Ermenistan, üçüncü  'Ateşkes'i  de ihlal ederek sivil yerleşim birimlerine ateş açtı!..

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ermenistan ordusu üçüncü kez ilan edilen ateşkesi ihlal ederek, Laçın’da bulunan Azerbaycan askerlerine ve Terter ilindeki sivil yerleşim birimlerine ateş açtı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı üçüncü kez ilan edilen ateşkese dair gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Azerbaycan ve Ermenistan arasında 26 Ekim 2020’de saat 08.00’de yürürlüğe giren insani ateşkese, Azerbaycan ordusunun birliklerinin tam olarak uyduğu belirtilirken; Ermenistan tarafının ateşkesi 3. kez ihlal ettiği aktarıldı.

ERMENİSTAN YİNE ATEŞKESİ İHLAL ETTİ

Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ’da Ermeni işgali altındaki topraklarını kurtarmak için kara harekatı başlatan Azerbaycan’ın harekatı sürerken dün 3. kez ateşkes ilan edildi. 26 Ekim 2020 saat 08.00’de başlayan ateşkese rağmen, Ermeni silahlı kuvvetleri varılan anlaşmayı bir kez daha büyük ölçüde ihlal etti. Bakanlıktan son gelişmelere dair yapılan açıklamalar sırasıyla şöyle:

“26 Ekim’de saat 08.00’de yürürlüğe giren insani ateşkese Azerbaycan Ordusu’nun birlikleri tam olarak uyuyor.

26 Ekim 08.05’te Ermeni silahlı kuvvetleri, yeni insani ateşkesi bozarak Laçin’e bağlı Safiyan köyünde bulunan Azerbaycan Ordusu birliklerine Laçin yönünden ateş açtı.

26 Ekim’de Ermeni silahlı kuvvetleri yeni insani ateşkesi ihlal ederek Tatar şehrini ve bölgenin köylerini bombaladı.

Yeni bir insani ateşkes ilan edilmesine rağmen, Ermeni silahlı kuvvetleri tüm cephe hattındaki yerleşim ve birimlerimizin mevzilerine ve çeşitli ateşli silahlar, havan ve toplarla Ermenistan-Azerbaycan sınırına ateş ediyor.

Düşman, sabah saatlerinde Ermenistan’ın Berd, Chambarak ve Vardenis bölgelerinden Azerbaycan’ın Tovuz, Gedebey ve Daşkesan bölgelerine ateş etti.

Aynı zamanda Tatar, Ağdam, Fizuli, Laçin ve Gubadlı istikametinde bulunan birimlerimizin mevzileri de düşmanın ateş altında.Ağdam bölgesi köyleri Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından topçu ateşi altındadır.

Ağdam bölgesi köyleri Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından topçu ateşi altındadır.”

DAĞLIK KARABAĞ’IN İŞGALDEN KURTARILMASI DEVAM EDİYOR

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki topraklarını kurtarmak için başlattığı kara harekatı kararlılıkla devam ediyor. Azerbaycan, 27 Eylül 2020’de başlatılan harekat kapsamında, şu ana kadar çok yüksek ve stratejik öneme sahip dağlık bölgeler de dahil olmak üzere şehir, kasaba ve köyleri bir bir işgalci güçlerden temizliyor.

ERMENİSTAN ATEŞKESİ İHLAL EDEREK SİVİLLERİ KATLETTİ

Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova’da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim saat 12.00’den itibaren geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ’daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı “ateşkes” kararı almıştı. Ermenistan ordusunun, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden Azerbaycan’ın Gence kentine füzelerle saldırması sonucu 10 kişi ölmüş, 35 kişi yaralanmıştı.
15 Ekim’de de Terter kentinde defin töreni için mezarlığa giden sivillere yönelik düzenlenen saldırıda, 4 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi yaralı kurtulmuştu.
Ermenistan, 17 Ekim’de Gence’ye füzelerle bir saldırı daha düzenlemiş, 13 sivil yaşamını yitirmiş, 50’nin üzerinde sivil yaralı olarak enkaz altından çıkartılmıştı.

ERMENİSTAN İLE 2. ATEŞKESİ DE İHLAL ETTİ

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 18 Ekim’de yerel saat ile 00.00’dan itibaren insani amaçlı geçici ateşkes ilan edildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından 17 Ekim’de yapılan açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanı ülkeleri ABD, Rusya ve Fransa devlet başkanlarının 1 Ekim tarihli bildirisi ile AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının 5 Ekim tarihli bildirilerine dayanarak ve 10 Ekim tarihli Moskova bildirisine uygun olarak kabul edildiği bildirilen geçici ateşkes kararı, yerel saatle 00.00’dan itibaren uygulamaya girdi.

ERMENİSTAN’DAN 3. ATEŞ İHLALİ

ABD Dışişleri Bakanlığı; ABD, Azerbaycan ve Ermenistan yönetimlerinin Ermenistan’ın 26 Ekim günü yerel saatle 08:00’de başlamak üzere insani ateşkesle ilgili olarak uzlaştıkları ortak metni yazılı bir açıklamayla duyurdu.

Açıklamada, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stephen Biegun’un 24 Ekim’de Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile görüştüğü ve görüşmede iki ülkenin de “10 Ekim’de Moskova’da varılan insani ateşkesin uygulanmasına bağlılıklarını” yeniden dile getirdikleri kaydedildi.
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki insani ateşkesin 26 Ekim günü yerel saatle 08:00’de (ABD Doğu saatine göre 24:00) başlayacağı belirtildi.

Ermenistan ordusu ise tüm bu gelişmelerin ardından ateşkesin sabahına üçüncü kez ilan edilen ateşkesi ihlal ederek, Laçın’da bulunan Azerbaycan askerlerine ve Terter ilindeki sivil yerleşim birimlerine ateş açtı.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.