ALİ BEKTAN yazdı: "ABD ve Avrupa Türkiye İle Savaşıyor.."

Geçtiğimiz gün Çanakkale Zaferi’nin 109. yılının kutlamaları yapıldı. Bu sene TV’lerde çok az bir şekilde konuşuldu. Seçim nedeniyle gündeme az geldi ama bizler, Çanakkale'yi gelecek nesillere özellikle çocuklara ve gençlere iyi anlatmalıyız. Burada Osmanlı’yı yok etmek için gelen Haçlı Seferi’ni söylemeliyiz. Bu sözü yıllar önce İngiliz bir Tarihçi Harold Lamb yazdığı kitabın kapağında kullandı.

Bu kitabı ilk defa köşesinde yazan Merkez Bankası’nın Eski Başkanı Yaman Törüner oldu. Bu yazıyı okuduktan sonra araştırma yaptım. Gerçekten de haklı çıktı.  Papa 2. Urban tarafından Avrupa’da başlatılan Haçlı Seferleri Kudüs’ün 15 Temmuz 1099 tarihinde düşmesiyle başarılı oldu.  1272 yılında kadar 8 Haçlı Seferi düzenlendi. Selahaddin Eyyubi’nin 1187’de almasıyla Türk Hakimiyeti’ne geçmiş oldu. Avrupalılar bu tarihten itibaren yine seferler düzenlemelerine rağmen Kudüs’ü alamadılar.

Yıl 1915, Haçlı Seferleri’nden yaklaşık 650 yıl sonra Haçlı Ordusu’nu oluşturan İngiltere ve Fransa, sömürgelerden de topladıklar askerlerle Çanakkale Boğazına geldiler. İngiliz Başbakan Lyodd George'un, General Harrington’a verdiği emir şuydu: “1 HAFTA İÇİNDE ÇANAKKALE’Yİ BOMBARDIMAN EDEREK GEÇİN. İSTANBUL’A GİRİN ŞEHRİ BOMBALAYIN. HALKI ANADOLU’YA SÜRÜN. HATTA KATLİAM YAPIN”...

Sonra kıyıya asker çıkartmaya karar verdiler. İlk çıkartma yapıldı. Böylece kara savaşları başladı. Haçlı Ordusu O gün 4500 asker kaybetti. Binlerce yaralı oldu.  O gece Franszlar Çanakkale’den çekilmek isteyince Harrington bunları durdurdu. Çatışmalar Ekim ayına kadar sürdü. Sonuçta İngiltere çekilme kararı aldı. 1916 Ocak ayında da çekilip gittiler.

Bu savaş Türk Milletine bir komutan kazandırdı. O da Mustafa Kemal Atatürk’tü.  Bu başarı Kurtuluş Savaşı’na etki etti ve Anadolu Halkını birleştiren Mustafa Kemal böylelikle ülkedeki işgali bitirdi.

Haçlı Seferi olarak görmemiz gereken şudur; Çanakkale Savaşı üzerine bu güne kadar binlerce kitap yazıldı ama bu noktaya değinen pek yok. Tarihi daha dikkatli analiz etmemiz gerekiyor. 1. Dünya Savaşı başladığında Osmanlı Padişahı Mehmet Reşat Halife olarak bir bildiri yayınladı. İngiliz ve Franszıların etkisi altında yaşayan Müslümanların isyan etmelerini istedi.  Bu bildiriyi ciddiye alan İngiltere Hindistan, Mısır ve Ortadoğu’daki sömürgelerinden Çanakkale’ye savaşacak asker getiremedi. Bu noktada "savaşı kazanınca bunun acısını Osmanlı’dan çıkartacağız" dediler. Bu kararlarını İstanbul ‘un işgal edilmesiyle 5 yıl boyunca uyguladılar. 

Avrupa, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı yenilgilerini unutmadı. İngiltere’ye ağır bir yenilgi yaşatan ve masaya oturtmaya zorlayan Lozan Anlaşmasını imzalatan Atatürk’ün vefatından bu güne kadar düşmanlığını sürdürdü. Gizli’de olsa halen sürdürüyor.

Atatürk zamanında ise 1925’de Doğu’da Şeyh Sait İsyanını çıkarttılar ama isyan bastırıldı. İngiltere bir daha denemedi. (İsyancıların ellerinde İngiliz tüfekleri, mermileri, ceplerinde ise İngiliz altınları vardı. Bu belgeler halen "gizli" damgasıyla saklanmaktadır).

Sonuç olarak İngiltere ve ABD, Türkiye’ye dost olmadıkları gibi, gizli düşmanlıkları da üst seviyededir. Bunu bilmemiz gerekiyor. Gelecek nesillere’de ÇANAKKALE HAÇLI SEFERİDİR’i daha iyi öğretmeliyiz.  

.....

Yazarın tüm yazıları için tıklayınız

.....

Anahtar Kelimeler:
Ali Bektan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.