Yapay zeka yazılımcıları endişelendiriyor

Yapay zeka çok çeşitli mesleklerde devrim yaratmayı vaat ederken, pek çok çalışan işlerinin değişmesinden ya da ortadan kalkmasından endişeleniyor.

ChatGPT programının başlatılmasından sonra Kasım 2022'den önceki durumla sonraki durum aynı değil. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı habere göre, sözde üretken yapay zeka, kendisinden istenen her şeye ortak bir dilde belgelenmiş şekilde yanıt verme becerisi gösterdi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir grafik çalışanı, İnsanlar geliştirdikleri ve uzmanlaştıkları bazı becerilerin gerçek dünyada yapay zeka ile ikame edilebileceğini fark etmeye başlıyorlar diyor.

"ChatGPT" logosu (Reuters)

Midjourney ve Stable Defusion gibi programlar tarafından oluşturulan ve geçen yıl internette yayınlanan görüntüler bu durumu daha güçlü hale getirdi.

New York'tan gelen ve çalışanlarının büyük ölçüde işten çıkarılmasına tanık olan medya sektörüne alışkın olan bu kadın, çalıştığı alandaki işlerin beş yıl içinde ya da daha öncesinde neye benzeyeceğinden artık emin değil.

Birçok hastasıyla yapay zeka hakkında konuşan New Yorklu psikanalist Claire Gustafson, “Yeni ve alışılmadık olan her şey kaygıya neden olur” diyor.

“Teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki, bunun için referans noktaları bulmak zor” diye de ekliyor.

Bir şovmen, psikoterapist Merice Powell'a, Hollywood'daki oyuncular ve senaristler için önemli bir grev noktası olan film ve televizyonda yapay zekânın düzenlenmesi konusundaki endişelerini dile getirdi.

Claire Gustafson da bu konuda “yaratıcı mesleklerin en fazla endişe duyanlar olduğunu” teyit ediyor.

Ancak programcılar, telefon danışmanları, hukuk veya finans uzmanları, muhasebeciler veya gazeteciler, saniyeler içinde bir makale veya herhangi bir metin üretebilen üretken yapay zekanın hedefinde.

Goldman Sachs analistleri, Mart ayında yayınlanan bir araştırmaya göre, jeneratif yapay zekanın yaklaşık 300 milyon işin içeriğini kaldırdığını veya azalttığını belirtiyor.

Bir bankada çalışan ve mesleğini değiştirmeyi planlayan Eric (29 yaşında), “İşimin on yıl içinde eskimesini bekliyorum, çünkü yapay zekanın yetenekleri banka çalışanlarının yerine getirdiği görevlerin çoğunu yapmasına izin veriyor” diyor.

Bir mobil uygulamanın ortasında yer alan "Chat GPT" uygulaması (AFP)

Claire Gustafson, “ChatGPT insanların hayatına girdiğinde herkes endişelendi, psikoterapistler bile” diyor ve bazıları yapay zeka tarafından değiştirilme olasılığından bahsediyor.

“Sadece iklim değişikliği ve Corona virüsü toplumsal düzeyde bu kadar büyük bir endişeye neden oldu” diye ekliyor.

Hastalarının bilinmeyeni kabullenmelerine ve yeni teknolojileri kendi yararlarına kullanmanın yollarını bulmalarına yardımcı olmak için onlarla birlikte çalışıyor.

Grafikerler ise yapay zeka sonrası bir dünyada daha az önemli olacaklarını düşünüyor.

Bir grafik çalışanı şunları söylüyor: “Önceleri ilgimi çeken şeyleri yapmak ya da sevdiğim nitelikleri kazanmak istiyordum. Bugün ise gelecekte işime yarayacak her şeyi düşünüyorum.”

Çok sayıda startup'ın teknik yönetimini üstlenen Peter Vukovich, yapay zekadan “insanların yüzde 0,5 ila yüzde 1'inin faydalanacağını” doğruluyor ve ekliyor: “Diğerlerine gelince, bu gri bir alan gibi ve belli nedenlerle paniğe neden oluyor.”

Bosna'da yaşayan Vukovich sözlerine şöyle devam ediyor: "Üretilen şeyin değerini değerlendirmek için insanları makinelerle karşılaştırmak zorundayız.”

İki ve üç boyutlu grafik alanında çalışan Sean Jonas, Yapay zeka görevlerin büyük bir kısmını yapabileceğinden, bazı becerilerimi kaybedeceğim diyor ve bunun kendisinde herhangi bir baskı yaratmadığını vurguluyor. Bunu diğer araçlara eklenecek yeni bir araç olarak görüyorum diye de ekliyor.

Sanatçıların gelecekte de benzersiz bir tarzı koruyarak yapay zekadan ayırt edilebileceğine inanıyor.

 Kaynaklar: Reuters - AFP - Şarku'l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.