Yazarımız ALİ KAYBAL'ın Bükreş'teki tarihi ve turistik incelemeleri (7) -  Üniversite Meydanı ve civarındaki tarihi eserler

BURSA ARENA / Haber Merkezi

ALİ KAYBAL / Bükreş

Yazı dizimizin 7. bölümünde Üniversite Meydanı güzergahındaki tarihi eserleri inceleyeceğiz;

Harita üzerinde gezi yerlerinin görünüşü;

  1. ÜNİVERSİTE MEYDANI

Üniversite Metrosundan çıktığımız zaman karşılacağımız tablo aşağıdaki gibidir.

Meydan, dört köşesinin her birinde dikkat çekici mimari şaheserleri bir araya getiriyor ; Bükreş Üniversitesi Mimarlık Okulu, Bükreş Ulusal Tiyatrosu , neoklasik Coltea Hastanesi ve güzel kilisesi (1702-1794) ve Sutu Sarayı, Belediye müzesi ve Romanian Commercial Bank.

Meydanın ortasında, küçük bir adada, 1989 devrimi sırasında öldürülenlere saygılı 10 taş haç sayılıyor.

Meydanın altında, yayaların meydanın bir tarafından diğer tarafına geçmesini ve metro istasyonuna erişmesini sağlayan dükkanlar ve restoranlarla dolu bir yeraltı geçidi bulunmaktadır.

Bugün bu yer, Romanya Devrimi sırasında ölenlerin onuruna 21 Aralık 1989 Meydanı olarak adlandırılıyor . Bu meydan, doğuda Piața Rosetti (Rosetti Meydanı) ile başlayan ve adsız meydandaki Mihail Kogălniceanu heykeli ile sonuçlanan önemli anıtlarla dolu bir doğu-batı ekseninin bir parçasıydı .

Bu kavşak asla anıtsal bir kare olarak gelişmedi, ancak başkentin geometrik merkezinde en önemli yol kavşağı olarak ortaya çıktı

Üniversite Meydanı, Bükreş'in Eski Merkezinin kuzeydoğu sınırını işaret ediyor.

2014 yılının sonundan bu yana 65 milyon avroya mal olan bir projenin ardından Ulusal Tiyatro, fütüristik unsurların hakim olduğu yeni bir yüze sahip.

Ion Luca Caragiale Bükreş Ulusal Tiyatrosu ve Intercontinental Hotel (Bükreş en yüksek binalarından biri) ayrıca Üniversite Meydanı yakınında yer almaktadır.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/5._Bucuresti%2C_Romania._Teatrul_National_Bucuresti._3_Aprilie_2017.jpg/290px-5._Bucuresti%2C_Romania._Teatrul_National_Bucuresti._3_Aprilie_2017.jpg

Bu binaların önünde İ. Melih Gökçek’in açılışında bulunduğu Monument I. L. Caragiale heykelleri bulunmaktadır.

https://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipOxgVXD_fIkuzzh9jio0Nt_hF8IsGXbDaGgo1Js=w408-h272-k-no

İyon Luca Caragiale heykeli, "Paiațe ile taşıma" heykel grubuna bakıyor

heykel grubu "vagon palyaçolar" denilen Caragealiana (aynı değil "Caragiale" onun görüşüne göre, bağlı olacağını Serban Cioculescu 1974 yılında böyle bir çalışma çağrısında bulundu [1] , o önünde yüklenir) Ulusal Tiyatro "Caragiale" in Bükreş ve sanatçı tarafından 16 heykeller topluluğu oluşur John Bolborea eserlerini bilinen karakterleri temsil eden Caragiale . Topluluk yedi metre yüksekliğe ulaşır ve toplamda 25 tonun üzerindedir. [2] Tüm karakterler bronzdan yapılmışher biri bir ton ağırlığında, dört metre yüksekliğe kadar patenle uzanıyor.

Yan yana, bir sandalyede oturuyor ve taktik olarak sigara içiyor , Cragiale kendi karakterinden, müstakil ve küçük bir zeflemistten hoşlanıyor.

Stilize siluetleri, Farfuridi, Brânzovenescu, Eziyetli Vatandaş, Goe, Zoe, Mam'mare, Chiriac, Mița, Veta, Ziţa, Ricura Venturiano, Mamița, Trahanache, Cațavencu ve Pristanda'yı temsil ediyor. Karakterlerin figürleri, zaman içinde onları yorumlayan büyük oyuncuların imajını hatırlatır: Lucia Sturdza Bulandra , Alexandru Giugaru , Constantin Tanase , Dem Rădulescu , Grigore Vasiliu Birlic , Ion Chelaru , Radu Beligan , Mircea Diaconu vb.

19 Aralık 2010 Pazar günü, Genel Belediye Başkanı Sorin Oprescu ve Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek huzurunda açılış töreni yapılan heykel grubu kurulabilir . Etkinliğe diğer kişilikleri ile birlikte epigramcı Stefan Cazimir , aktör Mircea Diaconu , Ulusal Tiyatro Dinu Săraru'nun eski direktörü ve anıtın Caragialiana ismini veren akademisyen Răzvan Theodorescu da katıldı .

Dört yıl boyunca çalışan heykel grubu, Belediye Binası ve Kültür Bakanlığı tarafından ödenen bir milyon avroya mal oldu.

Meydanın tam ortasında Üniversite metrosunun yer aldığı alanın üzerinde Ion C. Brătianu Anıtı bulunmaktadır. Ion C. Brătianu kimdir ?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Ion.C.Bratianu_02.jpg/220px-Ion.C.Bratianu_02.jpg

Ion Constantin Brătianu (d. 2 Haziran 1821, Piteşti, Eflâk - ö. 16 Mayıs 1891, Florica, Romanya), 1876-1888 arasında görev yapmış Romanya başbakanıdır.

19. yüzyıl Romanya’nın en önemli siyasi isimlerinden biriydi . Dincă Brătianu’nun oğlu ve Dimitrie’nin küçük kardeşi, ayrıca Ionel , Dinu ve Vintilă Brătianu'nun babasıydı . Ayrıca şair Ion Pillat'ın dedesiydi .

Romanya, Brătianu'nun başbakanlığı sırasında Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'yla ittifak yoluna gitmiştir. Ancak Brătianu, orduyla ilgili bir skandal nedeniyle 1888'de görevinden istifa etmiştir.

Ion C. Brătianu Anıtı, 1903'te inşa edildi ve 1948'de yıkıldı / Heykeltıraş: Ernest-Henri Dubois. kaide

Her şeyden önce, Üniversite Meydanı'ndan (1903, heykeltıraş Ernest-Henri Dubois, kaide kemeri. Petre Antonescu) İon C. Brătianu ve Hırvat heykeltıraş İvan Meštrović'in geçici eserleri ile yapılan iki eserin anıtıydı. Kraliyet Sarayı (1939) önünde Kral I. Carol'ın atlısı ve her biri alegorik bir Victoria heykelini taşıyan ve dikilmiş dört sütunlu kırmızı granit sütununun yanında yer alan, atlı heykelinden oluşan Kral Ferdinand I (1940) adanmış heybetli anıt Kiseleff Yolu'nun ilk turunun batı tarafında.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/Biserica_%E2%80%9ETrei_Ierarhi%E2%80%9C_-_Col%C8%9Bea.jpg/200px-Biserica_%E2%80%9ETrei_Ierarhi%E2%80%9C_-_Col%C8%9Bea.jpg

InterContinental, Colțea Hastanesi ve Üç Hiyerarşiler Kilisesi

Meydana adını veren Bükreş Üniversite binası Bükreş Üniversitesi, her seviyede ve üniversiteye hazırlık formunda çok sayıda çalışma programı sunar: 22 kısa süreli program, 75 uzun süreli program, açık ve uzaktan eğitim şeklinde 12 program, 120'den fazla yüksek lisans programı, 50 doktora programı, lisansüstü programı, mesleki eğitim ve gelişim programları ile 34.000 ögrenci kapasitesine sahiptir.

Bükreş Üniversitesi Romanya, ileri araştırma ve eğitim üniversitelerde ilk grup oldu

Bükreş Üniversitesi, 1864 yılında Walachia ve Moldova'nın yeni birleşik prensliklerinin yöneticisi olan Alexandru Ioan Cuza tarafından kuruldu. Neoklasik bina çalışmaları 1857'de başlamış ve 1859'da bitmiştir.

İki Dünya Savaşı arasında, Üniversite'nin kütüphaneleri ve koridorları Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugène Ionesco, Sergiu Celibidache gibi etkileyici sayıda Romen kişiliğe ev sahipliği yaptı.

Yıl boyunca, Üniversite binasının yakınında antika kitaplar, kayıtlar, durdurulan gazeteler ve başka bir çağdan ikinci el kitaplara kadar gösterilen çeşitli sayfalar satan kitap satıcılarını bulabilirsiniz.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Universitatea_Bucuresti_-_facultatea_de_drept.jpg/272px-Universitatea_Bucuresti_-_facultatea_de_drept.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Universitatea_din_Bucuresti_din_Piata_Universitatii.jpg/270px-Universitatea_din_Bucuresti_din_Piata_Universitatii.jpg

Bükreş'te Hukuk Fakültesi                -----              Coğrafya Fakültesi

Suuu Sarayı : Postacı Costache Gr. Suuu'nun emriyle inşa edilen saray, 1833-1835 yılları arasında neo - Gotik tarzında , Viyana mimarları Conrad Schwink ve Johann Veit'in planlarını takiben inşa edildi . Bina, tarihi bir anıt ilan etti ( LMI kodu B-II-mA-18221 ), şu anda Bükreş Belediye Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor .

Belediye Müzesi ve Romanian Commercial Bank binalarının arasından arka sokağa yürüdüğümzüde karşımıza altın rengiyle parıldayan Biserica Sfântul Nicolae fostă Rusă Rus kilisesi çıkar.

Rus mimarisinin belirli kuleleri ve "Sf. Nicolae ”, Rus Kilisesi, 1992 yılında paralizleri olan Bükreş Üniversitesi'nin yanına yükseldi. Rus Büyükelçiliği personeli ve Başkent'teki inananlar için Rus Büyükelçisi Ghiers inisiyatifiyle 1905 ve 1909 yılları arasında inşa edildi. altın, malzeme ve para biriktirme kararı ile), Rus mimar Preobrajenschi'nin planlarına göre inşa edildi. Eski Bizans resimlerinde ya da Athos Dağı resminde, yağlı boya iç boyaması, ressam Vasiliev, ahşap üzerine oyulmuş ve altınla cilalanmış olan ikonostasis Viktor Vashnovov tarafından yapılmıştır.

Gelecek 8. Bölümde kaldığımız bu bölgeden devam etmek üzere....

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.