Ay tutulması Türkiye'nin dört bir yanında izlendi


BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ağustos ayı boyunca bir dizi gök olayı yaşanacak. İşte onlardan ilki bu gece yaşandı. "Parçalı Ay tutulması" gerçekleşti. Tutulmayı merakla bekleyenler ise sahillere akın etti. Yaklaşık 2 saat halk sokaklarda parçalı ay tutulmasını izlediler. Aynı olay 12 - 13 Ağustos'ta yine tekrar edecek ve meteor yağmuru olarak gerçekleşecek.. Ve 21 Ağustos 2017 günü dünya tam ay tutulmasını yaşayacak. Bu tam tutulma ise Amerika'nın tamamından 90 dakika boyunca izlenebilecek.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nin açıklamasına göre; Ay ve Dünya’nın yörünge düzlemleri birbirileri ile çakışık olmadıklarından (aralarında 5°9′lık bir fark vardır) her kavuşum döneminde (29.5) gün bir tutulma gerçekleşmez. Ay tutulmasının gerçekleşebilmesi için, düğümler doğrusu (Dünya ve Ay’ın yörünge düzlemlerinin arakesitini birleştiren doğru) Güneş’e yöneldiği anda, Ayı’ın düğüm noktaları (Ay yörüngesinin düğümler doğrusu ile kesiştiği noktalar) üzerinde veya civarında olması gerekiyor. Bu durum, tutulmalarının seyrek gözlenen gök olayları olmasına neden oluyor.

En son ki tam tutulma 28 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşti. Bir sonraki tam tutulma 1 yıl sonra 27 Temmuz 2018 Cuma günü gerçekleşecek. (kaynak:CNNTürk)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.