Bazı insanlar vardır, biriyle karşılaştığında her ne kadar kötü görünse de moral verici cümleler söylemekten geri durmaz. Görünüşü iyi olmasa bile  "Oo çok iyi gördüm seni, maşallah" gibi sözler sarf eder. Bu sözleri duyan kişinin sağlığı ve morali ne kadar bozuk olsa da ciddi bir motivasyon sağladığı kesindir.

Bazı insanlar da vardır ki, felaket habercisi gibi ya da üstüne vazifeymiş gibi karşısındaki kişinin en ufak bir kusurunu bile görmekten vazgeçmez,

“Çok kilo vermişsin, hayırdır” veya “Gözaltların morarmış, hasta mısın?” gibi sevimsiz ve moral sıfırlayıcı konuşmaktan kendini alıkoymaz. Bu sözleri duyan kişinin ilk fırsatta gittiği yer bir aynanın karşısıdır ve bütün şevki ve yaşama bağlılığı zedelenmiştir. Hasta olmasa bile bu sözler, onu birkaç zaman meşgul eder. Kötü niyetli değilse de kötülük yapmıştır.

Dikkat ederseniz, birisi size kendi şikayetini anlattığı zaman çoğunlukla aynı şeylerin sizde de olduğunu söylersiniz, çünkü insanlar birbirlerinden çok çabuk etkilenirler. Yani birbirinin aynası gibidir.

İnsan vücudunun kendi kendini koruma mekanizması vardır ve bu sistemin en önemli ayağı moraldir, hani kanseri yenmek için tıbbi tedavinin yanında yüksek morale ihtiyaç vardır dedikleri budur işte.

Mesela, dudak kenarındaki uçuk denilen virütik enfeksiyon ya da bir kısım ağız içi yaraların çıkış nedeni, vücudun korunması zayıf düştüğü durumlarda ortaya çıkmasının nedeni budur.

Uykusuzluk ya da ateşli bir hastalık ya da aşırı yorgunluk sonrası gibi vücudu yoran durumlardan sonra rastlanması bu yüzdendir.

Zaten her birimizin yaşamında birçok olumsuzluklar vardır bir de bu tür insanlarla bir arada olmak, yeterince şanssızlıktır.

Karşıdaki kişiye yalan yere bile olsa, birkaç güzel söz söylemenin kime ne zararı olur, hatta sadaka yerine bile geçer.

Bir gülümseme, bir selamlaşma ya da bir güzel söz, size neler kazandırır bilinmez ama karşınızdakine yaşama sevinci verir, bundan emin olabilirsiniz.

Moral veremiyorsanız bari moral bozucu olmayın.

Unutmayınız ki, ne kadar kibirli, ne kadar güzel ya da yakışıklı, ne kadar zengin ve gururlu olursanız olun en sonunda herkes gibi gideceğiniz yerin özellikleri aynıdır ve orada iyi anılmaya ihtiyacınız olacaktır.

Gününüz aydın, yaşamınız güzel, sağlıklı ve huzurlu olsun, umarım.

09.06.2021

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.