Atalarımız kül ve küllü suyu sık kullanırlarmış. Günümüzde her şey kimyasal maddelerle elde ediliyor. Doğaya geri dönme zamanı. Ata mutfağımızın kimya laboratuvarına toparlandık dönüyoruz.

Anadolu'da eskiden hamur işlerinde karbonat yerine kül suyu kullanılırmış.

Örneğin kalburabastı, hanım göbeği tatlısı için önce zeytinyağı tepsiye dökülüp üzerine mangal kömürünün küllerinden birazcık ekler iyice karıştırılıp bekletilir. Karışım süt gibi bembeyaz olunca diğer malzemeleri bunun içine karıştırarak hamur yapılır, mayalanacak hamur kül suyu ile mayalanırmış.

Cam bardakları da çok güzel parlatıyor

Kül ile temizlik yapılırdı. Annem, tencere ve tavada biriken yağ katmanlarını tel yerine kül ile temizlerdi. Lavabo,mermer,taş yüzeylerde tel yerine yada biriken yağ katmanlarını ovalayarak temizlerdi. Çünkü Küllü suyun potasyumu fazladır. Dişler bile fırçalanırmış. Dokunduğu her şeyi pırıl pırıl yapan doğal kül ve kül suyunu uygulamak zor olmadı.

Küllü su nasıl yapılır?

Küllü su yapmak zor değil. Nereden, nasıl bulacağım kaygısına düşmeden en yakın en yakın odun ateşinde ekmek yapan fırından kül alın. Çünkü bu küller atık olarak çöpe gidiyor ve doğaya dönüyor. Yapacağınız tek eylem yarım kova külün üstüne su ilave edin ve karıştırın.
Külün içindeki hafif malzemeler su yüzeyine çıkar. Bunları tel süzgeçten geçirip saksınızın dibine bırakın.
Bir gün önceden karıştırılan karışım sabaha kadar durulur. Kül aşağıya çöker, su ise artık potasyum hidroksitli bir şekilde üstte kalır. İşte bunun adı doğal kostik yani kül suyudur.

İhtiyacım kadar suyu kullanıp, kalanını bir şişeye aktarıyorum. Geri kalan karışımı karıştırıyorum çünkü her karıştırmada külün içindeki potasyum suya karışıp daha güçlü olmasını sağlıyor.

Haftada bir ekmek fırınına uğrayıp kül alıyorum. Sadece odun külü olması gerekiyor.

Eskiden saç bakım kremleri, şampuan olmadığından saçlar odun külüne su eklenerek elde edilen sıvı ile yıkanır, yumuşacık ve daha parlak olurmuş.

Kül suyunu; çamaşır, bulaşık, genel temizlik ve kişisel temizlikte kullanan icat çıkaran ataya teşekkürler.

İyilik, sağlık ve sevgiyle kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.