır” şeklindedir. Bu anayasa maddesiyle devlet görevlerinde Türkçe’den başka dil konuşulmayacağı ve devletin resmi dilinin Türkçe olduğu açıkça ifade edildiği gibi bu durum anayasa ile teminatı altına alınmıştır. Kânûn-ı Esâsî’nin 57. Madde ve 68. Maddeleri de bunu destekler mahiyettedir.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. Madde 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Madde 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Osmanlı Devleti döneminde çok uluslu bir ortamda bile Türkçe Anayasa’nın teminatı altında devletin yegâne resmi dilidir. 1923 yılında Türkiye millî bir devlet olarak kurulmuş ve halen bu şekilde varlığını devam ettirmektedir. Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılında dil tartışmalarını gündeme taşıyanlar maalesef devletin resmi dili ile ana dili karıştırmaktadır.

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN (Bağımsız Cumhurbaşkanı Aday Adayı) """

...

PROF. DR. HİLMİ ÖZDEN KİMDİR?

1959 doğumlu olan Hilmi Özden, Konya ve Eskişehir’de İlk ve Orta öğrenimini tamamladı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra, iki yıl mecburi hizmet ve on altı ay askerlik görevlerini takiben Sağlık Ocaklarında, Köy Hizmetleri 14. Bölge Müdürlüğünde tabip olarak çalıştı.

1995 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında “Omurganın Torakal Bölümü’nde Medulla Spinalis Çaplarının Manyetik Rezonans Tekniği İle Ölçümü ve Değerlendirilmesi” isimli tezi tamamlayarak Anatomi doktoru unvanı aldı.

2005 yılında ESOGÜ tarafından Nottingham Üniversitesine gönderildi ve angiogenesis üzerine çalıştı. Yurt içinde sıçan ve farelerde organ nakli, embriyonik kök hücre ve mikrocerrahi üzerine çalışmalar yapan ekiplerde görev aldı. Halen genç araştırmacılara sıçanlar’da mikrocerrahi teknikleri üzerine ücretsiz kurslar vermektedir. Anatomi profesörü ve tıp doktoru olan Hilmi Özden, ayrıca farklı alanlarda lisans ve doktora sahibidir.

Dr. Özden, 2002 yılında ESOGÜ Tıp Fakültesi Deontoloji Anabilim Dalında “Kutadgu Bilig’de Ahlâk Kavramı ve Tıp Etiğine Katkısı” isimli doktora tezini tamamladı. Son olarak Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi. Türk kültürü ve tarihi üzerine araştırmaları olan Hilmi Özden, 2013 yılında, Eskişehir Türk Dünyası Başkenti Ajansı Danışma Kurulunda ESOGÜ temsilcisi oldu. Aynı zamanda ESTÜDAM (ESOGÜ Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi) kurucu müdürü oldu.

Anatomi sahasında yurt içi ve yurt dışı çalışmaları bulunan  belgeseltarih.com vekirmizilar.com, kocaeliaydinlarocagi.org vb  sitelerin yazarı Hilmi Özden’in internet ortamında çeşitli yazıları yayınlanmaktadır. Türk kültürü üzerine yayınlanmış kitapları ve çok sayıda makalesi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: Editör olarak meslektaşları ile yazılan Türkçe, İngilizce, Almanca “Mikrocerrahi Teknikleri El Kitabı” yine editör olarak arkadaşları ve öğrencileriyle hazırlanan Yunus Emre’nin 10 şiirinin toplam 20 farklı Türk Lehçeleri ve Akraba Dillere aktarılması yahut çevrilmesiyle Türk Dünyasına sunulmuş “Gönül Kardeşliği ve Yunus Emre” dir. Her iki eser de internete pdf olarak yüklenmiştir. İsteyen her araştırmacı bu ve çoğu yazı ve eserlerine ulaşabilmektedir. Ayrıca “Ankaralı Arabacı ve Mustafa Kemal”, “Hatıramdaki Kerkük”, “Türk Romanında Zorunlu Göç” ve ESOGÜ Tıp Dünyası Uygulama ve Araştırma Müdürlüğü bünyesinde yapılan kongrelerde “Devirleri Aydınlatan Meşale İmam-ı Azam” vb. kitaplara katkıları bulunmaktadır.

Anatomi, Tıp Tarihi ve Tıp Etiği üzerine yurt içi ve yurt dışı dergilerde araştırmaları bulunan Dr. Özden ESOGÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. Evli ve iki çocuk babasıdır. 

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.