Yunanistan Dışişleri Bakanı Fener Rum Patriği Bartholomeos'la görüştü

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 15 Nisan’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir araya gelmeden önce İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartholomeos'la görüştü. Dendias ve Patrik Bartholomeos arasındaki görüşme İstanbul'daki Yunanistan Başkonsolosluğu'nda gerçekleşti.

Dendias 15 Nisan'da Çavuşoğlu'yla bir araya gelecek

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘‘Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias 15 Nisan 2021 tarihinde Sayın Bakanımızla görüşmelerde bulunmak üzere ülkemize bir çalışma ziyareti gerçekleştirecektir. Görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarının yanı sıra, güncel bölgesel meselelerin de ele alınması öngörülmektedir’’ denildi.

Ziyaretin daha önce Çarşamba günü yapılacağı açıklanmıştı. Yunan bir yetkili, Reuters haber ajansına, Dendias'ın Çarşamba günü İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşeceğini, daha sonra NATO video konferansı nedeniyle Atina’ya geri döneceğini ve Perşembe günü Ankara’ya giderek Çavuşoğlu ile bir araya geleceğini söyledi. Yunan yetkili Dendias’ın planlarını NATO toplantısı nedeniyle değiştirmek zorunda kaldığını bildirdi.

Görüşme, Türkiye ve Libya’nın 27 Kasım 2019’da imzaladıkları deniz yetki anlaşmasına bağlı kalacaklarını bildirmelerinin hemen ardından yapılacak.

Libya’daki büyükelçiliğini yedi yılın ardından yeniden açan Yunanistan, Trablus ve Ankara’nın anlaşmayı iptal etmesi çağrısında bulunmuştu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 7 Nisan’da Trablus’u ziyaret ederek, Libya’da 16 Mart’ta Başkanlık Konseyi Başkanlığı’nı devralan Muhammed el Menfi ile bir araya gelmişti. Yunanistan’ın bu görüşmede Türkiye’yle yapılan anlaşmaları iptal kararı alınmasını talep ettiği açıklanmıştı.

Türkiye ve Yunanistan Ankara’nın Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetleri konusunda uzun zamandır anlaşmazlık yaşıyor. Geçen yıl yaz aylarında Türkiye’nin sismik araştırma gemilerine donanmanın eşlik etmesi ve iki ülkenin deniz kuvvetlerinin bölgede karşı karşıya gelmesi tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.

Avrupa Birliği, Ankara ve Atina arasındaki tartışmada Atina’ya destek veriyor. Ankara ise birliği 2016 yılında yapılan göçmenlik anlaşması kapsamında verdiği sözleri tutmamakla suçluyor.

Yunanistan, Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye AB tarafından yaptırım uygulanmasını isterken geçen ay yapılan Avrupa Birliği zirvesinde bu yönde bir karar alınmamıştı.

Zirveden Ankara ile Gümrük Birliği anlaşmasının geliştirilmesi ve Türkiye’deki mülteciler için daha fazla mali destek sağlanmasının değerlendirilmesi kararı çıkmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.