Ahmet Mümtaz Taylan "Ben Okurum" a konuk oldu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”, sezon finalini sevilen oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan’ın konuk olduğu yeni bölümüyle yapıyor. Başarır ve Taylan, münzevi yazar J. D. Salinger’ı ve onun kült romanı Çavdar Tarlasında Çocuklar’ı, nam-ı diğer Gönülçelen’i konuşurken edebiyat düşkünlerini bir de sürpriz bekliyor: Romandan bazı bölümler Ahmet Mümtaz Taylan’ın sesinden dinleyicilere ulaşıyor. Çavdar Tarlasında Çocuklar için “Varoluş meseleleriyle uğraştığı için hemen her kuşağa dokunacak bir roman. Bir kere muazzam bir dil becerisi var. Sadece okurları değil, yazarları da etkileyen bir kitap.” yorumunu yapan usta oyuncu sözlerine “Hepimizin gençliği travmalarla dolu. Bu travmaların bir envanteri neredeyse Gönülçelen. Tam da bu yanıyla zaten hiç ölmüyor içimizde.” diye devam ediyor.

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”, yine dopdolu bir bölümle sonbahara kadar kısa bir ara veriyor. Deniz Yüce Başarır’ın hazırladığı “Ben Okurum”un sezon finaline, yayımlandığı 1951 yılından bu yana okurların gönlünde kurulduğu tahttan asla aşağı inmeyen, 16 yaşındaki ağzı bozuk, isyankâr ve maceraperest kahramanı Holden Caulfield sayesinde genç okurları da cezbeden kült bir roman damgasını vuruyor: Çavdar Tarlasında Çocuklar ya da Türkiye’de ilk yayımlandığı ismiyle Gönülçelen. Başarır, romanı ve mahremiyetine çok önem veren gizemli yazarı J. D. Salinger’ı, Türk tiyatro ve sinemasının önemli ismi Ahmet Mümtaz Taylan ile konuşuyor. Usta oyuncunun esere duyduğu sevgiyi yansıtan muhabbet dinleyenleri de içine çekerken Taylan, romandan bazı bölümleri seslendirerek dinleyicilere güzel bir sürpriz yapıyor.

Salinger’ı “Verili düzenin hiçbir dayatmasına aldırmayan, hatta karşı olmak için açıkça çaba sarf eden, kararlı, manifestolu bir adam çok genç yaştan itibaren.” diye tanımlayan Ahmet Mümtaz Taylan, roman içinse “Birçok kişi ‘Ya ergen romanı bu’ der. Öyle değil ama. Ya dünyadaki bütün ergenlerin romanıysa ne olacak? Bu azımsanacak bir şey mi?” diyerek eserin önemine dikkat çekiyor. Usta oyuncu “Sadece birkaç kuşak okuru değil, yazarı da yoldan çıkaran, yola sokan bir eser” dediği Çavdar Tarlasında Çocuklar için “Beni dönüp dönüp kitaba bağlayan şey şu, çok sinematografik. Mesleğim, işim gücüm üstünden de söylemek durumundayım. Okurken hemen filmini çekebiliyorsun.” diyor ve ekliyor: “Bütün şiirler, bütün öyküler, bütün romanlar, bütün şarkılar oyuncunun yol arkadaşıdır. Değilse, yalnız yürüyebileceğiniz bir yol değildir o yol.”

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine , Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.