Baharın müjdecisi Tepreş Şenliği Ballıkpınar’da kutlanacak

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ankara Gölbaşı Ballıkpınar’da Kırım Tatarlarının geleneksel Tepreş Şenliği, 5 Haziran 2022 saat 14.00’te Ballıkpınar İlkokulu bahçesinde gerçekleşecek. Tepreş Şenliğinde Kırım Tatarlarının kültürüne ait danslar, yarışmalar ve etkinlikler alacak. Kırım Derneği Genel Merkezi Cıyın Ansambli Dans Topluluğu da hazırladığı gösterilerle şenlikte yer alacak.

Ankara Gölbaşı ilçesinin Ballıkpınar köyünde Kırım Tatarlarının kutladığı Tepreş Şenliği çeşitli etkinliklerin olduğu program çerçevesinde 5 Haziran’da yapılacak. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Gölbaşı Kaymakamlığı ve Ballıkpınar Muhtarlığının düzenlediği şenlik, 5 Haziran 2022 tarihi saat 12.00’de Ballıkpınar İlkokulu bahçesinde gerçekleşecek.

Etkinlikte, Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu solisti Feryal Başel Tüzün ve Evelina Kemileva’nın yönettiği Kırım Derneğinin Cıyın Ansambli Dans Topluluğu ile gösteri düzenlenecek. Şenlik kapsamında, Kırım Tatar Yırları, Kırım Tatar Dansları, Defile-Gölbaşılı Kadın Kooperatifi, Çibörek Yarışması, Kuşak Güreşi, Kültür Evi gezisi, çocuk yarışmaları ile yöresel tatlar ve el ürünleri pazarı olacak.

Bir 1 kişi ve şunu diyen bir yazı 'BALLIKPINAR TEPRES ŞENLİĞİ ΠL 1955 PROGRAM Kırım Tatar Yırları Kırım Tatar Dansları Cıyın Ansambli Pai Tüzün Feryal Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu Solisti Defile Gölbaşılı Kadın Kooperatifi Çibörek Yarışması Kuşak Güreşi Kültür Evi gezisi Çocuk yarışmaları Yöresel tatlar ve ürünleri pazarı Tarih 05 Haziran 2022 Saat:12:00 Yer Ballıkpınar İlkokulu Bahçesi' görseli olabilir

TEPREŞ ŞENLİĞİ NEDİR?

Tepreş, Kırım Tatarlarının Hıdırellez sonrası kutladıkları bir bahar bayramıdır. Çeşitli etkinliklerin yapılabildiği bir meydan etrafında piknik biçiminde kutlanır. Her Haziran ayının ikinci haftası düzenlenen Tepreş Şenliği’nde, yaklaşık yirmi bin kişi toplanmaktadır. Bu sayı her geçen yıl katlanarak artmaktadır. Tepreş, yüzyıllar boyunca devam etmekte olan halk kültürünün bir parçasıdır. Onda Kırım Türkünün ruhunun inceliği, halk kültürünün zenginliği saklıdır. Bu vesileyle düzenlenen gün, aynı zamanda birlikte olmanın verdiği lezzete ayrı bir tat, ayrı bir ahenk katar.

Tepreş’te açık havada bir gün geçirmenin yanı sıra Tepreş alanında etkinlik meydanında halk oyunları oynanır ve konuşmalar yapılır. Diğer bir etkinlik olan kalakay tıgırtma, bir kalakayın yuvarlanıp düştüğü yöne göre yılın nasıl geçeceği tahmin edilmesidir. Baş etkinlik, Tatar kuşak güreşleridir. Geleneksel olarak sadece birinciye ödül olarak koç verilir. Günümüzde, tepreş alanı çevresinde gıda satışı ve ticari amaçlı çeşitli sergiler de yapılmaktadır. Bir sonraki tepreşin finansmanı ve organizasyonu için bir “Tepreş ağası” seçilmesi de rastlanabilen bir etkinliktir.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.