Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla dünyanın gündemine Nükleer Savaş konusu da gelmeye başladı. Dünya yıllar sonra soğuk savaştan bu yana ilk defa nükleer savaşı konuşuyor. Geçen yıl Rusya’nın üst düzey yöneticileri Avrupa’yı tehdit ettiler. Temmuz 2022’deki bir basın toplantısında Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İngiltere’yi tehdit ederek, "sizin ülkenizi Atlas Okyanusu’na gömeriz" dedi. Bu açıklama NATO’nun Ukrayna’ya desteğini kesmesi için bir uyarı oldu.

Putin’in Ukrayna’da fazla başarılı olmaması, geçtiğimiz günlerde paralı asker grubu Wagner’ın isyan etmesi ve Moskova’ya yürümesinin Batı kışkırtması olduğuna inanan Putin Avrupa’ya bir ders vermek isteyebilir.

Bu iş için de Zaporjiya Nükleer Santralini patlatmak isteyebilir. Böylece patlayan santralden çıkacak radyasyon rüzgarlar sayesinde Avrupa Ülkelerine yayılırsa, devletler çeşitli tedbirler almak zorunda kalacaklardır. Bunu düşünürken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’den gelen açıklama beni doğrulattı. Rusların kontrolünde olan ve İstanbul’a havadan 900 km uzaklıkta olan Zaporjiya patlarsa bizi de etkiler.

ÇERNOBİL’İ YAKINDAN TAKİP ETTİM

1986 Yılında Günaydın Gazetesi’nde çalışıyordum. 26 Nisan 1986 günü Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Santrali patladı. İlk günlerde Avrupalılar bunu önemsemedi. 1 Hafta sonra İsviçre üzerinde radyasyon bulutları görülmeye başlayınca, İsviçre Hükümeti de acilen tedbirler almaya başladı. Bunu diğer AB Ülkeleri izledi.

Radyasyon bulutlarının Türkiye’ye gelip gelmeyeceği konuşulurken, Mayıs 1986 başlarında 6-7-8 Mayıs tarihlerinde radyasyon bulutları Karadeniz kıyılarını vurdu. Fındık ve çay o sene radyasyonlu yağmurlarla kirlendi. Bu ürünler birer hastalık yapan tehlikeli maddeler oldu. Ülkemizde sudan sonra en fazla içilen içecek çay olurken, radyasyonlu çay konusunda o yıllarda çok fazla haberler yaptım. Halkı ve yetkilileri uyardım. Çaylar toplandı ve gizlice depolardan alınıp piyasaya sürüldü. Sonuç, Karadeniz Bölgesindeki kanser vakaları Türkiye genelinin üzerindedir.

Çernobil’in bize mesafesi 1200 kilometre iken ve Zaporjiya daha da yakın iken, Rusya’nın santrali havaya uçurması bizle birlikte Avrupa’yı da sarsar. Bu savaşın bitmesi için NATO aracı olmazsa durum iyi görünmüyor. Böyle bir patlama sonrası Putin kendi gücünü pekiştirirken, Avrupa’ya da ders vermiş olur. Benim düşündüğüm bu planı dile getiren Zelenskiy, ancak Putin’in ne yapacağı henüz bilinmiyor.

Rusya’nın geçen yıl Ağustos ayında işgal ettiği Zaporijya Nükleer Santralinin ciddi tehdit altında olduğunu belirten Zelenskiy, Rusya'nın santralde yerel bir patlama yapabilmek için teknik olarak hazır olduğunu ifade etti.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalini görüşmek üzere geldiği Kiev’de, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü. İki lider görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Zelenskiy, “Rusya’nın işgal ettiği Zaporijya Nükleer Santrali ciddi tehdit altında. Rusya, santralde yerel bir patlama yapabilmek için teknik olarak hazır” dedi ve Rus birliklerin daha önce de santralde patlama gerçekleştirdiklerini de ifade etti.

Avrupa’daki en büyük nükleer santral olan Zaporijya Rusya’nın kontrolüne geçtiğinden bu yana, birçok uluslararası kurum ve lider, ciddi bir nükleer tehlike endişesi olduğunu söylüyor.

Ukrayna'daki savaş son sürat devam ederken Rusya stratejik nükleer tatbikatına start vererek yeni bir gözdağına imza attı. Rusya'nın bu hamlesinin yanlıları sürerken Rus yetkili Moskova'nın hedefindeki 2 ülkeyi açıkladı. Rusya resmen dünyaya nükleer gözdağı verdi. Putin tarafından denetlenen tatbikatın yankıları sürerken Rusya'dan dünyayı ayağa kaldıran bir açıklama geldi. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Rus yetkili Rusya'nın hedefindeki iki ülkeyi açıkladı. Albay Igor Korotchenko, nükleer bir savaşın İNGİLTERE ve ABD'yi haritadan sileceğini söyledi.

Rus devlet medyasına konuşan Rus Albay şu ifadeleri kullandı; "Rusya'ya ilk nükleer saldırıyı kim başlatabilir? ABD ve İngiltere.. Macron bu maceraya katılacak biri mi bilmiyorum... Asıl düşmanlarımızın kim olduğunu ve onları neyin beklediğini göstermemiz çok önemliydi."

Korotchenko, "Bu bir tatbikat değil gerçek bir görev olsaydı, İngiltere Atlantik Okyanusu'nun altında kalacaktı ve Amerika Birleşik Devletleri yerine Joseph Stalin'in adını taşıyan yeni bir deniz boğazı olacaktı" dedi.

Rus Albay sözlerine şöyle devam etti; "Mesaj gönderildi. Bu, uyandırmalı getirmeli ve zihinlerini temizlemelidir. Bu nükleer bir şantaj değil. Eğer vurulursak gerçekten yapacağımız şey bu.."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.