Lozan Anlaşması'nın 100’cü yılına girdik. Kurtuluş Savaşı sonrasında İngiliz, Fransız ve İtalyanlarla oturduğumuz masada uzun görüşmeler sonucunda istediğimizi aldık ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu Avrupa’ya kabul ettirdik.

İmparatorluklar Döneminde Devletler 3 kısma ayrılmıştı. Büyük Devletler İngiltere-Fransa-Almanya- Osmanlı Devleti gibi. Bu devletler birbirlerine elçi atarken, Orta ve Küçük Devletler her zaman büyüklerden yardım almak zorunda, siyasi işlerini onlarla görürlerdi. Lozan’da bu anlayış yıkıldı ve Türkiye Cumhuriyeti bir İngiltere-Fransa gibi aynı konumda kabul edildi.

Osmanlı yenilince Sevr Anlaşması ile 433 yenilgi maddesi dayatılmış ve İmparatorluk parçalanmış iken, Lozan’da savaş kazanmış bir devlet olarak masaya oturdunuz. İngiltere bu yenilginin acısını Türkiye’ deki ajanları sayesinde Lozan’ı tartışmaya açmaya çalışmıştır.

Tarihini okumayan merak etmeyen genç nesilleri ise kandırarak, Lozan’ın bir hezimet olduğunu ileri sürerek İngiliz yanlısı oldular. Bir üniversitede tarih dersleri veren bir akademisyen ile katıldığımız TV kanalında karşılaştık. Akademisyen şunları iddia ediyordu: “Biz Yunanlılarla savaştık ama Lozan’da İngilizlerle masaya oturduk”. Ben de şöyle cevap vermiştim; "Siz bir fabrikayı satın almaya gittiniz. Satış için masaya patron yerine işçilerle oturdunuz. Fabrikayı satın alabilir misiniz. Alamazsınız.."

İkinci İddiası: "Musul ve Kerkük neden alınmadı?.."

Lozan’da İngilizler (Lord Curzon) "biz orayı size vermeyiz, savaşarak almanız gerekir" dedi. Peki o sırada İstanbul, Trakya ve Çanakkale Boğazları işgal altında, benim önceliğim buraları kurtarmak iken, elimizdeki bir avuç askeri oraya göndermek mi daha akıllıcaydı? İstanbul Osmanlı’nın yüzyıllardır başkentiydi. Bu yalanları Üniversite’de öğrencilere öğreten ve bu yalanları savunanların en büyük palavrası 100 yıl boyunca çıkartılmayan yeraltı madenlerimiz ve petrol diyorlardı. Peki Atatürk’ten bu yana maden çıkartıyoruz kim engelledi? Cevap yok.

GİZLİ MADDELER VARMIŞ

Lozan gibi anlaşmalar imzalandıktan sonra taraflar bir araya gelip yeniden görüşüp ancak yeni bir anlaşma imzalayabilirler. Bu anlaşma imzalandıktan sonra sonsuza kadar gider. Lozan’da Gizli Maddeler falan yok. İngiliz-Fransız-İtalyan ve Türk Arşivlerinde böyle bir şey yok iken, bu yalana inananlar araştırma yapmıyorlar. "Üstad" diye ortalarda gezen, yalan üreten bazı tiplerin peşinde koşan cahillere tavsiyemiz Lozan konusunda yazılan kitapları alıp okusunlar. Bu yalanları uyduranların İngilizleri mutlu ettiğini anlayabildeniz keşke... Çünkü Onlar için Sevr Anlaşması daha önemlidir. Osmanlı’yı parçalayan bitiren Sevr peşinde koş ama Lozan için her türlü yalana inan. Sonuç Tarihi bilmemektir.

12 ADALAR MESELESİ.

Osmanlı İmparatorluğu İtalya ile 1912’de Trablusgarp ve Bingazi topraklarında savaşıyordu. 18 Ekim 1912’de imzalanan Uşi Anlaşması ile Osmanlı Kuzey Afrika’dan çekilecekti. Buna karşılık İtalyanların işgal ettiğ Rodos ile beraber 12 ada Osmanlı’ya geri verilecekti. Osmanlı Trablusgarp’ dan çekildi. İtalyanlar o toprakları işgal ettiler. 12 Adayı da Osmanlı’ya geri vermediler. Balkan ve 1. Dünya Savaşları sırasında İtalyanların elinde kalan adalar ancak 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Yunanistan’a verildi.

Bu arada 12 ada meselesi mi önemlidir, yoksa Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulması mı?..  Siz bu mantıkla giderseniz, Batı Trakya’yı, Balkanları, Yunanistan ve Bulgaristan’ı, Suriye ve Irak’ı da isteyebilirsiniz.

İngiltere’nin Türkiye ve Atatürk düşmanlığı bugün de sürmektedir. Atatürk, Musul ve Kerkük’ü bırakmamış ama devlet güçlendikten sonra devreye girmeyi planlamıştır. Lord Curzon orada yaşayanların referandum yapılırsa Türkiye’yi seçeceklerini bildiğinden karşı çıkmış ve "onlara kağıt versek yerler" diyerek aşağılamıştır. Sadece Türkiye’ye yüzde 10’luk petrol hakkı sunulmuştur.

1925’de Irak’tan gelen heyetin Türkiye’ye bağlanma isteğini Atatürk geri çevirir, Onun istediği Musul ve Kerkük’tür. Irak’ın tamamı değildir. Çünkü İngilizlerin bırakmayacağını iyi biliyordu. O yüzden gizli planlarını gerçekleştiremedi.

SONUÇ: Lozan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu tapusudur. Bu anlaşma sonsuza kadar gidecektir. Bu anlaşmayı Kongre’de onaylamayan tek devlet Amerika’dır. Lozan’dan sonra ikili anlaşmalar yoluyla ABD bizimle işbirliğine girmiştir. Lozan’ı 100 yıldır onaylamayan ABD Kongresi’dir. Atatürk’ten sonra hiçbir yönetici bunu ABD’den istememiştir. Atatürk de bırakmıştır. Nedeni de ABD ile Türkiye arasında ilişkiler azdır. Bu durum ancak 2. Dünya Savaşı sonrasında soğuk savaşın başlamasıyla değişmiş NATO üzerinden ilişkiler artmıştır.

Lozan konusuna meraklılar TBMM Zabıtlarına baksınlar, çünkü o maddeler Mecliste konuşulup karar alınmıştır. Şubat 1923’de Ankara’ya dönen İsmet İnönü, maddeler kabul edildikten sonra Temmuz ayında Lozan’a giderek anlaşmayı imzalamıştır. Son yalan ise anlaşma imzalanmış ve İsmet İnönü “100 yıl zaman kazandık”demiş miş?.. Bu doğru olsaydı İngiltere şimdiye kadar Türkiye’yi parçalardı, yapamadığına göre Lozan bir zaferdir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.