MSB: 105 yıl önce olduğu gibi bugün de Azerbaycan Türkü kardeşlerimizle tek yüreğiz

Milli Savuma Bakanlığı, Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'nün işgalden kurtarılmasının 105. yıldönümünde sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Bakanlık, "105 yıl önce olduğu gibi bugün de Azerbaycan Türkü kardeşlerimizle tek yürek, tek yumruk olmaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Osmanlı Türkleri, 15 Eylül 1918'de kardeşi Azerbaycan Türklerine yardım ederek, Bakü şehrini Ermeni ve Bolşevik işgalinden kurtarmıştı. Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı, kardeş yardımının yıldönümünde bir video yayımladı.

Milli Savuma Bakanlığı, bugün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunun 105’inci yılı kutlu olsun. Azerbaycan Türkü kardeşlerimizi yalnız bırakmayan Nuri (Killigil) Paşa’yı ve onun komutasındaki Kafkas İslam Ordusu’nun kahramanlarını saygıyla ve rahmetle anıyoruz.  105 yıl önce olduğu gibi bugün de Azerbaycan Türkü kardeşlerimizle tek yürek, tek yumruk olmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

KAFKAS İSLAM ORDUSU, BAKÜ'DE AZERBAYCAN SİLAHLI KUVVETLERİ TARAFINDAN ANILDI

Bakü'nün işgalden kurtuluşunun 105. yıl dönümü şerefine Azerbaycan ordusuna bağlı bir grup personel, 15 Eylül 2023 tarihinde resmi tören düzenledi. Bakü'yü kurtarmak için Ermeni ve Ruslarla çatışmaya giren ve 1918 yılında şehit düşen Kafkas İslam Ordusu askerleri için dikilen anıt mezarlar ziyaret edildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, anıtın önüne karanfil bırakıldığını ve şehitlerin aziz hatırasının anıldığını kaydetti.

15 EYLÜL 1918: BAKÜ'NÜN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ GÜNÜ

Azerbaycan 1918 yılında Ermeni, Bolşevik ve İngilizlerin işgaliyle boğuşurken Osmanlı Devleti Harbiye Nazırı, Başkumandan Enver Paşa'nın talimatıyla kardeşi Nuri Paşa'ya kurdurulan Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan'ın yardımına koştu. Ağustos 1918'de Gence'de işgalcileri yenilgiye uğratan Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül'de Bakü'ye girerek Azerbaycan halkını işgalden kurtardı. Binlerce Azerbaycan Türkünün öldürüldüğü savaşta Ermenileri, Bolşevikleri ve İngilizleri bozguna uğratan Kafkas İslam Ordusunun bin 130 askeri şehit düştü.

KAFKAS İSLAM ORDUSU 

Sovyetler Birliği ordusu ve Ermeni Devrimci Federasyonu birlikleri, 30 Mart 1918 tarihinde Bakü’ye saldırmasıyla birlikte Azerbaycan karşılık olarak savaş ilan etti. Bu süreçte çok sayıda sivil Azerbaycan Türkü öldürüldü. İngilizler de Azerbaycan topraklarında söz sahibi olmak arzusu ile Ermenilere destek vererek müttefik oldular. Bu büyük saldırı planı Azerbaycan milli meclisi güçlerinin başa çıkamayacağı kadar büyük bir güç barındırıyordu. Azerbaycan Milli Şurası, 4 Haziran 1918’de Batum’da Osmanlı Devleti ile yapmış olduğu askeri ve siyasi sözleşmenin 4. maddesine dayanarak Osmanlı hükumetinden askeri yardım talebinde bulundu.

Bu esnada pek çok cephede düşmanları ile savaşan Osmanlı ordusu Azerbaycan Bakü’ye müstakil bir ordu gönderme gücüne sahip değildi. Ancak Enver Paşa, Azerbaycan Türklerinin yardım çağrısına kayıtsız kalamazdı. İnisiyatif alarak kardeşi Nuri Paşa’yı Bakü’ye gitmesi için görevlendirdi. Nuri Paşa; Kars, Ardahan, Iğdır ahalisiyle toplam 12 bin kişiden oluşan Kafkas İslam Ordusu’nu kurdu. Daha sonra da destek için Filistin cephesinden getirilen 106. ve 107. piyade alayı ve 56. topçu alayı ile Kafkas İslam ordusu güçlendirildi ve teçhizat sağlandı.

Azerbaycan topraklarındaki başarısından dolayı Kafkas İslam Ordusunun başını çeken Nuri Paşa, Bakü'nün fatihi olarak anılmaya başlandı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.