Bursa boş durmuyor: "Koronavirüsü 1 dakikada öldüren ağız ve burun spreyi satışa sunuldu"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Ümit Sabancı’nın bir grup öğretim üyesiyle geliştirdiği nanoteknolojik solüsyonların, koronavirüsü 1 dakikada yok ettiği kanıtlandı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (BUÜ) anti mikrobiyal etkinlik analizleri yapılan solüsyon, sprey olarak kullanım için satışa sunuldu. Spreyin, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu kayıtlarının da yapıldığı bildirildi.

Bursa Çekirge Devlet Hastanesinde görev yapan Op. Dr. Ahmet Ümit Sabancı’nın koronavirüsü yok eden nanoteknolojik solüsyon projesi, BUÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Özakın, Tibbi Genetik ve Translasyonel Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şehime Gülsün Temel ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atıl Bişgin’in katkılarıyla geliştirilerek sprey haline getirildi. Ürün, “Geoxyn” adı ile eczanelerde satışa sunularak, ilk etapta gıda takviyesi grubunda ruhsatlandırıldı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbı Cihazlar Kurumunca tıbbi cihaz statüsünde burun spreyi ruhsatlanırken, ağız spreyinin ise ruhsatlanma aşamasında olduğu bildirildi.

OP. DR. SABANCI: KOVİD-19’U 1 DAKİKADA İNAKTİF EDİYOR

Sabancı, fare deneyleri sonuçlarında doku iyileştirici özellikleri kanıtlanmış yeni solüsyonlar bulduklarını belirterek, “Solüsyonun antibakteriyel etkinliği olduğunu Cüneyt hocamla beraber gösterdik. Bu solüsyonu, ‘Kovid-19 pandemisinin başlamasıyla beraber diğer etkileriyle bir yola sokabilir miyiz?’ diye düşündük. Kovid-19 üzerine çalışmaya karar verdik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda solüsyonun virüsü 1 dakika içinde inaktivite ettiği görüldü. Yaptığımız çalışmalarda solüsyonun burun ve ağız dokusu üzerinde hem iyileştirici olduğu hem de virüsleri öldürdüğü tespit edildi.” diye konuştu.

SATIŞA SUNULDU

Yaklaşık bin kişi üzerinde yapılan ön çalışmada, burun spreyinin etkinliği tespit edildi ve Uludağ Üniversitesindeki antimikrobiyal etkinlik analizleri ve ilgili izinlerin ardından eczane ve internette satışa sunuldu. Ürünün, BUÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, basına açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Şehime Gülsün Temel, gerçekleştirilen çalışmayla geliştirilen solüsyonun Sars Cov-2 virüsüne karşı etkili olduğunu kanıtladıklarını ifade etti.

“GÜVENLE KULLANILABİLİR”

Doç. Dr. Temel, ürünün insan hücrelerine ve mukozada bulunan epitel hücrelere zarar vermediğini söyleyerek, “Bu hücreleri iyileştirici bir etkisi olduğunu da gösterdik. Bu insan hücrelerine zarar vermediği için güvenle kullanılabileceği anlamına geliyor.” dedi. Doç. Dr. Temel, solüsyonun, laboratuvar koşullarında virüsü öldürdüğünün tespit edildiğini aktararak, “Buradaki en önemli şey bulaş zincirini kırma ve korunmada bize yardım edecek. Gün içerisinde normal bir burun temizleme solüsyonu gibi belli aralıklarla kullanılıp virüs yükünü azaltacaktır. Virüsün bu epitellere tutunmasını da engelleyecektir.” dedi.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.