Uluslararası Adalet Divanı, Rusya'ya yönelik soykırım davasının ilk duruşması için tarih belirledi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’nun Soykırım Suçunun Önlenmesine İlişkin Sözleşme’yi ihlal ettiği gerekçesiyle açtığı davaya ilişkin duruşma düzenleyeceğini duyurdu.

Uluslararası Adalet Divanı ve Mahkemenin basın servisi, “BM’nin ana yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi (Ukrayna / Rusya) kapsamındaki soykırım suçlamalarıyla ilgili kamuya açık oturumlar 7-8 Mart 2022’de Lahey’deki Barış Sarayı’nda düzenleyecek.” mesajına yer alıyor. Lahey’deki Barış Sarayı’ndaki duruşmalar, Ukrayna’nın geçici tedbir talebine odaklanacak.

Uluslararası Adalet Divanı, 7-8 Mart 2022’de Ukrayna-Rusya soykırım suçlamalarıyla ilgili duruşma Lahey’deki Barış Sarayı’nda düzenleyeceğini duyurdu. COVID-19 salgını nedeniyle duruşmalar hibrit formatta yapılacağı belirtildi. Davanın taraflarının temsilcileri şahsen veya video bağlantısı yoluyla katılacak.

Украина подала иск против РФ в Международный суд ООН в Гааге. Требуя  привлечь стразу за

UKRAYNA ULUSLARARASI DİVANA DAVA AÇTI

26 Şubat 2022 tarihinde, Ukrayna, Rusya’nın Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’na dava açtı. Ukrayna ayrıca derhal ihtiyati tedbirler için bir başvuruda bulundu ve aslında BM Mahkemesi’nden Rusya’ya Ukrayna’daki savaşı durdurmasını emretmesini istedi.

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Ukrayna’nın, Soykırım Sözleşmesi’ni ihlali ettiği için Rusya aleyhinde dava açtığını açıkladı. ICJ, Ukrayna’nın Divan’dan “acil tedbir kararı” talep ettiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Ukrayna’nın, 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal etmesi nedeniyle Rusya’ya dava açtığını belirtti. ICJ’nin yazılı açıklamasında, Ukrayna’daki telafisi mümkün olmayan zararların engellenmesi ve hak ihlallerinin önüne geçilmesi için Ukrayna’nın Divan’dan “tedbir kararı”na hükmetmesi talebinde bulunduğu kaydedildi. Açıklamada ayrıca Ukrayna’nın “Donetsk ve Lugansk” bölgelerinde soykırım yapıldığı” şeklindeki Rusya’nın yalanlarına karşı çıktığı, Rusya’nın hiçbir şekilde Ukrayna’ya müdahale hakkının bulunmadığı vurgulandı. Rusya’nın Ukraynalıları soykırım kastıyla öldürdüğü bilgilerine yer verilen açıklamada, Ukrayna’nın, Rusya’yı soykırım planlamakla suçladığına da yer verildi.

ZELENSKIY, RUSYA’NIN İŞGAL FAALİYETLERİNİ HEMEN DURDURMASINI EMREDEN ACİL KARAR TALEP ETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskıy de BM Uluslararası Adalet Divanı’na Rusya’nın soykırım yapmasına ilişkin başvuru yapıldığını açıkladı. Zelenskıy, Ukrayna, Rusya aleyhindeki başvurusunu Uluslararası Adalet Divanı’na sundu. Rusya, saldırganlığını haklı çıkarmak için soykırım kavramını manipüle etmekten sorumlu tutulmalıdır. Rusya’nın askeri faaliyetlerini hemen durdurmasını emreden acil bir karar talep ediyor ve davaların önümüzdeki hafta başlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Divan’ın kısa süre içerisinde acil tedbirlere ilişkin duruşma tarihini açıklaması bekleniyor.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.