Türk kadınının kahramanlık sembolü, Rus işgaline karşı halk direnişinin simgesi Nene Hatun

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Erzurum’da 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Aziziye savunmasına katılarak Rus işgaline karşı halk direnişinin simgesi olmuş Nene Hatun, 67 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Nene Hatun, Türk istiklal mücadelesinin sembol isimlerinden birisiydi.

Tarihe 93 Harbi olarak geçen 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Erzurum’da Aziziye savunmasına katılarak Rus işgaline karşı Erzurum’daki halk direnişinin sembolü olan kahraman Türk kadını Nene Hatun, 66 yıl önce bugün 22 Mayıs 1955’te vefat etti.

3 AYLIK OĞLUNU KUNDAKTA BIRAKTI, ERZURUM’UN SAVUNMASINA KOŞTU!

Erzurum’un Çeperli köyünde, 1857 tarihinde dünyaya gelen Nene Hatun, 93 Harbi’nde Aziziye Savunması sırasında 20 yaşındaydı. Köyünden Mehmed Efendi ile evli olan Nene Hatun, Rus ordusunun Pasinler’i işgal edip Erzurum’a ilerlemesi ile civar köylerdeki çoğu kişi gibi eşi ile birlikte Erzurum’a göç etti.

Rusların Deveboynu Muharebesinden (4 Kasım 1877) sonra Erzurum’un varoşlarındaki tabyaları da işgal etmesi üzerine Nene Hatun, 3 aylık oğlunu evde bırakarak şehrin savunmasına katılarak yararlılık gösterdi. Rus askerlerini 8 Kasım 1877 gecesi Aziziye Tabyası’nı ele geçirdiği Erzurum’da sabah ezanında minarelerden duyurulunca Osmanlı askerine yardım için taş ve sopalarla mücadeleye giren şehir halkına katılmasıyla efsaneleşti.

Nene Hatun kimdir? Nene Hatun'un hayatı - Güncel Haberler Milliyet

Nene Hatun ve ailesi savaştan sonra Erzurum’a yerleşti. Nene Hatun’un; Yusuf, Nazım, Abdurrahman ve Musa adlarında dördü erkek, Asime ve Nevriye adında ikisi kız altı çocuğu oldu. Oğullarından ikisi I. Dünya Savaşı’nda (Harb-i Umumi, Cihan Harbi) şehit oldu. 1934’te çıkan Soyadı Kanunu’yla Kırkgöz soyadını aldı.

1937’DE VERDİĞİ RÖPORTAJLA YURT ÇAPINDA TANINDI

Cumhuriyet gazetesinin İstanbul muhabiri gazeteci İsmail Habib Sevük’ün 1937 yılında Erzurum’da Nene Hatun ve diğer 93 Harbi gazileriyle yaptığı röportaj vesilesi ile Türkiye çapında tanınan Nene Hatun, 1952 yılından itibaren Aziziye Anıtı yapılması çalışmaları esnasında yeniden gündeme gelmiştir.

9’uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Refik Koraltan ve karargahı Erzurum’da bulunan 3’üncü Ordu’nun Komutanı Nurettin Baransel Paşa, dönemin Erzurum Belediye Başkanı Lütfü Yalım, dönemin Erzurum valisi Cemal Göktan ile TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Nene Hatun’a sahip çıkmış, kendisine 30 Ağustos Zaferi kutlamalarında “3. Ordunun Nenesi” unvanı verilmiştir.Türk Kadınlar Birliği’nin girişimi ile Türkiye’de ilk defa Anneler Günü’nün kutlandığı 1955 yılında Birlik kendisine “Yılın Anası” unvanı vermişti.

Nene Hatun, zatürre teşhisiyle tedavi gördüğü Erzurum Numune Hastanesi’nde 22 Mayıs 1955 günü 98 yaşında iken hayatını kaybetmiş, cenazesi resmi törenle Aziziye Şehitliği’ne defnedilmiştir.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.