Türkiye, Suriye'deki askerlerini çekmeyi kabul etti

Al-Watan gazetesinin Şam'daki kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türkiye, Suriye ve Rusya savunma bakanları Moskova'da yaptıkları toplantıda Türk birliklerinin kuzey Suriye'den çekilmesi konusunda anlaştılar.

Al-Watan'da yer alan haber bilgileri şöyle;

Şam'daki takip kaynakları, Al-Watan'a, Moskova'da Rusya himayesinde gerçekleştirilen üçlü görüşmenin atmosferinin, daha önce Türkiye ve Suriye'deki istihbarat servisleri arasında yapılan birkaç görüşmenin sonucu olduğunu ve bu görüşmenin olmayacağını doğruladı. Şam'ın çıkarlarına ve şartlarına uygun olarak, en önemlisi Türk güçlerinin tüm Suriye topraklarından çekilmesi olmak üzere iki taraf arasında mutabakata varılan birçok nokta olmadan gerçekleşti.

İsminin gizli kalmasını tercih eden kaynak, Suriye-Türkiye yakınlaşmasının Türk medyasında, özellikle de Erdoğan'a yakın çevrelerde büyük ölçüde bunun önünü açtığını söylüyor. Türkiye'nin çıkarlarının siyasi değişimler ve küresel dönüşümlerin - Şam'la yakınlaşma ve uzlaşmanın bir sonucu haline geldiğini ve farklılıkların ortadan kaldırılması ve bölgenin çıkarlarına hizmet eden çözümlere ulaşılması gerektiğini söyledi.

Kaynak, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun huzurunda Moskova'da düzenlenen ve Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Orgeneral Ali Mahmud Abbas'ı bir araya getiren üçlü toplantının çıktılarının, Türkiye'nin Suriye'den tamamen çekilmeyi kabul ettiği sonucuna vardığını doğruladı. Ankara'nın Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı beyanının yanı sıra, kuzeyde kontrol ettiği topraklar ve 2020'de imzalanan M4 yolunun açılmasına ilişkin anlaşmanın uygulanması ele alındı.

Kaynak diyor ki: Toplanan taraflar, "PKK milislerinin Amerika ve İsrail için bir vekil milis olduğunu, Suriye ve Türkiye için en büyük tehlikeyi oluşturduğunu" doğruladı.

Kaynak, bu toplantıda üzerinde anlaşmaya varılan her şeyin, iyi uygulama ve takibi sağlamak için oluşturulan özel komiteler aracılığıyla takip edileceği ve daha fazla koordinasyon için iki taraf arasında müteakip toplantılar yapılacağı sonucuna vardı.

Kaynaklar:

Şam / Al- Watan

Moskova / Ria- Nowosti

bursaarena.com.tr

Anahtar Kelimeler:
Hulusi AkarSergey Şoygu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.